Όταν ο καιρός είναι κρύος, συνειρμικά σκεφτόμαστε ότι ένα ποτό μπορεί να μας ζεστάνει.
Πρόκειται για μια αντίληψη που λανθασμένα κυριαρχεί και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά μπορεί να φέρει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικών μελετών, το αλκοόλ μπορεί να δημιουργεί μια προσωρινή αίσθηση ζεστασιάς, αυτό που συμβαίνει όμως στ' αλήθεια είναι ότι ελαττώνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ανεξάρτητα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποθερμίας.
Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, αισθανόμαστε ότι κρυώνουμε επειδή το αίμα ρέει μακριά από το δέρμα μας προς τα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά, μηχανισμός που αυξάνει την εσωτερική σωματική θερμοκρασία.
Όταν όμως καταναλώνουμε αλκοόλ, η διαδικασία αντιστρέφεται. Αυξάνεται δηλαδή η ροή του αίματος προς το δέρμα και ελαττώνεται σημαντικά η εσωτερική θερμοκρασία.
Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Στρατιωτικό Ερευνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑRΙΕΜ) των ΗΠΑ, έδειξε πως το αλκοόλ αμβλύνει και την ικανότητα του ρίγους. Σημειώνεται ότι τα ρίγη αποτελούν τον τρόπο που έχει το σώμα για να παράγει θερμότητα.
Άλλη μελέτη έχει δείξει τέλος, ότι αρκεί ένα ποτό για να προσπαθήσει ο οργανισμός να αντισταθμίσει την αίσθηση ζεστασιάς που προκαλεί η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα διεγείροντας την εφίδρωση. Με την εφίδρωση όμως ελαττώνεται η σωματική θερμοκρασία, κάτι που παρατηρείται και όταν ο άνθρωπος έχει πυρετό. Μετά από εφίδρωση δηλαδή πέφτει ο πυρετός.
onmed.gr