Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλο αφιέρωμα της Figaro στον Μ. Αλέξανδρο

Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου περπατούν αυτές τις ημέρες δύο δημοσιογράφοι της μεγαλύτερης γαλλικής εφημερίδας “Le Figaro”, οι οποίοι συλλέγουν ιστορικό υλικό για ένα αφιέρωμα 115 σελίδων!
.Της Μαρίας Καραούλη
Το πολυσέλιδο αφιέρωμα θα δημοσιευθεί στο περιοδικό “Figaro Hors-serie”, που θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου ένθετο στη γαλλική εφημερίδα. Ωστόσο στο οδοιπορικό των δύο δημοσιογράφων δεν περιελήφθη η Πέλλα, από όπου ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα του μεγάλου στρατηλάτη.
Τόσο η αρχαιολόγος της ΙΖ’ Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων Αναστασία Χρυσοστόμου όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν ότι δεν γνώριζαν για το οδοιπορικό των δύο γάλλων δημοσιογράφων.
Σε ό,τι αφορά το αφιέρωμα, ο διευθυντής σύνταξης του γαλλικού περιοδικού Michel de Jaeghere και η δημοσιογράφος-φωτορεπόρτερ Isabelle Schmnitz βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα για να “ανακαλύψουν” για λογαριασμό των γάλλων αναγνωστών τα χνάρια του Μεγαλέξανδρου και να καταγράψουν την εμπειρία της αναζήτησής τους στο χαρτί. Δυστυχώς, η απουσία της Πέλλας θα στερήσει από τους γάλλους αναγνώστες το σημαντικότερο τμήμα της διαδρομής του Αλέξανδρου.
Το αφιέρωμα της “Figaro” γίνεται με την ευκαιρία της μεγάλης έκθεσης για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο μουσείο του Λούβρου και θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2012. Πάνω από εξακόσια σπουδαία εκθέματα από τα αρχαιολογικά μουσεία της Μακεδονίας θα εκτεθούν για τέσσερις μήνες στο σπουδαιότερο μουσείο του κόσμου. Ήδη ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες με ιδιαίτερη επιμέλεια από τους αρχαιολόγους μας και τους υπεύθυνους της έκθεσης οι διαδικασίες μεταφοράς των εκθεμάτων, ενώ προετοιμάζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι.

Τι κατέγραψαν

Ειδικότερα, στις 26 και 27 Αυγούστου οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική, όπου πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων.

Μάλιστα, ο δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω και το γραφείο ΕΟΤ Γαλλίας, προετοιμάζουν ήδη εκδηλώσεις προβολής της τοπικής ιστορικής διαδρομής, αλλά και της σημερινής, οι οποίες απευθύνονται στο γαλλικό κοινό.

Στις 30 και 31 Αυγούστου το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας “μετακινήθηκε” στην Ημαθία, όπου οι Γάλλοι, προσκεκλημένοι της εκεί περιφερειακής ενότητας και του ΕΟΤ Γαλλίας, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Σχολή του Αριστοτέλη, στη Βέροια και σε άλλους χώρους της περιοχής.

Ακολούθως οι δύο δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και το μουσείο. Η αρχαιολόγος Ελένη Μπενάκη με τη βοήθεια της καθηγήτριας ξένων γλωσσών Ευαγγελίας Παναγιωτίδου ξενάγησαν στο αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο του Δίου τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα και τα εκθέματα των αρχαίων Μακεδόνων. Δήλωσαν πως οι αρχαιότητες του Δίου θα καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος από τις 120 σελίδες του περιοδικού, που θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ο επόμενος σταθμός των δύο γάλλων δημοσιογράφων είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Αιανής στην Κοζάνη.
Να σημειωθεί τέλος πως καθοριστική ήταν η συμβολή του διευθυντή του ΕΟΤ στο Παρίσι Θόδωρου Χαρτοματζίδη και του γάλλου προξένου στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ για το αφιέρωμα της “Figaro” στη Μακεδονία.

.