Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Βρήκαν τυφλούς με δίπλωμα οδήγησης

Εισπράττουν προνοιακά επιδόματα τυφλότητας και παράλληλα διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου!





Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Από το “κόσκινο” των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη πέρασαν 196 τέτοιες περιπτώσεις προσώπων, οι οποίοι αναγνωρίζεται ότι έχουν προβλήματα όρασης, όμως ταυτόχρονα… οδηγούν. Οι αρχές κατέληξαν σε 14 περιπτώσεις που θεωρούν κραυγαλέες, ενώ οι υπόλοιπες επανεξετάζονται.
Χθες οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. διαβίβασαν την ογκώδη δικογραφία στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης με την κάθε περίπτωση να αναλύεται ξεχωριστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από αναφορά των “αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ. σε καταγγελίες τέτοιων περιπτώσεων. Ύστερα από σχετική παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών Λευτέρη Μιχαηλίδη ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για να επιβεβαιωθούν όσα υποστηρίχθηκαν από καταγγέλλοντες ότι πρόσωπα που λαμβάνουν τέτοια επιδόματα οδηγούν αυτοκίνητο.
Τα στοιχεία των 196 δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων τυφλότητας, οι οποίοι κατέχουν και δίπλωμα οδήγησης, επιβεβαιώθηκαν από τις καταστάσεις που ελέγχθηκαν τόσο από τη διεύθυνση Μεταφορών Θεσσαλονίκης όσο και από αυτές της χορήγησης προνοιακών επιδομάτων από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι δύο υπηρεσίες κατέληξαν σε 196 πρόσωπα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτά απέκτησαν το δίπλωμα οδήγησης μετά την έναρξη χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος, ή το είχαν νωρίτερα και στη συνέχεια αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα μάτια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που διενήργησαν οι αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων κρίθηκε πως οι περιπτώσεις των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων είναι καθαρές ως προς την πάθησή τους. Ωστόσο, κλήθηκαν να διαλευκάνουν τι συνέβη με τα διπλώματα οδήγησης. Από τις 196 περιπτώσεις ξεχώρισαν 14 τις οποίες, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, χαρακτήρισαν κραυγαλέες.

Τροποποιήσεις
Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι 14 δικαιούχοι διαπιστώθηκε πως όχι μόνο διέθεταν δίπλωμα οδήγησης, αλλά μετά την έναρξη χορήγησης του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας προχώρησαν και σε τροποποιήσεις των αδειών. Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν να εξεταστούν από γιατρούς και διαπιστώθηκε πως οι έντεκα εκ των 14 πράγματι αντιμετωπίζουν προβλήματα τυφλότητας, ενώ οι άλλοι τρεις δεν παρουσιάστηκαν στις αρχές. Ο ένας μάλιστα φαίνεται πως έβγαλε δίπλωμα αμέσως μετά τη χορήγηση του επιδόματος τυφλότητας. Για τη συγκεκριμένη ομάδα των 14 αφαιρέθηκαν τα διπλώματα.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους, οι περιπτώσεις των οποίων αρχικά κρίθηκαν ύποπτες, επειδή έπαιρναν και επίδομα τυφλότητας και είχαν δίπλωμα, κρίθηκαν αμφισβητούμενες από τις αστυνομικές αρχές, όμως η τελική έκβαση της υπόθεσής τους θα κριθεί από την εισαγγελία.
Η έρευνα έχει προσανατολιστεί στο ενδεχόμενο οι συγκεκριμένοι τυφλοί να κατάφεραν τις αλλαγές των διπλωμάτων τους, καταθέτοντας ψευδή πιστοποιητικά. Τις επόμενες ημέρες από την Εισαγγελία αναμένεται να κριθεί εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, ή αν συνεχιστεί η έρευνα για την εξέταση ποινικών ευθυνών προσώπων που εξέδωσαν βεβαιώσεις, όπως γιατρών.

Η δυσκολία της απόδειξης
Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, έχουν προκύψει δυσκολίες απόδειξης της ανικανότητας των “τυφλών” οδηγών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 62χρονου, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τον Ιούλιο του 2012 ότι οδηγούσε ενώ λάμβανε επίδομα τυφλότητας. Ο οδηγός, παρότι συνελήφθη, απηλλάγη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς προσκομίστηκαν ιατρικές βεβαιώσεις ότι όντως αντιμετώπιζε πρόβλημα όρασης, ωστόσο μπορούσε κατά διαστήματα να διακρίνει εικόνες και έτσι να σταθμεύσει το όχημά του, όπως κατηγορήθηκε.