Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΑΟΚ Από την Πόλη έρχεται...

Μερικούς μήνες μετά το... αραβικό σίριαλ του Οντέι Αλ Σάμαρι και τα πετροδόλαρα που δεν εισέρευσαν ποτέ στο ταμείο της ΠΑΕ, ο ΠΑΟΚ κινείται σε ρυθμούς Κωνσταντινούπολης..
Του Θόδωρου Χαστά
Η υπόθεση με το ενδιαφέρον του Έλληνα ομογενή Βασίλη Φλωρίδη και της οικογένειας Σαχπατζίδη ξεκίνησε πριν από λίγο διάστημα και πλέον βρίσκεται στο μεταίχμιο, καθώς μια λεπτή κλωστή χωρίζει την τελική συμφωνία από ένα ενδεχόμενο φιάσκο.
Το φλερτ των υποψήφιων επενδυτών με τον ΠΑΟΚ χρονολογείται εδώ και μερικούς μήνες. Ο Βασίλης (ή Βασιλάκης όπως αποκαλείται στην Τουρκία) Φλωρίδης είναι προσωπικός φίλος με τον Γιώργο Σαχπατζίδη και μέσω αυτού ξεκίνησε η ιδέα εμπλοκής του με τα κοινά της ΠΑΕ. Στη συνέχεια, στο... κόλπο μπήκε και ο Ζήσης Βρύζας και αφού το πράγμα ωρίμασε, έφτασε και υπόψη του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Ο... άγνωστος Φλωρίδης

Από τις λιγοστές πληροφορίες που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας για τον Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία, κυρίως από το περιβάλλον του, και χωρίς να μπορούν με ευκολία να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν, οι επαγγελματικές δραστηριότητες του Φλωρίδη ξεκινούσαν από την Τουρκία και έφταναν μέχρι την Κένυα όπου ήταν κάτοχος ορυχείων. Λέγεται πως έχει συνεργαστεί επιχειρηματικά με την οικογένεια της πρώην πρωθυπουργού της γείτονας χώρας, Τανσού Τσιλέρ, ενώ είχε εμπλοκή και με την ομάδα της Φενέρμπαχτσε διατηρώντας καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ, ο οποίος παρεμπιπτόντως χθες συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία εμπλεκόμενος σε υπόθεση στημένων παιχνιδιών! Η ηλικία του είναι κοντά στα 60, αλλά η εξωτερική του εμφάνιση δεν παραπέμπει σε έναν τυπικό μεσήλικα, καθώς φέρεται να φοράει σκουλαρίκι, ενώ αυτό που έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις είναι ένας δικέφαλος αετός που έχει ως τατουάζ εδώ και πολλές δεκαετίες «χτυπημένο» στο σώμα του.
Ένα ακόμα στοιχείο που έχει προκύψει για το πρόσωπό του, και χωρίς πάλι να υπάρχει σαφής πληροφόρηση, είναι η δικαστική διένεξη που είχε με το Πατριαρχείο μετά από μια δωρεά της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια.

Οι πρώτες αμφιβολίες

Επειδή η ενημέρωση για το πρόσωπο του Βασίλη Φλωρίδη είναι ακόμα περιορισμένη και σε συνδυασμό με χθεσινό δημοσίευμα το οποίο καταφέρεται ανοιχτά εναντίον του Γιώργου Σαχπατζίδη (ο ίδιος δήλωσε ότι θα απαντήσει με μηνύσεις εναντίον του συντάκτη του κειμένου) λόγω της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου, οι αμφιβολίες για το ποιόν του όλου εγχειρήματος υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέσα στα προσεχή 24ωρα.

Το χρονικό των συναντήσεων

Άλλωστε, έχουν γίνει ήδη συναντήσεις και συζητήσεις των ενδιαφερομένων τόσο με τον Ζαγοράκη όσο και με τον Θανάση Κατσαρή, οι οποίοι προφανώς παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και θέλουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του συλλόγου. Από πλευράς ΠΑΕ υπήρξε μία λιτή ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά το φλερτ στις 27 Ιουνίου, ενώ από πλευράς ΑΣ δημοσιοποιήθηκε μια θετική εικόνα, στην οποία συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο Φλωρίδης δεν ανέφερε σε πρώτη φάση τη λέξη «γήπεδο» στις συζητήσεις.

Εν αναμονή εξελίξεων
Από εκεί και πέρα, οι νομικοί και οικονομικοί έλεγχοι της πλευράς Φλωρίδη που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα και να ληφθεί η οριστική απόφαση επένδυσης ή όχι στην ΠΑΕ. Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ,έτσι ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τι μεταγραφές θα κάνουν καθώς οι πρώτες επίσημες υποχρεώσεις πλησιάζουν (στις 28 Ιουλίου υπάρχει ευρωπαϊκό ματς).

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΦΛΩΡΙΔΗ Αντιπρόεδροι Βρύζας και Ζαγοράκης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μεταφέρει στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, το πλάνο της πλευράς Φλωρίδη-Σαχπατζίδη -εφόσον προχωρήσει η συμφωνία και δεν προκύψει κάτι αρνητικό από τους έλεγχους- προβλέπει την παρουσία του πρώτου ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, τους Βρύζα και Ζαγοράκη ως αντιπροέδρους και τους δύο γιους του Γιώργου Σαχπατζίδη μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά όχι και τον ίδιο παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από την πλευρά του Φλωρίδη.
Ο Φλωρίδης φέρεται διατεθειμένος να βάλει 6 εκατομμύρια ευρώ και η οικογένεια Σαχπατζίδη άλλο ένα, έτσι ώστε να γίνουν κάτοχοι αρχικά του 51% των μετοχών της ΠΑΕ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό θα τους δώσει το δικαίωμα να σχηματίσουν αρχικά μια διοίκηση πρωτοδικείου, έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ στο δημόσιο. Αυτό για ένα διάστημα έξι μηνών και μετά να σχηματιστεί η πρώτη αιρετή διοίκηση.
Παρόλα αυτά, ένα νομικό κώλυμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, αναγκάζει την πλευρά Φλωρίδη να βρει άλλους τρόπους έτσι ώστε να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της επιτροπής κεφαλαιαγοράς έγινε γνωστό πως δεν μπορεί να συμμετάσχει κανείς στην αύξηση αυτή τη φορά καθώς θα έπρεπε το ελάχιστο ποσό με ιδιωτική τοποθέτηση να είναι μίνιμουμ 50.000 ευρώ και όχι 20.000 ευρώ όπως είχε εξαγγελθεί. Έτσι, είτε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση σε συνεννόηση με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (γιατί περιμένοντας να ανοίξει η νέα αύξηση θα χαθεί πολύτιμος χρόνος) είτε άλλοι τρόποι (ακούστηκε η ταμειακή διευκόλυνση) που να διασφαλίζει όμως και τις δυο πλευρές.
Εφόσον ξεπεραστεί το τεχνικό αυτό πρόβλημα, στις σκέψεις της πλευράς Φλωρίδη είναι αρχικά να αποκτηθεί ένα παίκτης-όνομα που θα τονώσει την ψυχολογία του κόσμου έχοντας δώσει μάλιστα σχετική εντολή στον Ζήση Βρύζα, που έχε πιάσει ήδη ανεπίσημα δουλειά. Το ευχάριστο είναι πως ακόμα και αν δεν ευδοκιμήσει η υπόθεση στο ιδιοκτησιακό, φαίνεται πως ο πρώην βοηθός προπονητή της Εθνικής ομάδας είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ.

Προορισμός Αρνεμ

Στη χώρα της τουλίπας στις επόμενες δύο βδομάδες θα θέσει ο ΠΑΟΚ τις βάσεις για τη νέα σεζόν με τον Λάζλο Μπόλονι να έχει πολλή δουλειά, καθώς εκτός από την προετοιμασία, θα πρέπει να κρίνει ποιοι από τους νέους παίκτες που επέλεξε να ακολουθήσουν την αποστολή, θα έχουν μια θέση στο τελικό ρόστερ.
Για το Άρνεμ της Ολλανδίας όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, αναχωρεί σήμερα το πρωί η αποστολή του ΠΑΟΚ. Οι προπονήσεις επί ελληνικού εδάφους ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με τον Λάζλο Μπόλονι να προσπαθεί να βγάλει όσα περισσότερα συμπεράσματα μπορούσε σχετικά με τους παίκτες και να δίνει τελικά την ευκαιρία σε κάποιους από αυτούς να δείξουν αυτά που μπορούν μέσα στο επόμενο 15μερο συμπεριλαμβάνοντάς τους στην αποστολή που ανακοινώθηκε.
Κάποιες επιλογές του Ρουμάνου τεχνικού προκάλεσαν έκπληξη, καθώς περιπτώσεις όπως οι Κουτσιανικούλης ή Γεωργίου έμοιαζαν ένα βήμα από την έξοδο. Τελικά, ο ίδιος αποφάσισε να τους κρατήσει (ίδια φυσικά ήταν και η επιθυμία των παικτών) ώστε να βγάλει τα οριστικά του συμπεράσματα στην Ολλανδία.
Οι 26 παίκτες που θα βρίσκονται σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι οι: Χαλκιάς, Γιακουμής, Γλύκος, Kρέσιτς, Αποστολόπουλος, Γεωργίου, Ιντζίδης, Κουρδάκης, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Σαβίνι, Σνάουτσνερ, Βιεϊρίνια, Κουτσιανικούλης, Σακελλαρίου, Τσουκαλάς, Φωτάκης, Αρίας, Έτο, Γκαρσία, Ίβιτς, Λίνο, Ρομπέρ, Μωυσιάδης, Αθανασιάδης και Παπάζογλου.
Ο Μπόλονι «έκοψε» αρκετούς από τους νεαρούς που προπονούσε τις τελευταίες μέρες στη Σουρωτή, προφανώς για λόγους αριθμητικής οικονομίας, αλλά και γιατί αποφάσισε να τεστάρει περισσότερο παίκτες που την περασμένη σεζόν δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, όπως οι προαναφερόμενοι Κουτσιανικούλης και Γεωργίου, αλλά και οι Σακελλαρίου, Παπάζογλου και Μπαλάφας. Έτσι στη Θεσσαλονίκη θα μείνουν οι Πόποβιτς, Κωστικίδης, Κίτσιου, Κωνσταντινίδης, Δεμιρτζόγλου και Παπαδόπουλος, που θα περιμένουν στο μέλλον κάποια νέα ευκαιρία, αλλά και ο Κώστας Σταφυλίδης ο οποίος υπολογίζεται μεν αλλά έχει υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα των Νέων. Τέλος, εκτός αποστολής έμεινε και ο Λούκα Πετρίσεβιτς που αναμένεται να δοθεί δανεικός αφού πιάνει θέση ξένου στον ΠΑΟΚ.

ΑΠΟΝΤΕΣ Στην πορεία Σαλπιγγίδης και Βιτόλο

Μαζί με την αποστολή δεν θα ταξιδέψουν σήμερα ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και ο Βιτόλο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο πρώτος έχει πάρει από τον Μπόλονι 10μερη άδεια από την περασμένη Δευτέρα ώστε να ξεκουραστεί, ενώ ο δεύτερος παραμένει στην Ισπανία λόγω ενός οικογενειακού θέματος. Και οι δύο αναμένεται να ταξιδέψουν μόνοι τους στην Ολλανδία για να ενσωματωθούν με τους υπόλοιπους. Απών φυσικά ήταν και θα παραμείνει ο Πάμπλο Κοντρέρας που αγωνίζεται με τη Χιλή στο Κόπα Αμέρικα.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΑΦΩΝ Επαναφορά Τσιρίλο

Σε μια απίθανη απόφαση φαίνεται να καταλήγει ο ΠΑΟΚ, αναφορικά με τη θέση του κεντρικού αμυντικού, την οποία εναγωνίως προσπαθούσε να καλύψει όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτή έχει να κάνει με την επαναπροσέγγιση, την επαναδιαπραγμάτευση και πιθανότατα την επαναφορά του Μπρούνο Τσιρίλο στο ρόστερ της ομάδας. Η πλευρά του Δικεφάλου είχε ηθελημένα «παγώσει» τις συζητήσεις με τον Ιταλό παίκτη στρέφοντας αλλού την προσοχή της, αλλά τελικά η αδυναμία της να έρθει σε συμφωνία με κάποιον άλλον, την έκανε να χτυπήσει και πάλι την πόρτα του Τσιρίλο, ο οποίος εξέταζε προτάσεις από τον Ατρόμητο και τον Πανιώνιο. Έτσι, χθες το πρωί υπήρχε επαφή του Δικεφάλου με τον εκπρόσωπο του 34χρονου αμυντικού αλλά και τον ίδιο, προσπαθώντας να «κλείσει» η διαφορά των 50.000 ευρώ που υπήρχε όταν τέλειωσε η σεζόν. Τα 200.000 ευρώ έγιναν 225.000 ως προσφορά από πλευράς ΠΑΟΚ και φαντάζει δύσκολη η άρνηση από την άλλη πλευρά, που όλο το τελευταίο διάστημα δήλωνε διατεθειμένη να επιστρέψει.
Να σημειωθεί, ότι υπήρχαν και υπάρχουν υποψήφιοι από πρωταθλήματα της κεντρικής Ευρώπης για να έρθουν ως μεταγραφή για την συγκεκριμένη θέση. Σε αυτούς φαίνεται πως δεν είναι ο Βαγγέλης Μόρας, για τον οποίο υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, αλλά διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την ΠΑΕ.

ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ Συνάντηση με Μπόλονι

Μια πρώτη ευκαιρία να τα πουν είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο Λάζλο Μπόλονι με τον Ζήση Βρύζα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ. Οι δύο άντρες γνωρίζονταν από το παρελθόν, τότε που ο Βρύζας είχε κάνει προσπάθειες να τον φέρει στη Θεσσαλονίκη όταν ο Δικέφαλος έψαχνε πάλι για προπονητή. Η συνομιλία τους ήταν ολιγόλεπτη, αλλά περιεκτική, με τον Βρύζα να ενημερώνει τον Ρουμάνο για το ρόλο που θα έχει στην ΠΑΕ από εδώ και πέρα.

Η επαναδραστηριοποίηση του Βρύζα έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και ουσιαστικά αυτό που αναμένεται είναι η επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ. Σε πρώτη φάση δεν θα πάει στην Ολλανδία, αλλά λογικά θα ταξιδέψει εκεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.



ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ

ΜΠΑΡΑΖ διαβουλεύσεων και συζητήσεων υπήρχε πριν ο Λάζλο Μπόλονι καταλήξει σε κάποιες από τις επιλογές του για το βασικό στάδιο προετοιμασίας.
ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ η περίπτωση Κουτσιανικούλη για τον οποίο ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει να παραχωρηθεί στον Εργοτέλη με ένα ιδιότυπο καθεστώς ιδιοκτησίας. Τελικά, τίποτα δεν προχώρησε, ο παίκτης βρίσκεται κανονικά στην αποστολή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα περιλαμβάνεται σίγουρα στο ρόστερ της νέας περιόδου.
ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ισχύει και για τον Γεωργίου στον οποίο ο Μπόλονι φέρεται να είπε: «Βοήθησέ με, με την απόδοσή σου, για να σε βοηθήσω κι εγώ». Παρόμοια είναι η περίπτωση και του Λευτέρη Σακελλαρίου.
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ θα αρχίσει και πάλι η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας της ΠΑΕ μετά το εξαιρετικό 12.368 που έχει σημειωθεί σε 24 μέρες. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αισιοδοξούν πως θα φτάσουν και πάλι στα περσινά επίπεδα μέχρι τις 20 Ιουλίου όταν εκπνέει η προθεσμία, ειδικά αφού διατηρήθηκαν οι χαμηλές τιμές και στη δεύτερη περίοδο.
ΓΕΜΙΣΑΝ ορκωτούς λογιστές τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς αυτοί των υποψήφιων επενδυτών, αλλά και αυτοί της επιτροπής διαφάνειας του ΑΣ συνευρέθηκαν φέρνοντας ένα… μπέρδεμα που τελικά επιλύθηκε.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ δείγματα γραφής σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει στον ΠΑΟΚ, έδειξε τις τελευταίες μέρες ο Λάζλο Μπόλονι.
ΠΡΩΤΗ σε προτεραιότητα είναι η φυσική κατάσταση, αλλά και η επιθετική άμυνα που προσπάθησε να εφαρμόσει στις προπονήσεις με πίεση σε όλο το γήπεδο. Όλα αυτά βέβαια θα συνεχιστούν και θα τελειοποιηθούν στην Ολλανδία..