Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στην ολομέλεια του ΣτΕ ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη, ενώ ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου έκανε λόγο για έτοιμη τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4178/13 περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, συγκεκριμένα ακίνητα.

Ειδικότερα, την Ολομέλεια του ΣτΕ την απασχόλησε η προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Ακόμη, οι τρεις ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές διατάξεις του επίμαχου νόμου 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, όπως είναι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, η εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ανακοίνωσαν στο δικαστήριο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ήδη τροπολογία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν την 28.7.2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι η επίμαχη τροπολογία δεν καταλαμβάνει το Mall, όπως αναφέρθηκε στο ακροατήριο της δικαστικής αίθουσας.

Ακόμη, το Δημόσιο επισήμανε ότι τα χρήματα από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κ.λπ. δεν πηγαίνουν στο δημόσιο για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, αλλά στο «Πράσινο Ταμείο». Ήδη έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 2,31 δισ. ευρώ που είναι κατατεθειμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου αποκρούοντας το επιχείρημα ότι τα 2,31 δισ. ευρώ θα πάνε για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» του δημοσίου ταμείου και όχι για περιβαλλοντικούς σκοπούς, τόνισαν ότι πράγματι προβλέπεται αυτή η δυνατότητα, αλλά ούτε έχει γίνει χρήση ούτε πρόκειται να γίνει.

«Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα Κράτη. Οι πόλεις αυτές οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης». Αυτή ήταν η εκρηκτική απάντηση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζου όταν ο δικηγόρος των πολιτών που παρενέβησαν υπέρ των τριών κατοίκων του Αμαρουσίου, ανέφερε ότι στα Ευρωπαϊκά Κράτη (Γερμανία, Γαλλία, κ.λπ.) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της υπόθεσης, κ. Κουσούλης, αναφέρθηκε στην συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του επίμαχου νόμου 4178/2013 που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Ακόμη, ο κ. Κουσούλας έθεσε θέμα εάν ο εν λόγω νόμος είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο 4178/2013 υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

protothema.gr