Η κάλυψη των πληρωμών του Μαρτίου, έστω και με δυσκολία, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς ξεκίνησε το δύσκολο 20ήμερο και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου φθίνουν.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ήδη την αναζήτηση πηγών αύξησης των εσόδων, χωρίς να αποκλείεται έκτακτη εισφορά σε «πλούσιους», αλλά και αυξήσεις της φορολογίας σε ποτά, τσιγάρα και κέρδη τυχερών παιχνιδιών προκειμένου να εξευμενίσει τους δανειστές.
Η αύξηση της φορολογίας θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα, ενώ το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου είναι άμεσο, δεδομένου ότι θα πρέπει μέχρι τις 20 Μαρτίου:
Να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Να αποπληρώσει χρεολύσια ύψους 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ξένα funds.
Συνολικά, στον μήνα οφείλει να καταβάλει επιπλέον τόκους ύψους 750 εκατ. ευρώ, αλλά και πρωτογενείς δαπάνες ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
«Φυσικά θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας και θα το κάνουμε».
Η δήλωση του υπουργού αφορά τις επικείμενες λήξεις εντός του Μαρτίου, ύψους 1,45 δισ. ευρώ, από δόσεις δανείων του ΔΝΤ, ενώ σε ό,τι αφορά τις λήξεις των ομολόγων της ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ύψους 6,7 δισ. ευρώ δηλώνει πως είναι «άλλο θέμα» και χρήζει συνολικής αντιμετώπισης.
«Οι πληρωμές της ΕΚΤ είναι διαφορετικό θέμα και θα πρέπει να το προσδιορίσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν πιστεύω πως η ΕΚΤ θα αποδεχόταν μια καθυστέρηση, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να “πακετάρουμε” μια συμφωνία που κάνει τις αποπληρωμές πιο “εύπεπτες” και λογικά εφικτές στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσής μας αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το επόμενο... συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων».
Υπονοεί προφανώς την ένταξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στην ευρύτερη συμφωνία με τους εταίρους για το «νέο συμβόλαιο» και τη διευθέτηση του χρέους.
Υπενθυμίζεται πως οι προθεσμίες πληρωμών του Δημοσίου αρχίζουν να τρέχουν από αύριο καθώς:
Στις 3 Μαρτίου λήγει ομόλογο του ΟΣΕ, που έμεινε «ακούρευτο» από το PSI, ύψους 71 εκατ. ευρώ.
Στις 6 Μαρτίου λήγουν έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Στις 6 Μαρτίου λήγει επίσης η προθεσμία πληρωμής στο ΔΝΤ δόσης από δάνειο που έχει ληφθεί ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Στις 13 Μαρτίου λήγουν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την έκτακτη έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Στις 13 Μαρτίου λήγει επίσης η προθεσμία πληρωμής στο ΔΝΤ μίας δόσης από άλλο δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Στις 16 Μαρτίου λήγει η προθεσμία πληρωμής μίας δόσης από δάνειο του ΔΝΤ ύψους 580 εκατ. ευρώ.
Στις 20 Μαρτίου λήγουν έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ. ευρώ, που αφορούν στην τακτική έκδοση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Την ίδια μέρα (20 Μαρτίου) λήγει η προθεσμία πληρωμής μίας δόσης από άλλο δάνειο του ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Στις 24 Μαρτίου λήγει ομόλογο ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και αφορά σε δάνειο της ΕΑΣ.
Τα ομόλογα της ΕΚΤ
Για κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ μιλά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για να προσθέσει ότι «είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας», υπονοώντας την εκκρεμότητα με την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Ακόμη αναφέρει πως «μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς», ενώ σε άλλη συνέντευξή του δηλώνει πως εάν η ΕΚΤ δεν αγόραζε τα ομόλογα από τις τράπεζες, αυτά θα είχαν «κουρευτεί» με το PSI.
Θέμα επιβολής ειδικού φόρου στα υψηλά εισοδήματα
Θέμα επιβολής ειδικής φορολογίας σε υψηλά εισοδήματα εγείρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως επίσης και της αύξησης ορισμένων έμμεσων φόρων.
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως δεν θα κληθούν όλοι να πληρώσουν, ώστε να επιτευχθεί πλεονασματικός προϋπολογισμός, αλλά θα μπει ένα εισοδηματικό όριο.
«Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος», τόνισε.
Ερωτώμενος για τον ΦΠΑ, υποστήριξε πως δεν θα αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στο Αιγαίο, στην παραμεθόριο, στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και τα βιβλία.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση στον ΦΠΑ» κάποιων προϊόντων, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση με την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει κάποιους συντελεστές, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup» και επανέλαβε ότι θα «βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάται κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά του υπουργού για σύγκλιση φορολογίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. αποτελεί «καμπανάκι» για νέα αύξηση της φορολογίας των ποτών και των τσιγάρων, όπως επίσης και την αύξηση της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια που θα έχουν άμεση απόδοση, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέλθει σταδιακά, σημειώνοντας πως «ντρέπομαι για το ότι ο Ελληνας πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ», ενώ εξήγγειλε ότι στο εξής θα φορολογούνται τα εισοδήματα και όχι οι περιουσίες, προσθέτοντας πως «η κρίση κατέστρεψε και ανθρώπους που ήταν ευκατάστατοι».
Η «ασάφεια» των πρωτογενών πλεονασμάτων
Η φρασεολογία όσον αφορά τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, τόσο για το 2015 όσο και για μελλοντικά έτη επιλέχθηκε προσεκτικά ώστε να σηματοδοτήσει την αναθεώρησή τους ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στο πλαίσιο της επανεξέτασης του γενικότερου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη, αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα και ενστάσεις του γερμανικού υπ. Οικονομικών ότι παραμένουν οι στόχοι των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.
Το ΥΠΟΙΚ προσθέτει: «Οι δηλώσεις ότι παραμένουν ανέπαφοι οι ίδιοι στόχοι με το παρελθόν (π.χ. 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 και επόμενα έτη) δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το γράμμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup».
Υπενθυμίζεται πως η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ δήλωσε σχετικά πως «δεν υπήρξε καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup». Οπως διευκρίνισε, το πλεόνασμα είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε έως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Στην απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «τα δημοσιεύματα περί “δημιουργικής ασάφειας” ως “τέχνασμα” της ελληνικής κυβέρνησης για να παραπλανήσει τους εταίρους έρχονται σε πλήρη ρήξη με την πραγματικότητα, καθώς και με το πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup».
Σημειώνει ακόμη πως «ο όρος “δημιουργική ασάφεια”, που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφει, πιστά, το πνεύμα με το οποίο το Eurogroup, με την καθοριστική συμβολή του προέδρου του, πέτυχε να υπερκεράσει τις πρότερες διαφορές ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης τεσσάρων μηνών της δανειακής σύμβασης της χώρας στη βάση προκαταρκτικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση με τη συμβολή εταίρων και θεσμών».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ -
naftemporiki.gr