Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Υπουργικές δηλώσεις-φωτιά θέτουν σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και ΟΤΑ

Σύγκρουση με τους δημάρχους και τα συλλογικά όργανά τους προμηνύουν οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες των υπουργών για μείζονα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Πρώτος λάδι στη φωτιά που άναψε η δήλωση του Στ. Μάνου στο twitter για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τ.Α. από το κράτος έριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος απάντησε ότι συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση. Ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, που προανήγγειλε την κατάργηση του «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι «μιλάμε για ένα νέο πλαίσιο, μέχρι και τη χωροθέτηση των δήμων».
Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, που απάντησαν ότι αφενός προτάσεις, όπως αυτή του κ. Μάνου, που γίνονται αποδεκτές από στελέχη της κυβέρνησης, εκτός από αντισυνταγματικές είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφετέρου η αναδιάρθρωση ή κατάργηση του «Καλλικράτη» θα σημάνει οπισθοδρόμηση για την αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα η χωροταξική αναδιάρθρωση των δήμων ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και επιβεβαιώθηκε από το γ.γ. του ΥΠΕΣ Κώστα Πουλάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).
Εξαρχής η συζήτηση για τις αλλαγές στο χάρτη των δήμων έδωσε το στίγμα των διαθέσεων των αιρετών, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι η συνένωση των δήμων ήταν ο ώριμος καρπός μιας διαβούλευσης, που διήρκεσε χρόνια, και πως ενδεχόμενο σπάσιμό τους θα είναι οπισθοδρόμηση. «Η κυβερνητική εξαγγελία για ριζική αναδιάρθρωση στην Τ.Α. αντιμετωπίστηκε θετικά, ωστόσο η πρόθεση για αποκλιμάκωση των υφιστάμενων ΟΤΑ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόοδο αλλά πιθανή οπισθοδρόμηση», τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει κάτι, αν από 325 που είναι σήμερα οι δήμοι, γίνουν 330 ή 350. «Πρέπει η ηγεσία του ΥΠΕΣ να αποσαφηνίσει τι εννοεί με τον όρο αναδιάρθρωση ή κατάργηση, όπως και να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το εύρος των δήμων με αυτήν την αλλαγή», σημείωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση θα ήταν ίσως συνετή για τα μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Ρόδος, που αποτελούν μόνον έναν δήμο, με το βόρειο τμήμα να μην έχει καμία επαφή με το νότιο.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ TWEET ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη μέσω twitter στον Στ. Μάνο εξόργισε περισσότερο τους δημάρχους, επειδή ο υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης των δήμων από τους δημότες με την επιβολή ανταποδοτικού τέλους.
«Η χρηματοδότηση των δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και γι’ αυτό η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter», ήταν το δηκτικό σχόλιο του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη. Αντίθετα, επισήμανε, η δημοσιονομική πολιτική απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων.
Καυστική ήταν και η απάντηση του προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, που είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω ποιον εκπροσωπεί από το πολιτικό σύστημα ο κ. Μάνος, αλλά αυτές οι θέσεις με τις οποίες συμφωνεί ο υπουργός Οικονομικών είναι τελείως πρόχειρες, αντισυνταγματικές, εκτός τόπου και χρόνου αλλά και καταστροφικές για την Τ.Α.».
Να σημειωθεί ότι σε ανάρτησή του στο twitter ο Στέφανος Μάνος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές. «Υποστηρίζω ότι μία σπουδαία μεταρρύθμιση, που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη, θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τ.Α. χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τ.Α. από το κράτος και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», ανέφερε ο κ. Μάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τ.Α., θα εξοικονομούνται 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και «μία τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας». Σημειώνει δε πως, καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ ή ΦΜΑΠ κ.λπ.
Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίστηκε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος απάντησε: «Συμφωνώ, κ. Μάνο -χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει το χρόνο μας, θα το θέσω».

ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΣΕ Ο Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ
Τον Γ. Βαρουφάκη ωστόσο άδειασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος στη διάρκεια συνάντησής του με την ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των κεντρικών αυτοτελών πόρων (αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης των ΟΤΑ) και αντικατάστασής τους από δημοτική φορολογία.
Ο υπουργός μάλιστα δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση των περικοπών που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή μία ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Είπε επίσης ότι εξετάζεται η δυνατότητα των δήμων να κάνουν προσλήψεις στις υπηρεσίες τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των αιρετών τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο σχεδιασμό κατάργησης του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και διενέργειας των ελέγχων στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ από υπηρεσία του υπουργείου με βασική αρχή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στους αιρετούς.

ΚΕΔΕ-ΠΕΔΚΜ «Προς ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών»
Οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τη διατύπωση των δηκτικών σχολίων τους κατά του Γ. Βαρουφάκη έσπευσαν να τον ενημερώσουν τόσο για το νομικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης όσο και για τη συμβολή της στο πρωτογενές πλεόνασμα.
«Σε αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα συγκυρία, όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια των δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και προσθέτει ότι η χρηματοδότηση των δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου δήλωσε ότι οι απόψεις Στ. Μάνου και Γ. Βαρουφάκη ευτυχώς κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θέτει μάλιστα υπόψη των κυρίων Μάνου και Βαρουφάκη τα εξής:
1. Κατά το σύνταγμα της Ελλάδας η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού.
* Οι ΟΤΑ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και το κράτος ασκεί στους οργανισμούς Τ.Α. εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους.
* Νόμος ορίζει τα σχετικά με την απόδοση και την κατανομή μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των φόρων ή τελών που καθορίζονται υπέρ αυτών και εισπράττονται από το κράτος.

Κατά Βαρουφάκη και για ΤΑΙΠΕΔ
Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι δήμαρχοι και για τη διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου ο ρόλος προβλέπεται ότι θα αναβαθμιστεί, καθώς συγχωνεύεται με άλλους φορείς του δημοσίου.
«Δεν μας βρίσκει σύμφωνους το mail Βαρουφάκη ειδικώς ως προς το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι δυνατόν ακίνητα, όπως οι χώροι των πρώην στρατοπέδων, να αξιοποιούνται μέσω του συγκεκριμένου Ταμείου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου. Υπενθύμισε μάλιστα και την πρόσφατη επιστολή που έστειλε ως δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση με την οποία τα πρώην στρατόπεδα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.