Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Περικλής Κελίδης: Ο θρυλικός παλαιστής που έγραψε ιστορία. Τι λένε οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας

Οι νέοι της Νυμφόπετρας μπορεί να μην έχουν ακούσει αλλά για τους μεγάλους σε ηλικία ο Περικλής Κελίδης ήταν ένας θρύλος της πάλης. Ο χαμός του σε νεαρή ηλικία σκόρπισε θλίψη και πόνο στους λάτρεις της πάλης και όχι μόνο.

Γεννημένος στον Πόντο ο Περικλής Κελίδης έρχεται στην Ελλάδα, με την συμφωνία της ανταλλαγής πληθυσμών του 1922, με τους γονείς του και εγκαθίσταται στην Παλιά Νυμφόπετρα.
Από μικρή ηλικία ο Περικλής Κελίδης είχε δείξει τα αθλητικά του προσόντα και γρήγορα μπαίνει στο χώρο της πάλης. Ένα άθλημα που υπεραγαπούσε και έδινε την ψυχή του στο ρινγκ για να κερδίσει τους αντίπαλους του.
Ένας που όχι μόνο άκουσε αλλά είδε και γνώρισε από κοντά τον παλαιστή Περικλή Κελίδη είναι ο υπεραιωνόβιο κάτοικος της Νυμφόπετρας κ. Δημήτριος Δημητρίου (Μιμίκος).
«Ήταν ένα θηριώδη παλικάρι, με τεραστία μυϊκή δύναμη. Γεροδεμένο παλικάρι. Τον είδα να παλεύει στο γάμο του Αχιλλέα Λαμπριανίδη με δυο παλαιστές από τον Προφήτη, τον Μόγια και τον Κρίκο. Τους κέρδισε και ως δώρο του έδωσαν ένα τόπι ύφασμα. Τότε έδιναν δώρο ο καθένας ότι είχε. Σε γάμους και σε πανηγύρια γινόταν πάλη. Την εποχή εκείνη υπήρχαν πολλοί παλαιστές στη γύρω περιοχή. Σε όλους τους αγώνες ήταν πρώτος. Το όνομα του ήταν ξακουστό σε όλη την περιοχή. Σε κάθε αγώνα του μαζεύονταν πολύς κόσμος.
Εκείνο που θυμάμαι είναι όταν έβαλαν στοίχημα για δυο οκάδες τσίπουρο. Στοιχημάτισαν στο καφενείο του Νίκου Λαμπαδαρίδη, αυτό γίνεται στην παλιά Νυμφόπετρα, ο Περικλής Κελίδης και Πέτρος Μπακιρτζής. Πηγαίνουν στο αλώνι. Μετά από σκληρό αγώνα βγαίνουν ισόπαλη. Το τσίπουρο το ήπιαν όλοι μαζί η παρέα στο καφενείο του Λαμπαδαρίδη. Το 1928, μικρό παιδί εγώ τότε, είδα τον Περικλή να παλεύει Σε όλους τους αγώνες έβγαινε πρώτος. Είχε το μπας.

Το γνώρισα καλά γιατί ήταν βαπτιστικός της μάνας μου. Αυτό το παλικάρι έφυγε από την ζωή στα 21 χρόνια από μια ασθένεια, προκαλώντας θλίψη και πόνο σε όλους μας» μας είπε ο κ. Δημητρίου κλείνοντας της αφήγησή του.

Ο πατέρας του Περικλή, Κύριλλος, μη αντέχοντας τον θάνατο του παιδιού του πήρε ψυχοπαίδι τον Γιώργο Κελίδη. Ο Γιώργο Κελίδης δεν γνώρισε το Περικλή αλλά είχε ακούσει πολλά για τα κατορθώματα του στην πάλη.

«Στο Σοχό εδώ και πάρα πολλά χρόνια διοργανώνουν στη εορτή των Αποστόλων παλαιστικούς αγώνες. Σε αυτούς τους αγώνες πηρέ μέρος και ο Περικλής και βγήκε πρώτος στην πάλη» μας είπε ο κ. Γιώργος Κελίδης

Ο Παναγιώτης Κοκτσίδης είχε ακούσει από τον παππού του και την γιαγιά του για τίς παλαιστικές ικανότητες του Περικλή.

«Ο Περικλής ήταν ανιψιός της γιαγιάς μου και για αυτό γνωρίζω την ιστορία του στην πάλη. Όλοι οι άνδρες που ήρθαν από την πατρίδα, τον Πόντο, ήταν γεροδεμένοι και έπαιρναν μέρος σε παλαιστικούς αγώνες. Είχαν εικόνες από τους τούρκους παλαιστές» μας είπε ο κ. Κοκτσίδης.

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com