Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τα μυστήρια του Βατικανού

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στην αρχή, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βατικανό και η συνάντησή του με τον Πάπα της Ρώμης προβλήθηκε ως η… συνάντηση των συναντήσεων, με μεγάλη συμβολική σημασία.

«Συνάντηση αύριο με τον Πάπα των Φτωχών» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Τσίπρας.

Και ακολούθησε ορυμαγδός δηλώσεων περί συμφωνίας για τον ρόλο των τραπεζών και συνέχειας του διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Εκκλησίας.

Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά γιατί εξαφανίστηκε από την ειδησεογραφία η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αγίας Έδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιταλικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA;

Σύμφωνα με αυτήν, η συνάντηση ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα (σαν πολλές δεν μαζεύτηκαν οι συναντήσεις «ιδιωτικού χαρακτήρα» - Ντράγκι, ποντίφικας, Άσμουσεν;), η οποία επικεντρώθηκε σε ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα (σ.σ. για τράπεζες, ούτε λόγος, βέβαια).

Αφού ο επίσκοπος Λομπάρντι υπενθυμίζει ότι η συνάντηση αφορούσε όχι μόνο τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον Αυστριακό αριστερό ηγέτη Βάλτερ Μπάγιερ, αναφέρει:

«Η ακρόαση δεν είχε καμιά πολιτική σημασία και πραγματοποιήθηκε από τις επαφές των δύο ηγετών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το Κίνημα των Focolari, στο πλαίσιο του διαλόγου».

Επομένως, λύθηκε το μυστήριο.

Οι Focolari (από τη λέξη focolare, δηλαδή «τζάκι», που παραπέμπει στη ζεστασιά, στην οικογενειακή εστία και, επομένως, στη συναδέλφωση)είναι μια χριστιανική οργάνωση, που ιδρύθηκε στο Τρέντο της Ιταλίας το 1943 και κατέστη έκτοτε διεθνής, εξαπλωθείσα σε 182 χώρες.

Είναι ένα ρωμαιοκαθολικό θρησκευτικό κίνημα, που αποστολή έχει να ενισχύει τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και συμβάλλει στην επικοινωνία του καθολικισμού με τα άλλα χριστιανικά δόγματα, με σκοπό την ενότητα του Χριστιανισμού.

Μέσα στα καθήκοντα που οι Focolari έχουν ορίσει ως αποστολή τους, είναι και η επικοινωνία με άλλες θρησκείες, αλλά και με τους αθέους (εδώ κολλάει η ευρωπαϊκή Αριστερά).

Ο Πάπας έχει συχνές επαφές με τους Focolari και τους συμβουλεύεται.

Γι’ αυτό και, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του εκπροσώπου του επί του Τύπου, δεν αρνήθηκε το ραντεβού που του ζητήθηκε ακριβώς μέσω των Focolari.

Και γι’ αυτό, όταν διαπιστώθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στη συνάντηση, έσπευσαν να διαψεύσουν ευγενικά, αλλά ξεκάθαρα, μιλώντας για ακρόαση «χωρίς καμιά πολιτική σημασία».

Προκύπτει επομένως ότι ο ποντίφικας ενέταξε την συγκεκριμένη «ακρόαση» (και όχι συνάντηση, διότι έχουν και οι λέξεις τη σημασία τους)στο σχέδιό του για επικοινωνία μεταξύ των θρησκειών – κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως είπαμε, ο πάπας μιλάει και με τους αθέους, προφανώς για να τους δείξει τον δρόμο του Θεού.

Απόδειξη ότι ο πάπας Φραγκίσκος εννοεί να φέρει σε πέρας το σχέδιό του, είναι και η επίσκεψη λίγων ωρών που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή στην Αλβανία, χώρα όπου συνυπάρχουν χριστιανοί, καθολικοί και ορθόδοξοι, και μουσουλμάνοι.

Η επίσκεψη είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα και λόγω της έξαρσης του ισλαμικού φανατισμού με τις γνωστές βιαιότητες εκ μέρους των τζιχαντιστών του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Τα μέτρα ασφαλείας ήσαν ενισχυμένα, καθώς έχουν διατυπωθεί απειλές εναντίον του από τους τζιχαντιστές, αλλά ο ποντίφικας ήθελε να πάει ακριβώς εκεί όπου συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, προσγειωνόμενος στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα», που έλαβε το όνομά του από την αλβανικής καταγωγής αγία του 20ού αιώνα με το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο.

Άλλωστε, ο πάπας έχει καταδικάσει την «ιδέα του πολέμου στο όνομα του Θεού και δεν έχει διστάσει να πει ότι θα ήταν θεμιτό για την διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει η «άδικη επίθεση» από τους τζιχαντιστές που έχουν σκοτώσει ή εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους στο Ιράκ και τη Συρία, πολλοί εκ των οποίων είναι χριστιανοί.

Σε όλα αυτά, προσθέστε και μια επίσης ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια».

Μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του Πάπα στα Τίρανα και τρεις ημέρες μετά την ακρόαση Τσίπρα, τον Αργεντινό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επισκέφθηκε στο Βατικανό (20 Σεπτεμβρίου) η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες – Κίρχνερ.

Η κ. Φερνάντες δήλωσε πως έχει δεχτεί απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της φιλίας της με τον συμπατριώτη της πάπα Φραγκίσκο αλλά και της αναγνώρισης τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως όταν ο σημερινός Πάπας ήταν Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες, οι τριβές του με την κ. Φερνάντες δεν ήσαν και λίγες.

Περασμένα ξεχασμένα, όμως, και ο πάπας γευμάτισε με την κ. Κίρχνερ, η οποία μετά τη συνάντησή τους είπε περίπου τα ίδια με τον κ. Τσίπρα περί των τραπεζών, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα τοιαύτα.

Πάντως, η ακρόαση του κ. Τσίπρα από τον ποντίφικα δεν ανακοινώθηκε (διότι ήταν ιδιωτική), σε αντίθεση με την συνάντηση με την συμπατριώτισσά του, που βέβαια είναι και αρχηγός κράτους…