Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

“Κάποτε εδώ υπήρχε ένα δένδρο!”

Εκστρατεία σήμανσης των κενών δενδροδόχων από τη ΧΑΝΘ ..Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Σε δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται σήμερα η εκστρατεία της ΧΑΝΘ, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, για τη σήμανση των 200 και πλέον κενών δενδροδόχων, δηλαδή των σημείων όπου υπήρχαν δένδρα αλλά καταστράφηκαν, τα περισσότερα με ανθρώπινη παρέμβαση.
Η ΧΑΝΘ ήδη έχει καταγράψει τις κενές δενδροδόχους, υλοποιώντας ένα “πρόγραμμα εθελοντισμού για την πόλη” με 100 νεαρά στελέχη της αδελφότητας. Τα στελέχη χωρίστηκαν σε ομάδες και περιδιαβήκανε 49 δρόμους του κέντρου, όπου εντόπισαν πάνω από 200 κενές δενδροδόχους. Η λίστα με τους δρόμους και τα σημεία παραδόθηκε χθες από τον πρόεδρο της ΧΑΝΘ Γιάννη Σωσσίδη στον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η παράδοση έγινε σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο της ΧΑΝΘ.
“Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού για το αστικό περιβάλλον της πόλης, με τίτλο ‘Είμαι πολίτης όχι απλός κάτοικος’, με στόχο να ενεργοποιήσουμε τα μέλη μας, τους συμμετέχοντες στα προγράμματά μας, τους φίλους της ΧΑΝΘ, μέλη άλλων οργανώσεων, κάθε μικρό ή μεγάλο κάτοικο της πόλης μας για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των τυχών προβλημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη φροντίδα του”, ανέφερε ο κ. Σωσσίδης. “Καταγράψαμε τις κενές δενδροδόχους και ελπίζουμε ότι, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία και τους εθελοντές, θα αποκαταστήσουμε την καταστροφή, που έγινε, όπως διαπιστώσαμε, είτε από αμέλεια είτε από κακόβουλες ενέργειες συμπολιτών μας”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει να υλοποιείται πρόγραμμα φύτευσης 1.400 δένδρων από την πρώτη δημοτική κοινότητα, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, φυτεύτηκαν 2.850 δένδρα, ενώ “ως το τέλος της σεζόν δεν θα υπάρχει καμία κενή δενδροδόχος”.
Σήμερα, από τις 5 το απόγευμα, δεκάδες νεαροί θα περπατήσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στα πεζοδρόμιο, και όπου υπάρχει κενή δενδροδόχος θα τοποθετούν ένα πλακάτ που θα αναγράφει “Κάποτε εδώ υπήρχε ένα δένδρο!”.

Οι διαδρομές

Η συγκέντρωση των εθελοντών που θα συμμετάσχουν σήμερα στη σήμανση των κενών δενδροδόχων θα γίνει στις 5 το απόγευμα στην κεντρική είσοδο του μεγάρου της ΧΑΝΘ. Εκεί θα χωριστούν σε ομάδες και στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν τις διαδρομές, που είναι:
1.Αγγελάκη - Σβώλου - Κεραμόπουλου - Αγίας Σοφίας. Η ομάδα θα ξεκινήσει από τη ΧΑΝΘ, θα ανέβει την Αγγελάκη μέχρι τη Σβώλου, θα περπατήσει στη Σβώλου, θα συνεχίσει στην Κεραμοπούλου και θα κατέβει την Αγίας Σοφίας έως την Προξένου Κορομηλά.
2.Τσιμισκή - Μητροπολίτου Ιωσήφ - Λασσάνη - Κούσκουρα - Βογατσικού. Η ομάδα θα ξεκινήσει από τη ΧΑΝΘ και θα καλύψει την Τσιμισκή έως την Αριστοτέλους και στη συνέχεια στις υπόλοιπες οδούς.
3.Μητροπόλεως, από Εθνικής Αμύνης έως Ίωνος Δραγούμη. Η ομάδα θα ξεκινήσει από τη ΧΑΝΘ, θα κατευθυνθεί προς τη Μητροπόλεως (Εθνικής Αμύνης) και θα την καλύψει έως την Ίωνος Δραγούμη.
4.Ερμού - Καρόλου Ντηλ - Προξένου Κορομηλά. Η ομάδα θα ξεκινήσει από την Ερμού προς την Αγίας Σοφίας, θα κατέβει την Καρόλου Ντηλ και στη συνέχεια θα συνεχίσει στην Ερμού προς τη Δραγούμη.
5.Μακένζι Κινγκ (με Αγίας Σοφίας) και Παύλου Μελά. Η ομάδα θα ξεκινήσει από τη Μακένζι Κινγκ (με Αγίας Σοφίας) και θα συνεχίσει στην Παύλου Μελά.

.