Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το sequel της αμφισβήτησης

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν και πάλι «εκεί». Όχι απλώς και μόνο… χωροταξικά, αλλά σε επίπεδο βαθιάς ουσίας και πολιτικού περιεχομένου.
Ο Υπουργός Εθνικής στις προηγούμενες «κλειστές συνεδριάσεις» δεν είχε διστάσει να μιλήσει για απώλεια της πολιτικής διαχείρισης της χώρας, και για δημοσιονομική κατοχή, διαπιστώσεις που χαρτογραφήθηκαν ως ευθεία αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου η πρώτη, και ως πολιτικό «άδειασμα» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου η δεύτερη.
Χθες, η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν και πάλι εκείνη που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Τα διάσπαρτα στοιχεία της εισήγησής του, προσφέρονται για συζητήσεις διαρκείας: Πρόσκληση στην Αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παρότρυνση του Προέδρου της Βουλής για το… αυτονόητο, να δεχθεί δηλαδή αντιπροσωπεία των «Αγανακτισμένων», και να δώσει διαστάσεις θεσμικής ακρόασης για λογαριασμό του πολιτικού κόσμου, σε εκείνους που μαζικά συγκεντρώνονται στις πλατείες, και κάτι σημαντικό θέλουν να μας πουν.
Ο άλλοτε challenger του παπανδρεϊκού imperium στο ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε και μια πλατφόρμα οικονομικών θέσεων, που θα πρέπει να έφερε σε δύσκολη θέση τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως προς τον πυρήνα του… που πάμε.
Υπήρξε ωστόσο και μια αποστροφή στην εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που στοιχειοθετεί την εκτίμηση περί… sequel της πολιτικής αμφισβήτησης, όχι φυσικά (μόνο) των πρωτοβουλιών του «τσάρου».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο με απλή πλειοψηφία στη Βουλή, το Μνημόνιο ΙΙ όμως να απαιτήσει πλειοψηφία 3/5. «Όπως έπρεπε να έχει συμβεί και με το Μνημόνιο Ι», καταγράφει το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το… σε ποιόν απευθυνόταν αυτή η ξεκάθαρη αιχμή, είναι μάλλον περιττό να το αναφέρουμε.