Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΣΘ Ξεσηκωμός για τις αυξήσεις των εισιτηρίων

Σε πάνδημο ξεσηκωμό οδηγούν οι αυξήσεις των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Πολιτικοί φορείς, ενώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών εντός της τρέχουσας εβδομάδας ήδη έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν και να κορυφωθούν με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, συναντώνται σήμερα το βράδυ στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προετοιμάσουν την εκστρατεία που ξεκινάει ο πολιτικός φορέας με σύνθημα “Όχι στην αύξηση των εισιτηρίων”. Οι θέσεις του κόμματος αναφορικά με τον ΟΑΣΘ θα παρουσιαστούν την Πέμπτη το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου και αμέσως θα ξεκινήσει η καμπάνια με στόχο τη διαμόρφωση χαμηλών κομίστρων. “Η αύξηση σε μερικές μέρες των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ αποτελεί ακόμη ένα μέτρο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος. Εν τω μεταξύ, το διαρκές, διαχρονικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο λειτουργίας και επιδότησης του οργανισμού συνεχίζεται”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), οι επιτροπές ανέργων και οι λαϊκές επιτροπές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ καλούν την Πέμπτη και ώρα 11 π.μ σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ (Παπαναστασίου) με αφορμή την απόφαση για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από την 1η Οκτώβρη. “Αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους. Κύρια αιτήματα αυτής της δραστηριότητας των αγωνιστικών εκδηλώσεων είναι η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων και η δωρεάν μετακίνηση με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές”, αναφέρει το Μέτωπο.
Την Πέμπτη, επίσης, η κίνηση πολιτών Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών οργανώνει συζήτηση στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης με θέμα “πώς να σταματήσουμε το χαράτσι στα εισιτήρια”. Τα αιτήματα που προβάλλει η Επιτροπή είναι: καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, δωρεάν μεταφορά των ανέργων, μαθητών και φοιτητών, κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων, διαγραφή του χρέους, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Η Επιτροπή οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ.. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή “με μια νέα αύξηση 30%! στα εισιτήρια από 1η Οκτώβρη συγκυβέρνηση - ΟΑΣΘ συνεχίζουν την επίθεση στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, περιορίζονται τα δρομολόγια, κάνοντας την κατάσταση πιο αφόρητη. Τιμωρούν όλους εμάς (ανέργους, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους κτλ.) που αναγκαζόμαστε να στοιβαζόμαστε μέσα στα λεωφορεία, γιατί δεν διαθέτουμε άλλο μέσο μετακίνησης! Συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τρόικα μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δουλοπάροικους”.
“Οι νέες αυξήσεις στον ΟΑΣΘ θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα πολλών φτωχών λαϊκών οικογενειών, χτυπώντας έτσι ξεκάθαρα και το δικαίωμα στη μετακίνηση. Και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο που η υπερφορολόγηση (βλ. ΕΝΦΙΑ) συνεχώς αυξάνεται και όλοι μας περιμένουμε τα νέα ‘ραβασάκια’ της εφορίας”, τονίζει η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, η οποία καλεί όλους όσοι διαφωνούν με τις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ σε συγκέντρωση-συζήτηση στην πλατεία του Ευόσμου την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. “για να αποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θα μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε”. “Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν καθημερινά τα λεωφορεία για τη μετακίνησή τους στη δουλειά, βλέποντας παράλληλα το μερακάματο να μειώνεται. Πολλοί είναι οι άνεργοι που μετακινούνται αποκλειστικά και μόνο με τον ΟΑΣΘ μιας και το να έχεις αυτοκίνητο όντας άνεργος είναι αδιανόητο (άρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή, μόνο λεωφορείο). Πολλοί και οι συνταξιούχοι που για τις καθημερινές επισκέψεις σε γιατρούς κτλ. χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες, ενώ η σύνταξη κάθε μήνα όλο και πετσοκόβεται”, περιγράφει η Πρωτοβουλία και ζητά “ως νέοι άνεργοι και εργαζόμενοι απαιτούμε να μη γίνει καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων και ειδικά για τους ανέργους να υπάρχει πρόνοια για δωρεάν μετακινήσεις”.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ο ΟΑΣΘ με τελευταία ανακοίνωσή του ενημερώνει για την “αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής από 1ης Οκτωβρίου 2014”, σύμφωνα με την οποία το απλό εισιτήριο μονής μετακίνησης αυξάνεται κατά 25%, δηλαδή από 0,80 ευρώ σε 1 ευρώ, ενώ το μειωμένο εισιτήριο αυξάνεται από 0,40 σε 0,50 ευρώ. Το εισιτήριο των δύο μετακινήσεων, από και προς κάθε κατεύθυνση, αυξάνεται από 0,90 ευρώ σε 1,20 ευρώ και το μειωμένο δύο μετακινήσεων από 0,50 ευρώ σε 0,60 ευρώ. Η χρονική διάρκεια του συγκεκριμένου εισιτηρίου μειώνεται από 90' σε 70'. Επίσης, θεσπίζεται εισιτήριο τριών μετακινήσεων, με κόμιστρο 1,5 ευρώ (0,80 το μειωμένο), το οποίο θα έχει ισχύ 90'. Ορίζεται επίσης εισιτήριο τεσσάρων μετακινήσεων, αξίας 2 ευρώ (1 ευρώ το μειωμένο), ισχύος 120' (αφορά και τις γραμμές επαρχίας Λαγκαδά). Καταργείται το ημερήσιο εισιτήριο των 4 ευρώ. Οι μηνιαίες κάρτες παραμένουν στα 30 ευρώ (15 ευρώ οι μειωμένες). Οι τριμηνιαίες κάρτες μειώνονται στα 84 ευρώ(από 86 ευρώ σήμερα) και στα 42 ευρώ οι μειωμένου κομίστρου. Θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εξαμηνιαίες κάρτες, με κόμιστρο 150 ευρώ για τις κανονικές και 75 ευρώ για τις μειωμένου κομίστρου. Η ετήσια κάρτα μειώνεται από τα 320 ευρώ στα 270 (135 ευρώ οι κάρτες μειωμένου κομίστρου). Για την Πολιτιστική Γραμμή και για τη γραμμή 78Ν Αεροδρομίου χρειάζεται εισιτήριο 2 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου στους παραβάτες - επιβάτες, που μετακινούνται χωρίς την καταβολή του νόμιμου κομίστρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 60,00 ευρώ και 30,00 ευρώ για τους δικαιούμενους μειωμένου κομίστρου. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εντός των 60 ημερολογιακών ημερών, ο ΟΑΣΘ διαβιβάζει τη βεβαίωση επιβολής προστίμου στην αρμόδια ΔΟΥ του ΟΑΣΘ και το πρόστιμο πενταπλασιάζεται και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο.