“H Νέα Δημοκρατία προτείνει το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για την αποφυγή της απόλυσης. Η Κυβέρνηση τον εισάγει ως προθάλαμο της απόλυσης. Και απόλυση σε συνθήκες ύφεσης, εκτόξευσης των ποσοστών της ανεργίας και πανδημίας «λουκέτων» ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.
Όταν υποστηρίξαμε την πρότασή μας, το ΠΑΣΟΚ λοιδορούσε και κατά την πάγια τακτική του λαϊκισμού και των ψεμάτων, υποστήριζε πως δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Τώρα όμως, ΄΄πετώντας΄΄ χιλιάδες πολίτες στον ΄΄σκουπιδοντενεκέ΄΄, εφαρμόζει την εργασιακή εφεδρεία και σε φορείς που ακόμα και η πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική θα ντρεπόταν να εφαρμόσει, όπως τα ιδρύματα νοσηλείας και υποστήριξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Τέλος, στο ερώτημα: ΄΄Γιατί προκρίνετε «διακριτική μεταχείριση» για τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα;΄΄
Η απάντηση που έδωσε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Νικολόπουλος είναι: «Αυτό δεν το προκρίνουμε εμείς, υπάρχει ήδη. Επί πλέον, μαζικές απολύσεις από το δημόσιο θα οδηγήσουν σε πρόσθετες μαζικές απολύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν το θέλει κανείς».
Αυτά μεταξύ άλλων είπε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος στους δημοσιογράφους κ. Τ. Νικολόπουλο και Χρ. Ρουμελιώτη.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος μιλώντας και στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων ε:
«Θυμίζω πως στη Νέα Δημοκρατία προτείναμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη περιορισμού του δημοσίου τομέα, κατά τρόπο όμως που αφ’ ενός δεν θα οδηγούσε στην άμεση απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και αφ’ ετέρου, θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους τίθονταν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας να μην χάσουν την οικονομική και κοινωνική τους αξιοπρέπεια».
Ο κ. Νικολόπουλος αναλύοντας την πρόταση της Ν.Δ. είπε: εμείς προτείναμε την λήψη από τον εργαζόμενο των βασικών αποδοχών του. Επίσης την εξασφάλιση έως τη σύνταξη όσων είναι πάνω από 50 ετών και έως έξι χρόνια, για όσους είναι από 30 έως 50 ετών. Και αυτά, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα ανέκαμπτε και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας θα παρατείνονταν.
Ο κ. Νικολόπουλος στις επίμονες ερωτήσεις για το περιεχόμενο της πρότασης της Ν.Δ. και της υπόσχεσης που δίνουν προς τους απολυμένους, απάντησε ότι : «η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον δεν επιτρέπουν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε λαϊκισμούς , ούτε υποσχεσιολογία. Φυσικά απαντούμε θετικά στις προκλήσεις του περιορισμού του κράτους και των δαπανών του, αλλά αντιμετωπίζουμε με σεβασμό την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων.
Έτσι στη συγκέντρωση που είχαμε στη Συγγρού με εκπροσώπους από τους 500 φορείς που θα εφαρμοστεί το μέτρο, δεσμευθήκαμε ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε άμεσα και σε προτεραιότητα το καθεστώς εφεδρείας έτσι ώστε να μετατραπεί σε αυτό που εμείς προτείνουμε. Σε όλους τους υποψηφίους για εφεδρεία, τους μετέφερα την ΄΄γραμμή΄΄: «ότι για μας, έχουν ενεργή εργασιακή σχέση και δεν θα απολυθούν».
Στην ερώτηση αν δεχθεί η Τρόικα αυτή τη λύση ο κ. Νικολόπουλος είπε:
“Η καλύτερη απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, αποτελεί η προχθεσινή επισήμανση από τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Εconomist», ο οποίος είπε «Το λεγόμενο Μνημόνιο δεν είναι κάτι το οποίο είναι σαν τις πλάκες του Μωυσή». Είναι κάτι που αλλάζει, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και μεταβάλλεται. Τα ζητούμενα στο Μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά στόχοι που πρέπει να μεταφραστούν όμως με συγκεκριμένα μέτρα».
Ο Τομεάρχης κ. Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε λέγοντας:
“Με αυτό το δεδομένο εκφράζουμε την βούλησή μας να διαπραγματευθούμε τη δική μας άποψη για την εφεδρεία. Δηλαδή μείωση αποδοχών του «υπεράριθμου» προσωπικού χωρίς απολύσεις. Άλλωστε με την εφεδρεία που εφαρμόζεται σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καμιά απόλυση για ένα χρόνο.
Τι θα πείτε στην Τρόικα; Ήταν η καίρια ερώτηση.
Κύριε Χατζηνικολάου, έχουμε τρία επιχειρήματα τα οποία και παρουσιάσαμε ενώπιον των πολιτών, αλλά και τα βάλαμε στο τραπέζι με την Τρόικα κατά την επίσκεψή της στη Ν.Δ., είπε ο αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας και συνέχισε:
«Πρώτον, ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν αντέχει αποζημιώσεις απολύσεων που φτάνουν περί τις 15.000 ευρώ για κάθε απολυόμενο κατά μέσο όρο.
Δηλαδή 150 εκατομμύρια ευρώ για κάθε 10 χιλιάδες απολυόμενους.
Ε! αυτό δεν το είχαν προϋπολογίσει!!
Δεύτερον, οι καθαρές οικονομίες κάθε χρόνο είναι ίσες περίπου με εκείνες της απόλυσης (200 με 250 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο, κατά μέσον όρο).
Εχουμε υπολογίσει το φόρο εισοδήματος, έστω και μειωμένο που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν οι ευρισκόμενοι στην εφεδρεία ακόμα και το ΦΠΑ και άλλους φόρους. Αυτό θα συμβεί μόνον με τη δική μας πρόταση που για 3 ή 6 ή 9 χρόνια θα διατηρούν κάποιο επίπεδο κατανάλωσης.
Αντίθετα όσοι ξέρουν ότι πρόκειται να απολυθούν θα μειώσουν δραστικά από σήμερα την κατανάλωσή τους και φυσικά από την επόμενη χρονιά δεν θα πληρώσουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορές. Τέλος, κ. Χατζηνικολάου, υπολογίστε πως όταν απολυθούν, το κράτος θα τους καταβάλει επίδομα ανεργίας.
Έτσι το κράτος θα χάσει πρόσθετα έσοδα, αν ακολουθήσει απόλυση. Και θα επιβαρυνθεί με την αποζημίωση όσων απολύσει».
Στην ΄΄έκπληξη΄΄ του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Αχαιός πολιτικός είπε:
«Παρακαλώ να σημειώσετε ότι η Τρόικα έδειξε να αγνοεί και να μην έχει υπολογίσει το κύριο ταμειακό πρόβλημα της εφεδρείας για το Δημόσιο. Αναφέρομαι στην μορφή που την εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά την παρέλευση ενός χρόνου, ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου με την αποζημίωση απόλυσης».
Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος με νόημα αναρωτήθηκε δημόσια:
“Αλήθεια η Κυβέρνηση γιατί δεν το βάζει στο λογαριασμό;
Μήπως έχει κατά νου να μην καταβάλει αποζημίωση»;
Ε! αυτό δεν το κάνει ούτε ο χειρότερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα”.
Ο κ. Νικολόπουλος επίσης είπε: “Θα παρακαλούσα να σταθούμε και να υπολογίσουμε οικονομικά ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα.
Εκείνο των οικονομικών επιπτώσεων στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά.
Είναι απόλυτα βέβαιον ότι επί πλέον η απόλυση θα έχει δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι αυταπόδεικτο ότι θα απολυθούν άνθρωποι και θα κλείσουν μαγαζιά!
Κι αυτό θα φέρει πρόσθετες απώλειες εσόδων για το κράτος και πρόσθετες δαπάνες (επιδόματα ανεργίας, κ.α.).
Άρα με την εφεδρεία που προτείνουμε εμείς (χωρίς απολύσεις) συνολικά το κράτος έχει μεγαλύτερες άμεσες οικονομίες, τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ η οικονομία υφίσταται μικρότερες συνέπειες λόγω ύφεσης και η κοινωνία λιγότερες πιέσεις.”
Ο Τομεάρχης, αφού ευχαρίστησε γιατί δόθηκε η δυνατότητα λεπτομερώς να παρουσιάσει τις θέσεις της Ν.Δ. και αφού ζήτησε από τους ακροατές του REAL FM να κριτικάρουν τις τεκμηριωμένες απόψεις που άκουσαν κατέληξε:
«Τέλος, εξ αιτίας της μικρότερης απώλειας για τους εργαζομένους και της μικρότερης επιβάρυνσης για το κράτος, η εφεδρεία που προτείνουμε εμείς, μπορεί να απορροφήσει περισσότερους στα πρώτα δύο χρόνια.
Αυτό θα επισπεύσει τη μείωση των δαπανών του δημοσίου με ομαλό τρόπο.
Δώσαμε εμείς πάντως στους εργαζόμενους τον αναλυτικό λογαριασμό και τα οικονομικά ισοδύναμα όπως και στην Τρόικα.
Συνοπτικά και συγκεκριμένα λοιπόν, λέμε: με βάση τη δική μας άποψη και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για 10 χρόνια μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε επιτύχει καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 600-650 εκατομμύρια και 90 χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ στα τρία χρόνια θα έχει επιτύχει μείωση του ελλείμματος κατά πάνω από 2 δισεκατομμύρια και 150 με 200 χιλιάδες εργαζόμενους.
Ο κ. Νικολόπουλος κάλεσε τους ακροατές και τους πολίτες να παρακολουθήσουν από τα site: www.nikosnikolopoulos.gr και www.nd.gr/web/sector-ergasias, το σχετικό video από τη μεγάλη συγκέντρωση των προς απόλυση εργαζομένων, όπου αδιαμεσολάβητα και χωρίς παραμορφωτικούς φακούς θα δουν και θα ακούσουν την «πάσαν αλήθειαν» και καθώς είπε ο κ. Νικολόπουλος «ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω».