Η τοπική εφημερίδα Θεσσαλία ήταν η πρώτη εφημερίδα (μάλλον και πανελλαδικά) που εφάρμοσε διαθεσιμότητες για 15 ημέρες, εκ περιτροπής για όλους τους εργαζόμενους, από τον Μάϊο μέχρι και τον Ιούνιο 2010. Ένας μόνο δημοσιογράφος δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ο συνδικαλιστής, δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής (μέλος της παράταξης Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων) καθώς τότε, αρνήθηκε να συνυπογράψει την “οικιοθελή” του διαθεσιμότητα για να σωθεί η επιχείρηση…..
Το Γενάρη 2011 η εργοδοσία της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, επικαλούμενη την κρίση στην αγορά, ξεκίνησε την προσπάθεια να επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τις επέβελλε με ελάχιστες εξαιρέσεις την 1η Ιουνίου 2011 και πάλι ο Θ. Βογιατζής αρνήθηκε να συνυπογράψει. Ήδη από πέρυσι, η εργοδοσία του είχε αφαιρέσει το εργατικό ρεπορτάζ και τον μετακινούσε ευκαιριακά, χωρίς ποτέ αυτός να διαμαρτυρηθεί για τα νέα καθήκοντα που του ανέθετε η εργοδοσία του Δανού, ο ιδιοκτήτης της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Στις 16 Νοέμβρη 2011 ο Θανάσης Βογιατζής απολύθηκε για τους παραπάνω “ευνόητους” λόγους, μόνο που η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας (απόφαση 25/11/11) στην οποία κατέφυγε είχε άλλη γνώμη.
Το πόρισμα που αναρτάται ανατρέπει όλους τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και θεωρεί την απόλυση συνδικαλιστική και “αντικειμενικά αδικαιολόγητη”.
Οι τοπικές εφημερίδες δεν έγραψαν λέξη για την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας, αν και σε άλλες περιπτώσεις δικαίωσης εργαζομένων, πάντοτε αφιερώνουν χώρο. Φυσικά δεν περιμέναμε να δημοσιευτεί η απόφαση στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, αλλά όμως έτσι δεν είναι απόλυτα εμφανές ότι ο τύπος δεν είναι και τόσο…ελεύθερος αλλά δεσμεύεται από τα συμφέροντα των εργοδοτών;
Στην επιθεώρηση εργασίας παραβρέθηκαν ή έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης η ΠΟΕΜ, η Ομοσπονδία Χάρτου, ΠΟΕΣΥ, η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, το Σωματείο Τεχνικών Βόλου, η Ένωση Τυπογράφων ενώ ψήφισμα ενέκρινε και η γενική συνέλευση των εργαζομένων ΙΜΑΣ.
Ολόκληρη η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας:
ΕΠΙΘΕΩΡ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25-11-2011
"Εργάτης"