Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

“It’s the (greek) economy, stupid”…


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στις προεδρικές εκλογές του 1992 στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, παρόλο που βγήκε νικητής στη μάχη με τον άλλοτε σύμμαχο Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ, και ήταν ακόμη ο πρώτος Αμερικανός «πλανητάρχης», μιας και ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός… έκανε παρέα στο Τείχος του Βερολίνου, έχοντας αμφότεροι γκρεμιστεί, γνώρισε μια εν μέρει απροσδόκητη ήττα.
Ο χαρισματικός Κυβερνήτης του Άρκανσα, και πλησιέστερη (μέχρι τότε) εκδοχή του Τζον Φ. Κένεντι, Μπιλ Κλίντον, κατάφερε να διακόψει την 12ετη πολιτική κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών, και να ξαναβάλει τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο και το Οβάλ Γραφείο.Στρατηγικά, ο Μπιλ Κλίντον στηρίχτηκε στη «Θεωρία της Τριγωνοποίησης», που επένδυσε στον ίδιο ως σημείο αναφοράς και ηγετική φυσιογνωμία στον κινούμενο χώρο του κέντρου, εκεί όπου έδιναν πολιτικό ραντεβού μετριοπαθείς Αμερικανοί, τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Πολιτικά όμως, η επικράτηση του Μπιλ Κλιντον εξηγήθηκε… ολίγον άκομψα από τον ίδιο: «It’ s the economy, stupid», φέρεται να έχει πει, με την ελευθεριότητα που προσφέρει η αγγλική γλώσσα στην έννοια του «ανόητου-αφελούς». Θέλοντας να δείξει ότι τις εκλογές τις έκρινε η οικονομία.
Σήμερα, στον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ, το «ελληνικό πρόβλημα» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων και των ζυμώσεων. Με τον σημερινό πλανητάρχη, εξίσου χαρισματικό ρήτορα με τον σύζυγο της Χίλαρι, να διατρανώνει την πολιτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας, και κάθε άλλης ευρωπαϊκής οικονομίας που θα επιδοθεί σε… μαθήματα ισορροπίας στην άκρη του γκρεμού.
Όχι φυσικά επειδή… μας αγάπησε ξαφνικά, ούτε επειδή χρειάζεται τις ψήφους της Ομογένειας για να επανεκλεγεί, το 2012, καθώς έχει να περιφέρει ως τρόπαιο την ανακοίνωση της θανάτωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο Μπαρακ Χουσεϊν Ομπάμα ανησυχεί για τα του οίκου του. Για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, και τις επιπτώσεις που θα έχει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μια κατάρρευση της Ελλάδας, πόσο μάλλον συνολικά της ευρωζώνης.
Κοιτάζοντας με νόημα την άλλοτε Ανατολικογερμανίδα «προστατευόμενη» του Χέλμουτ Κολ, ήταν σαν να παράφραζε τον Μπιλ Κλίντον: It’ s the (greek) economy, stupid…