Σε πλήρη εφαρμογή και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αλλά και ο Εφαρμοστικός Νόμος, με την τρόικα να ανακοινώνει ελέγχους ανά τρίμηνο, με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα περνούν στο εξής από «κόσκινο» την ελληνική οικονομία..
Η εικόνα της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, παραδέχθηκε πως «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά».
Η τρόικα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να θέσει σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο τη συγκέντρωση των 50 δισ. ευρώ.
Τις επόμενες 15 ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συστήσει το ειδικό νέο ταμείο για τη διαχείριση των αποκρατικοποιήσεων, (Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων ή Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας), ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στήριξης. Στο ταμείο θα διοριστούν και δύο τοποτηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όμως, επισήμως δεν θα μετέχουν στη διοίκηση του ταμείου.
Οι έλεγχοι της τρόικας θα είναι εξονυχιστικοί και άκρως πιεστικοί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αφού η ελληνική πλευρά κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να δίνει λεπτομερή αναφορά για την πρόοδο του εγχειρήματος.
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται ο όμιλος του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα 29 περιφερειακά αεροδρόμια, 4 αεροσκάφη Airbus A340-300, η Εγνατία οδός, οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης, τα τυχερά παιχνίδια και τα καζίνα, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, αλλά και η ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»).Παράλληλα, στο πρόγραμμα εισέρχονται οι τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, άδειες κινητής τηλεφωνίας, ψηφιακό Μέρισμα και άλλες συχνότητες), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ο τραπεζικός τομέας (ΑΤΕ και οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες), Μεταλλευτικές εταιρείες και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ).
Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού, όπως καταγγέλλεται, ο νόμος παρεκκλίνει σκανδαλωδώς από την υφιστάμενη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, προς όφελος των επενδυτών που θα την αξιοποιήσουν.Το καθεστώς δόμησης που αφορά στους επενδυτές διαφοροποιείται πλήρως από αυτό των πολιτών, αφού στους αγοραστές παραχωρούνται για 50 χρόνια αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί και παραλίες, χωρίς να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους. Εξαιρούνται μόνο περιοχές απολύτου προστασίας, οι εθνικοί δρυμοί και τα διατηρητέα μνημεία, ενώ ενδέχεται να νομιμοποιούνται με διαδικασίες εξπρές ακόμα και καταπατημένες εκτάσεις.
Όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Εφαρμοστικού Νόμου, με τίτλο «Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας»: «Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και με καταβολή ανταλλάγματος που προσδιορίζεται στην οικεία σύμβαση παραχώρησης...».
Διαβάστε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ. Juncker επανέλαβε την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της «Treuhand», που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια τη διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
Στο μικροσκόπιο και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι οι «φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν πλήρως».Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με την Ε.Ε. για την αποστολή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι διαθέτουν σχετική αυτογνωσία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.«Δεν μπορεί να προσβάλει κανείς τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσει» ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κ. Juncker.
Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, με μια έκθεση 173 σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι «θα διασφαλίσει την περαιτέρω πρόοδο, με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την οικονομική σταθερότητα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Ως προς το τελευταίο σκέλος, τόσο ο κ. Juncker όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, φαίνεται ότι συμφωνούν στην επανεξέταση των κανόνων συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων, με τέτοιο τρόπο, ώστε «να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για οικονομική ανάπτυξη, χωρίς όμως να χρειαστεί να επιβαρύνεται και η Αθήνα».