Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Νέο κύμα εξόδου στη σύνταξη απο την κατάργηση σε πρόωρες συντάξεις

 Νέο κύμα εξόδου ασφαλισμένων στη σύνταξη πυροδοτούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες τη στιγμή που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μιας επιδεινούμενης έλλειψης ρευστότητας που αγγίζει πλέον και τα επιδόματα ανεργίας, καθώς το ΙΚΑ εδώ και δύο μήνες σταμάτησε να πληρώνει το μερίδιο των εισφορών που αναλογεί στον ΟΑΕΔ.
 Οι επικείμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό που περιγράφονται στο e-mail του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές προβλέπουν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως στο Δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα. Στο κείμενο Βαρουφάκη γίνεται λόγος για «εξάλειψη των κινήτρων που αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό την πρόωρη συνταξιοδότηση στο χώρο της οικονομίας, και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και το δημόσιο τομέα», καθώς και για «κλείσιμο των παραθύρων» που οδηγούν τους ασφαλισμένους στη σύνταξη πολύ νωρίτερα από τα 62 ή τα 67.
 Οι αναφορές αυτές «στοχοποιούν» όλες τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προβλέπουν όρια ηλικίας χαμηλότερα από τα 62 για μειωμένη και χαμηλότερα από τα 67 για πλήρη σύνταξη στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν έχουν την ηλικία εξόδου για να αποχωρήσουν με χαμηλότερα όρια ηλικίας, θα εγκλωβιστεί σε αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, και μάλιστα αν οι νέες ρυθμίσεις ισχύσουν άμεσα με την ψήφισή τους στη Βουλή, τότε το 70% σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων θα παγιδευτεί «χωρίς ανάσα» για σύνταξη στα 62 ή στα 67. 
Περιθώριο διαφυγής έχουν μόνον όσοι συμπλήρωσαν ήδη το όριο ηλικίας που προβλέπουν οι ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις, δηλαδή έχουν για παράδειγμα την 25ετία ή τα 35-37 έτη και ταυτόχρονα την ηλικία των 58-60 ετών. Περισσότερο εκτεθειμένες σε μια αιφνίδια αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι οι γυναίκες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο πριν από το 1993, καθώς στην πλειονότητά τους απέχουν από τις ηλικίες εξόδου που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία και είναι μεταξύ 52 και 55 ετών εφόσον συμπληρώνουν την 25ετία έως το 2012 (με πραγματικό ή και πλασματικό χρόνο ασφάλισης) και μέσα στα έτη 2011 και 2012 είχαν ανήλικο παιδί. Σημειώνεται ότι τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και οι άνδρες, καθώς συνταξιοδοτούνται όπως και οι γυναίκες, δηλαδή στα 52 με 25ετία και ανήλικο παιδί το 2011 και στα 55 με συμπληρωμένη 25ετία και ανήλικο το 2012. 
Οι νέες ρυθμίσεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστους ούτε τους παλαιούς πριν από το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο, καθώς η συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει για αυτή την κατηγορία θα συνδυαστεί και με όριο ηλικίας. Τράπεζες, ΔΕΚΟ Για τους υπαλλήλους τραπεζών αλλά και των ΔΕΚΟ, σχεδιάζεται, σύμφωνα με το e-mail Βαρουφάκη, η εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης εξόδου, δηλαδή η κατάργηση αφενός των χαμηλών ορίων ηλικίας εξόδου αλλά και η απαγόρευση της δυνατότητας να συνταξιοδοτούνται πρόωρα με ευνοϊκές ρυθμίσεις όσοι αποχωρούν με κίνητρα στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζουν κυρίως οι τράπεζες για το πλεονάζον προσωπικό τους. Σημειώνεται, δε, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ότι ο νόμος 3863/10 προβλέπει την υποχρέωση της επιχείρησης που εφαρμόζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να καταβάλει το κόστος που συνεπάγεται για τα Ταμεία η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που αποχωρεί πρόωρα, πλην όμως η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη σε κανένα από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο από τον τραπεζικό τομέα έχουν αποχωρήσει με κίνητρα εθελουσίας εξόδου περίπου 15.000 υπάλληλοι. 
Τα Ταμεία δεν εισέπραξαν τις εισφορές που θα έπαιρναν αν οι εργαζόμενοι αυτοί παρέμεναν στις θέσεις τους, και μάλιστα για ορισμένες περιπτώσεις θεσπίστηκαν και ειδικές ρυθμίσεις που έδωσαν τη δυνατότητα σε υπαλλήλους που δεν είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης και να κατοχυρώσουν, μάλιστα, τη συνταξιοδότησή τους με πολύ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις. 
Τα Ταμεία, δηλαδή, πληρώνουν συντάξεις λόγω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου χωρίς να έχουν εισπράξει τις ανάλογες εισφορές.
 Με την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης εξόδου, όσοι αποχωρούν με εθελουσία δεν θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη με χαμηλά όρια ηλικίας, γιατί θα απαγορευθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στην ουσία θα είναι άνεργοι και εν αναμονή συνταξιούχοι. Στο e-mail Βαρουφάκη όμως υπάρχει και άλλη μια πρόβλεψη που έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης των πρόωρων. Στην επίμαχη παράγραφο αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι 50 έως 65 ετών που μένουν εκτός εργασίας θα παίρνουν, ανάλογα με το εισόδημα που διαθέτουν (προφανώς οι πιο φτωχοί), ένα χαμηλό επίδομα, που θα είναι υπο-κατώτατο του κατώτατου μισθού, δηλαδή θα κυμαίνεται με τα σημερινά δεδομένα γύρω στα 360 ευρώ. 
Με το επίδομα αυτό θα πρέπει να ζήσουν μέχρι να επανενταχθούν στην εργασία ή, στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι να έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν! Ηδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπαλλήλων που παρακολουθούν την πορεία των αιτήσεων, στο Δημόσιο, τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον για αποχωρήσεις έχει αυξηθεί και η εκτίμηση είναι ότι θα αυξηθεί περισσότερο μέσα στο επόμενο διάστημα. πηγη: Ελεύθερος Τύπος