Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο


Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εντός του έτους αλλά και περικοπές στους μισθούς στο Δημόσιο, από 1ης Νοεμβρίου, με το νέο μισθολόγιο, εντάσσονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης, ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία με την τρόικα και να αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Ηλία Μπενέκου
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εντός του έτους αλλά και περικοπές στους μισθούς στο Δημόσιο, από 1ης Νοεμβρίου, με το νέο μισθολόγιο, εντάσσονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης, ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία με την τρόικα και να αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου.
Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειε το ενδεχόμενο πλεονάζον προσωπικό να οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του έτους.
Κατόπιν της απροθυμίας που επέδειξαν περισσότεροι από 60 φορείς, στο σύνολο των 151 που έπρεπε να στείλουν προχθές στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια με κεντρικό στόχο να ικανοποιηθεί η απαίτηση ΔΝΤ - Ε.Ε. για περιστολή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με μόνιμο τρόπο. Χθες, ο Ευαγγ. Βενιζέλος, έθεσε προ των ευθυνών τους για την επιτυχή υλοποίηση του μέτρου της εφεδρείας και τους αρμόδιους υπουργούς που εποπτεύουν τους φορείς. «Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι στους 900.000 εργαζόμενους του ευρύτερου δημοσίου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει» υποστήριξε και τόνισε πως «οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως έχουμε αποφασίσει, θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Εντολές

Όσον αφορά στις διοικήσεις των φορέων είπε ότι είναι κατανοητό πως θέλουν να είναι φιλικές προς τον εργαζόμενο «αλλά δεν μπορούμε να πορευθούμε έτσι». Επέκταση της εφεδρείας αναμένεται σε όλους τους υπαλλήλους, στενού και ευρύτερου τομέα και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας εάν υπηρετούν. Άμεσα επίκειται συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών που θα διαμορφώσει τα κριτήρια του πλεονάζοντος προσωπικού που θα καταταγεί μέσω ΑΣΕΠ στις «λίστες» της εφεδρείας.

Κριτήρια

Ο Ευαγγ. Βενιζέλος έδωσε χθες ένα πρώτο στίγμα για το πλέγμα των κριτηρίων επιλογής, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εγγύτητα στη σύνταξη, τη μόρφωση και την ηλικία. Στο «στόχαστρο» σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να βρεθούν:
Όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, καθώς η ένταξή τους στην εφεδρεία δεν θα θεωρείται απόλυση και δεν θα δικαιούνται αποζημίωση.
Περίπου 4.000 υπάλληλοι οι οποίοι μετατάχθηκαν από φορείς οι οποίοι εισήλθαν σε καθεστώς εξυγίανσης, όπως ο ΟΣΕ, καθώς είχαν καταταγεί σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου και είναι ευκολότερη η απομάκρυνσή τους.
Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει και το σύνολο των 135.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μεταξύ των οποίων και οι υπηρετούντες στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Τέλος, σκέψεις υπάρχουν και για όσους είχαν προσληφθεί ως συμβασιούχοι και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν όπως, για παράδειγμα, με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Ενιαίο Μισθολόγιο

Από την 1η Νοεμβρίου αναμένεται «μαχαίρι» στις αποδοχές των υπαλλήλων, καθώς από τότε τελικά θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με στόχο τη μείωση 20% στη μισθολογική δαπάνη του κράτους. Με το νέο μισθολόγιο επέρχεται κατάργηση σχεδόν του συνόλου των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να θιγούν τελικά περισσότερο τα «ρετιρέ». «Το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει καθόλου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί και ένα 10% να ευνοηθεί ελαφρώς με μια αύξηση περίπου 7%, θίγει όμως κάποιους λόγω προσωπικής διαφοράς», είπε χθες ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Μεγαλύτερη προσπάθεια

Ευάγγ. Βενιζέλος: «Πρέπει να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, η κυβέρνηση καλείται να λάβει σκληρότερα μέτρα -αυτά που κάνουμε είναι θώρακας για να αποφύγουμε την κρίση».
«Έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ζωής, εξακολουθούμε να είμαστε μια από τις τριάντα πλουσιότερες χώρες του κόσμου, παρά την κρίση».
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας» είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, που καθησύχασε, όμως, πως «έχουμε πλήρη έλεγχο των ταμειακών αναγκών μας, η έκτη δόση θα καταβληθεί εγκαίρως».
Αισιόδοξος για ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο PSI εμφανίστηκε χθες ο υπουργός
""Ημερησία"