ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο ένας, είναι απλώς ο γιος ενός φαρμακοποιού. Που δούλευε τα καλοκαίρια για να εξασφαλίζει το χαρτζιλίκι του, και έμελλε τελικά να γίνει πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ο πλανήτης εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ο άλλος, είναι ένας τυπικός Γάλλος «επαναστάτης». Που γαλουχήθηκε με μια κουλτούρα υψηλής αισθητικής, κατέλαβε σημαντικά δημόσια αξιώματα στον χώρο της οικονομίας, και κατέληξε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ενός εθνοτικού μορφώματος λαών, που θα ήθελαν να ενοποιηθούν πολιτικά.
Ο… ένας και ο άλλος, είναι φυσικά ο Μπεν Μπερνάνκε και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Που τις τελευταίες 72 ώρες πήραν πάνω τους την «επικίνδυνη αποστολή» της υπεράσπισης της παγκόσμιας οικονομίας, απέναντι σε εκείνους που… μύρισαν αίμα και έσπευσαν να ποντάρουν στη χρεοκοπία.
Οι διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές τους, εξηγούν εν πολλοίς και τη διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος, που εμφανώς τους χαρακτηρίζει. Με μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στα χέρια του, ο Μπεν Μπερνάνκε ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια του δολαρίου. Διοχέτευσε έτσι φθηνό χρήμα στην αγορά, και ετοιμάζεται να… τυπώσει καινούριο, αδιαφορώντας για τις πληθωριστικές πιέσεις που θα πυροδοτήσει, ή τις γρατζουνιές στη διεθνή ισχύ του δολαρίου.
Ο πρόεδρος της FED είναι πεπεισμένος ότι μονάχα κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η αμερικανική οικονομία θα… πάρει μπροστά. Θα προωθήσει αναπτυξιακές δράσεις, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Και τότε, ουδείς θα ασχολείται με τον πληθωρισμό.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ από την άλλη, δεν μειώνει τα επιτόκια του ευρώ, ακριβώς επειδή φοβάται την έκρηξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, από τη στιγμή που γνωρίζει καλά ότι η «δημιουργική λογιστική» δεν υπήρξε… αγαπημένη συνήθεια μονάχα για την Ελλάδα, αλλά για την πλειοψηφία των κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχωρεί ωστόσο ένα βήμα παραπέρα: Αγοράζει… χρέος, μέσω της εγγύησης των ομολόγων αδύναμων δημοσιονομικά χωρών. Αν μάλιστα δεν είχε απέναντί του το Βερολίνο, πιθανόν θα έκοβε και εκείνος χρήμα, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου. Που μπορεί να συμβεί σύντομα.
Ο Μπεν Μπερνάνκε και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι τα δυο κεντρικά πρόσωπα της κρίσης. Και οι στρατηγικές που έχουν χαράξει, αποσκοπούν στο να τους μετατρέψουν σε πρόσωπα της λύσης. Αρκεί να έχουν δίκιο. Όχι ο ένας, αλλά και οι δυο. Ο καθένας για την αγορά στην οποία αναφέρεται. Διαφορετικά, οι «Δίδυμοι Πύργοι» του 2011, θα καταρρεύσουν με μεγαλύτερο κρότο και απώλειες, σε σχέση με το World Trade Center, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.