Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

“ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” Το πλοίο άρχισε να βάζει νερά…

Η ορθοπεδική κλινική του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχει απομείνει με μόλις δύο γιατρούς και η χθεσινή εφημερία καλύφθηκε με “εντέλλεστε” της διοίκησης. Στην αιμοδοσία από τους 11 ειδικούς γιατρούς έμειναν μόλις τρεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εξορμήσεις για τη συλλογή αίματος.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο υπολειτουργούν, ενώ στο ενδοσκοπικό εργαστήριο του γαστρεντερολογικού δεν γίνονται ούτε επεμβάσεις ούτε εξετάσεις και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες, πληρώνοντας από 1.000 - 3.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η αναμονή των ασθενών στις εφημερίες κυμαίνεται από 8 έως 13 ώρες, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς 200 άτομα δεν καταφέρνουν να εξεταστούν. Μάλιστα, για τα σοβαρά αυτά προβλήματα έχει ενημερωθεί εγγράφως και ο εισαγγελέας, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια ενέργεια.
Τη δραματική αυτή κατάσταση που επικρατεί στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Θεσσαλονίκης περιέγραψαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης και η νοσοκομειακή επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου. Παράλληλα, τόνισαν ότι ειδικοί και ειδικευόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες των τελευταίων 7 μηνών, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή εφημεριών ακόμη και από το 2010. Ήδη οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι ειδικοί πραγματοποιούν από τη Δευτέρα καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Σήμερα, στη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
“Το Ιπποκράτειο, που δέχεται περιστατικά απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, πάσχει από απλήρωτη εργασία και έλλειψη προσωπικού και υλικών. Δεν έχει αρκετούς αναισθησιολόγους, η ορθοπεδική κλινική σύντομα θα κλείσει, καθώς έμειναν μόνο 2 γιατροί, το μικροβιολογικό εργαστήριο έχει έλλειψη σε προσωπικό και αντιδραστήρια. Στο ακτινολογικό πριν λίγο καιρό μας ενημέρωσαν ότι έμειναν μόνο 50 φιλμ, ενώ τα μηχανήματα άλλοτε λειτουργούν κι άλλοτε όχι. Όσο για τον αξονικό, ο οποίος είναι ηλικίας 25 ετών κι αποτελεί δωρεά ιδιώτη, αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Μάλιστα, είχαμε περιστατικά διασωληνωμένα που αναγκαστήκαμε να τα στείλουμε σε ιδιωτικό εργαστήριο για να υποβληθούν σε αξονική”, τόνισε ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Χρήστος Στεφανίδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αναλώσιμα δεν υπάρχουν, τα νεογνά χειρουργούνται με “σάπια” ράμματα ενηλίκων, ενώ στην εφημερία μπορεί να δει κάποιος 4-5 φορεία στη σειρά κι έναν τραυματιοφορέα να τρέχει να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς.
“Εξάλλου, γιατροί συνταξιοδοτούνται ή φεύγουν, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η αναμονή στις εφημερίες είναι 6 - 13 ώρες. Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει, όταν κάνουμε εφημερία, είναι το αν θα πληρωθούμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης.

32 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΝΟ
Για εξασθενημένους ειδικευόμενους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ξεκινούν μόνοι τους μια χειρουργική επέμβαση, όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά χειρουργεία και οι ειδικοί που εφημερεύουν δεν επαρκούν, έκανε λόγο ο ειδικευόμενος Αναισθησιολογίας Ιωσήφ Αμπουσικέ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο.
“Είμαστε εξασθενημένοι ψυχικά και σωματικά. Έχουμε μείνει μισοί σε ένα τεράστιο νοσοκομείο. Τα αναλώσιμα είναι ανύπαρκτα. Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Από 12 αναισθησιολόγους έμειναν 6”, είπε ο κ. Αμπουσικέ και πρόσθεσε ότι “ζητάμε να υπάρχει εξειδικευμένος αναισθησιολόγος μόνο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, που είναι το καμάρι του νοσοκομείου μας. Είμαστε το μόνο νοσοκομείο πανελλαδικά που τις κάνει και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το μόσχευμα”.
Η ειδικευόμενη Μικροβιολογίας Έλσα Αβραμίδου ανέφερε ότι ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 2013 είχε ενημερωθεί η παλιά διοίκηση και κατόπιν και η νέα για τις αναμονές στην εφημερία και τις ελλείψεις προσωπικού.
“Οι ειδικευόμενοι εργαζόμαστε συνεχόμενα 32 ώρες χωρίς ύπνο και πληρωνόμαστε 2,50 ευρώ την ώρα. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες για τις εφημερίες που έχουμε κάνει. Στα τελευταία δύο χρόνια είναι η τρίτη φορά που κάνουμε επίσχεση εργασίας. Ξέρουμε πού έχουμε μείνει. Οι περισσότεροι οδηγούνται σε οικονομική μετανάστευση. Οι λίστες αναμονής για ειδικότητα στην Ελλάδα μειώθηκαν. Πλέον δεν θα υπάρχουν γιατροί”, τόνισε η κ. Αβραμίδου.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης μίλησε για διαδικασία κατεδάφισης του ΕΣΥ και τόνισε ότι θα κλείσουν ολόκληρες κλινικές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
“Τον Δεκέμβριο του 2013 η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου και πριν δύο μήνες το αναισθησιολογικό τμήμα ενημέρωσαν εγγράφως τον εισαγγελέα για την κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μόνο αν συμβεί κάποιο τραγικό περιστατικό, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά. Υπό αυτές τις συνθήκες οικοδομούνται ιατρικά λάθη, τα οποία θα οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών”, δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Αναμονή έως 13 ώρες αλλά δεν εξετάζονται όλοι…
Από την πλευρά του, ο παιδοχειρουργός, επιμελητής Α’ Μαρίνος Παπουτσάκης επισήμανε ότι σε κάθε εφημερία υπάρχουν 40 ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί, η αναμονή είναι από 8 έως 13 ώρες και τελικώς δεν καταφέρνουν να εξεταστούν 200 άτομα. Επίσης, ανέφερε ότι τα χρέη του νοσοκομείου για τις εφημερίες μόνο σε 88 ειδικούς γιατρούς και κάποιους πανεπιστημιακούς για τα έτη 2010-2011 ανέρχονται στις 400.000 ευρώ και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια. Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δώσει τώρα τα χρήματα και να μην περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου, και τόνισε ότι θα ακολουθήσει προσφυγή και για τις απλήρωτες εφημερίες του 2012 και του 2013. Επίσης, ανέφερε ότι από το 2010 έως σήμερα κάθε γιατρός έχει λαμβάνειν δεδουλευμένα για εφημερίες ύψους περίπου 15.000 - 16.000 ευρώ.
“Γιατί τόσο μίσος με το ‘Ιπποκράτειο’; Καλούμε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο να πάρουν θέση. Γιατί τόση απαξίωση; Θέλουν να το κλείσουν;”, είπε ο κ. Παπουτσάκης.
Για μειωμένο κονδύλι για τις εφημερίες για το 2014 έκανε λόγο ο κ. Στεφανίδης. Όπως είπε, είναι 5.515.086 ευρώ, όταν το 2008 ήταν 12 εκατ. ευρώ και το 2009 10 εκατ. ευρώ.