Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup για την εξάμηνη παράταση (διαβάστε το κείμενο στα ελληνικά)

Την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη που μεταφέρει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.
Στην επιστιολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική πλευρά απευθύνει αίτημα για εξάμηνη παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement), κωδικοποιώντας σε επτά σημεία τους λόγους του αιτήματος.

Η μεταφρασμένη επιστολή Βαρουφάκη προς Ντάισελμπλουμ:

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες οικονομικής προσαρμογής. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης σε μόνιμη βάση και των προοπτικών απασχόλησης, την βιωσημότητα του χρέους, την οικονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους από τη συνεχιζόμενη κρίση.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, πολλές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της καθώς ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας με στόχο την αποτροπή τεχνικών εμποδίων στο πλάισιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, την οποία αναγνωριζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές ζητούν τώρα την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για μια περίοδο έξι μηνών από τον τερματισμό της, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας στην τρέχουσα συμφωνία, με στόχο την επιτυχημένη ολοκληρωσή της και την αναθεώρησή της στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, από τη μια πλευρά και των θεσμών από την άλλη.

Στόχος του αιτήματος εξάμηνης παράτασης στην συμφωνία είναι:
(a) Να συμφωνηθούν οι αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την σταθερότητα του χρέους και θα συνδράμει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

(b) Να διαβεβαιωθεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως ενώ θα απέχουμε εντελώς από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

(c) Nα επιτρέψει στην ΕΚΤ να κάνει δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας.

(d) Να παραταθεί η ισχύς των ομολόγων του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

(e) Να επιτρέψει στα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας, το ΔΝΤ της ΕΕ να διαπραγματευτούν για πιθανόν νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

(f) Να συμφωνηθεί η επίβλεψη στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ, και στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της παραταθείσης Συμφωνίας.

(g) Να συζητήσουμε τα μέσα με τα οποία θα ενεργοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου 2012 σχετικά με πιθανά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και για βοήθεια εφαρμογής μετά τη συμπλήρωση της Συμφωνίας ως τμήμα του επακόλουθου Συμβολαίου.

Έχοντας υπόψιν τα ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό: (a)Την επίτευξη δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας b) την παροχή της δυνατότητας στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικέ και ευρύτατες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσω βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, προσοδοφόρας απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής

Με ειλικρίνεια,
Γιάνης Βαρουφάκης,
Υπ. Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας

REUTERS
imerisia.gr