Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον νόμο για τα αυθαίρετα

Μικρότερα πρόστιμα για πρώτη κατοικία, στα 30 χρόνια η αναστολή κυρώσεων για εντός και εκτός σχεδίου
.Μικρότερα πρόστιμα για όσους έχουν αυθαίρετη κατασκευή σε πρώτη κατοικία προβλέπουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για την “τακτοποίηση” των αυθαιρέτων, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής.
Είναι η πιο ριζική ρύθμιση που έγινε ποτέ, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραδεχόμενος όμως ότι οι νέες βελτιώσεις γίνονται προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με το ΣτΕ.

Δικαίωμα στη μεταβίβαση

Πλέον θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση όλα τα κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί έως την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή έως τις 28 Ιουλίου, και όχι, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι 28-4-2010. Προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση από τη δημοσίευση του νόμου και μετά είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου. Επίσης, τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες ρυθμίσεις θα μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν.

Διατήρηση για 30 χρόνια

Προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα με το ΣτΕ απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε αναστολή των κυρώσεων για 20 χρόνια για τα εντός σχεδίου αυθαίρετα και για 40 χρόνια για τα εκτός σχεδίου, και προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια, τόσο για αυθαίρετα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου. Επίσης προστέθηκε νέα διάταξη που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός και ο χωροταξικός σχεδιασμός από τους δήμους στους οποίους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Αν ο πολεοδομικός σχεδιασμός με ορίζοντα 30ετίας δεν εντάσσει τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα στο σχέδιο πόλης, τότε αυτά θα διατηρούνται αν ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο ή τμήμα όμορου οικοπέδου για τη συμπλήρωση αρτιότητας, διαφορετικά θα πρέπει να ξαναπληρώσει πρόστιμο.

Μικρότερα πρόστιμα για πρώτη κατοικία

Μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι έχουν αυθαίρετη κατασκευή σε πρώτη κατοικία, ενώ για όσους έχουν αυθαίρετα σε δεύτερη κατοικία το πρόστιμο θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία έχει κατασκευαστεί το αυθαίρετο.
Έκπτωση 50% θα έχει το πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγεια, σοφίτες και πατάρια, με βάση τους συντελεστές που εισηγείται το ΥΠΕΚΑ στις διατάξεις για τα αυθαίρετα.
Ποσοστό έως 15% των προστίμων πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς στη συνέχεια να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες πρόσθετα για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που κανονικά θα βάρυναν την ανέγερση της αυθαίρετης κατασκευής.

“Σουντόκου” οι συντελεστές υπολογισμού των προστίμων

Οι συντελεστές υπολογισμού των προστίμων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, οι οποίοι κατατέθηκαν χθες στην ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, έχουν ως εξής:
•Σε αυθαίρετο με οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 1.0 και χωρίς οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 2.0.
•Σε αυθαίρετο εντός σχεδίου ή οικισμού ο συντελεστής είναι 1.0
•Σε εκτός σχεδίου ή οικισμού ο συντελεστής είναι 1.7.

•Εάν είναι κύρια και μοναδική κατοικία ο συντελεστής είναι 0.4, εάν είναι άλλη κατοικία ο συντελεστής είναι 0.5 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη ή ίση από 1.000 ευρώ και 0.6 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυθαιρέτου που η χρήση του είναι τουριστική ή βιομηχανική είναι 0.6 και αν το αυθαίρετο χρησιμοποιείται για άλλη επιχείρηση ο συντελεστής είναι 0.6.

•Εάν με το αυθαίρετο έχει γίνει αλλαγή χρήσης ο συντελεστής είναι 1.4.

•Στις περιπτώσεις που με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση στα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων, αν το αυθαίρετο καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.0, αν καταλαμβάνει 50% έως 100% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.3, εάν καταλαμβάνει από 100% έως 200% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.6 κι αν καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 200% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.9.

•Αν με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση στο ύψος κάτω του 20% ο συντελεστής είναι 1.2 και αν είναι πάνω του 20% από το επιτρεπόμενο ύψος ο συντελεστής είναι 1.4.

•Αντίστοιχοι είναι οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ξεχωριστά το πρόστιμο για τα τετραγωνικά με τα οποία έχει γίνει υπέρβαση σε υπόγεια, πατάρια και σοφίτες με έκπτωση 50%.

•Εάν με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση της κάλυψης μικρότερη του 20% ο συντελεστής είναι 1.2 και αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη του 20% είναι 1.4.

•Εάν έχει γίνει παραβίαση μικρότερη του 20% των υποχρεωτικών αποστάσεων κτισμάτων ο συντελεστής είναι 1.2 κι αν έχει γίνει παραβίαση της πλάγιας απόστασης μεγαλύτερη του 20% ο συντελεστής είναι 1.4.

•Αν έχει γίνει αυθαίρετο σε ποσοστό μικρότερο του 20% πάνω στην πρασιά ο συντελεστής είναι 1.4, και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ο συντελεστής είναι 1.8.

•Στις πισίνες ο συντελεστής είναι 0.5.

•Εισάγεται κοινωνικός συντελεστής 0.5 για τα ΑΜΕΑ με ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ οικογενειακό όταν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία.

•Εισάγεται συντελεστής παλαιότητας 0.2 για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που είχαν γίνει μέχρι 31-1-1983 και συντελεστής 0.8 για αυθαίρετες κατασκευές από 31-1-1983 έως 31-12-2003.

•Τέλος, για λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά παράβαση (με την προηγούμενη ρύθμιση για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20 τ.μ., το κατ’ αποκοπή πρόστιμο ήταν 2.000 ευρώ για εντός σχεδίου, με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κτίσματα σε περιοχές με ακριβότερη τιμή ζώνης).

.