Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο εκλογικός νόμος φέρνει και εκλογές;


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Πέρασε κάτω από το… ραντάρ της επικαιρότητας, ίσως όμως και να ήταν η πιο προχωρημένη απόδειξη του πολιτικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του οργάνου πληροφορήθηκαν ότι οι συνεργάτες του Γιάννη Ραγκούση, καθώς και οι εκλογολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε εγρήγορση, προετοιμάζοντας έναν καινούριο εκλογικό νόμο, τον οποίο σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι πρώτες ενδείξεις για την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, επιβεβαιώνουν τη… γοητεία που ασκεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο». Ένα σύνθετο σύστημα δηλαδή, που για τα ελληνικά δεδομένα θα προβλέπει 120 βουλευτές οι οποίοι θα εκλέγονται βάση λίστας, και άλλους 180 με σταυρό προτίμησης, σε ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες. Ουσιαστικά λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Γιάννης Ραγκούσης επεξεργάζονται το «σπάσιμο» της αχανούς Β’ Αθηνών και άλλων μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, με τέτοιον τρόπο που να διευκολύνει τις πολιτικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης.
Φυσικά, η «ταμπακιέρα» της συζήτησης για έναν καινούριο εκλογικό νόμο, αφορά το… πότε θα εφαρμοστεί, που εξαρτάται από την πλειοψηφία με την οποία θα τον εγκρίνει η Βουλή. Αν, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, και ο νέος εκλογικός νόμος συγκέντρωνε πλειοψηφία 3/5, θα εφαρμοζόταν από τις επόμενες εκλογές κιόλας.
Κάτι που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Απ’ την άλλη βέβαια, ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα εφαρμοστεί στις… μεθεπόμενες εκλογές. Και να συμπεράνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται ήδη με τόσο μακροπρόθεσμη στρατηγική.