Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης του ΥΠΕΚΑ με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελβετικής Ομοσπονδίας

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης του ΥΠΕΚΑ με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελβετικής Ομοσπονδίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

"Όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε πρόσφατα, για λογαριασμό του Υπουργείου ΠΕΚΑ Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), με την ομόλογό του της Ελβετικής Ομοσπονδίας. Σκοπός του ανωτέρω Μνημονίου φέρεται ότι είναι η ανάπτυξη των σχέσεων στον ενεργειακό τομέα γενικώς.
Επιπροσθέτως, τα δυο μέρη συμφώνησαν στη σπουδαιότητα του Νοτίου Διαδρόμου για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, αναλαμβάνοντας, ταυτοχρόνως, αμοιβαίες υποχρεώσεις για την πρόοδο του έργου. Από το κείμενο του Μνημονίου, δεν καθίσταται όμως σαφές :
  • ποιά επείγοντα περιστατικά οδήγησαν το Υπουργείο ΠΕΚΑ στην κατάρτιση του συγκεκριμένου Μνημονίου και
  • ποιά μπορεί να είναι η εξαιρετική προστιθέμενη αξία που προσφέρεται στη χώρα μας, από την υπογραφή ενός Μνημονίου με μια χώρα που, ούτε γειτονική είναι, ούτε μέλος της Ε.Ε. τυγχάνει.
Για τους λόγους αυτούς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία έχουμε ήδη θέσει επίσημα μέσω της κατάθεσης σχετικής ερώτησης στη Βουλή : 
  1. Είχε ενημερωθεί ο κ. Πρωθυπουργός, για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
  2. Ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών η σύναψη του συγκεκριμένου Μνημονίου με την Ελβετική Ομοσπονδία;
  3. Ποιός ήταν ο συγκεκριμένος σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας;
  4. Ποιοί ήταν οι έκτακτοι λόγοι και οι συνθήκες που οδήγησαν τον κ. Υπουργό να αναλάβει μια πρωτοβουλία, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση, από τη φύση του σκοπού της παρούσας κυβέρνησης;
  5. Κατά την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, έχει ληφθεί υπόψη η θέση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής τους;

    Με δεδομένο ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε, ήδη, σε προεκλογική περίοδο και η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είναι προφανές ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ούτε επείγουσες είναι, ούτε επιβάλλονται από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι συγκεκριμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι ενέργειες που ανάγονται σε διεθνείς επαφές και δεσμεύσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες, δεν μπορεί να ανήκουν στην αρμοδιότητα ενός μόνο Υπουργού, ιδιαιτέρως όταν αυτός αποτελεί μέλος μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού."