Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρά παζάρια τριών ημερών για συμφωνία την Δευτέρα

ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Η προσέγγιση ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους αποτελούσε εξ αρχής το μεγάλο στοίχημα για όλους. Από το βράδυ της Τετάρτης, όλα δείχνουν ότι το στοίχημα αυτό μπορεί να κερδηθεί προς αμοιβαίο όφελος.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα «βαφτιστεί».

Το πρώτο βήμα έγινε χθες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup. Συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο». Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο Twitter, ο οποίος ανέφερε πως οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν χθες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε, και πρόσθεσε ότι «αυτό που αναζητείται είναι μια κοινή βάση ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας».

Ως θετικό βήμα αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, αναφέροντας πως πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η «μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα».
Παρά τα χαμόγελα Σόιμπλε - Βαρουφάκη, κοινό ανακοινωθέν την Τετάρτη δεν βγήκε. Πάντως, οι εταίροι θεωρούν ότι την Τετάρτη το βράδυ έγινε ένα αποφασιστικό βήμα και η διαφωνία στο παρά πέντε ήταν περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα.


Ίδιες πηγές σημείωναν πως: «Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε». Και καταλήγουν: «Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Όπως έλεγαν πηγές από τις Βρυξέλλες, η κατάσταση είναι μεν καλύτερη του αναμενόμενου, ωστόσο είναι και ταυτόχρονα ιδιαίτερα εύθραυστη. Και φέρνουν ως παράδειγμα την εμπλοκή που παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν και που είχε ως αποτέλεσμα, τελικά, να μην εκδοθεί. Πάντως, οι εταίροι θεωρούν ότι την Τετάρτη το βράδυ έγινε ένα αποφασιστικό βήμα και η διαφωνία στο παρά πέντε ήταν περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα προς το εσωτερικό της χώρας, παρά ουσίας, αφού οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε όλα.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι «ανησυχεί», ενός ανθρώπου που από τη φύση του είναι αισιόδοξος και αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας.

Σιγουριά στην Αθήνα 
Η Αθήνα, από την πλευρά της, δείχνει σίγουρη για συμφωνία τη Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο, αφού πηγές αναφέρουν ότι Μέρκελ και Σόιμπλε επιθυμούν να βρεθεί η χρυσή τομή, έστω και αν χρειαστεί να κάνουν ένα βήμα πιο πίσω. Οι πηγές ανέφεραν ότι «η συμφωνία είναι πιο κοντά απ΄ ότι η ρήξη».

Ο δρόμος αυτός, πάντως, έχει δυσκολίες, τις οποίες καλούνται να υπερβούν Αθήνα και Βρυξέλλες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο έκτακτο Eurogroup εντός του Φεβρουαρίου, ή να συνεχιστεί και την Τρίτη η συνεδρίαση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί η χρυσή τομή, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

«Τα δύσκολα» 
Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι δύο πλευρές να έρθουν ακόμη πιο κοντά τη Δευτέρα. Άλλη πηγή από τις Βρυξέλλες σημείωνε ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Και εξηγούσε την άποψή του αυτή: Η εν λόγω συμφωνία έχει δύο φάσεις. Η μία είναι η πολιτική και η άλλη η τεχνική. Για την πολιτική υπήρξε διάθεση και από τους δύο να βρεθεί λύση, αλλά... χάθηκε στη μετάφραση, ενώ σε τεχνικό επίπεδο η Ελλάδα κρατά ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό τον οδικό χάρτη μετάβασης «στη νέα εποχή».

Εφόσον η εικόνα σήμερα είναι αυτή, απαιτείται ενάμισι βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και όχι δύο που χρειαζόταν το πρωί της Τετάρτης. Απόσταση που κάθε άλλο παρά μικρή είναι, ώστε να «στοιχηματίζει» κανείς σε συμφωνία τη Δευτέρα. Η Ελλάδα καλείται σε συνεργασία με τους εταίρους της να διατυπώσει μία κοινή θέση στο θέμα συνέχισης της συνεργασίας τους. Την Τετάρτη το βράδυ απέτυχαν στο παρά πέντε και αφού πρώτα είχαν συμφωνήσει. Καλούνται, λοιπόν, να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στις λέξεις «κλειδιά», όπως: παράταση, συμφωνία-γέφυρα, πρόγραμμα και συμβόλαιο.

Εφόσον στο θέμα αυτό βρεθεί λύση, που είναι και το πλέον πιθανό, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να παρουσιάσει κοστολογημένο το νέο πρόγραμμα. Οι υπουργοί Οικονομικών των 18 χωρών-μελών της Ευρωζώνης τόνισαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στον Γ. Βαρουφάκη ότι «η Ελλάδα θα πρέπει θα σεβαστεί και τους πολίτες και τα Κοινοβούλιο τα δικά τους και να πάψει να επικαλείται συνεχώς την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει και τη Δευτέρα να μην παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα και να ζητήσει αυτό να συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αλλά θα επιμείνει να υπάρξει μόνο πολιτική και όχι τεχνική συμφωνία. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον αυτό δεν το αποδέχονται οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Tου Θανάση Παπαδή
imerisia.gr/