Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Φήμες, φήμες, φήμες…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Αυτή τη φορά, ο κλάδος των δημοσιογράφων δεν βρέθηκε απέναντι από την κοινή λογική, και έτσι η απεργιακή κινητοποίηση ανεστάλη «στον αέρα», προκειμένου να καλυφθεί ειδησεογραφικά μια από τις πιο κρίσιμες μέρες στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Στη σκιά της έλλειψης ενημέρωσης ωστόσο, από το πρωί, η κοινωνία των πολιτών είχε κατακλυστεί από φήμες, κουτσομπολιά και παρασκήνια, που κανείς φυσικά δεν μπορούσε να αντικρούσει, για τον απλούστατο λόγο ότι κανένας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις «πληροφορίες».Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο, την επαύριο της ηχηρής ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Λιάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το ένα σενάριο θέλει τον Πρωθυπουργό να ζητάει εκλογές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να επιδιώξει και πάλι τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών.
Μια τρίτη εκδοχή, θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να καταλήγει στη διεκδίκηση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκειμένου να «μαντρώσει» τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζονται σήμερα έτοιμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γιώργου Λιάνη, ή να παραιτηθούν από την έδρα τους, αρνούμενοι να σηκώσουν το βάρος.Υπάρχει ωστόσο και το τέταρτο σενάριο, που αγγίζει ωστόσο περισσότερο τη σφαίρα της «συνωμοσιολογίας»: Να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, και να κληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να εκλέξει νέο πρωθυπουργό, στα πρόθυρα της εκλογής του Κώστα Σημίτη, τον Ιανουάριο του 1996. Εκείνοι που διακινούν το παραπάνω σενάριο, προσθέτουν ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη «ιδεολογική ανταρσία».
Μια εκδοχή για κάθε γούστο, ή μάλλον ανάλογα με τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες εκείνων που τις διακινούν…