Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Θύμα κατασκοπείας μεγάλη εταιρεία! - Έκλεψαν αρχεία με πατέντες της

Δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος οχτώ ατόμων – εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία, Προέδρου, Διευθύνουσας Συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου εταιρείας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, σε περιοχή της Βορείου Ελλάδας, για «βιομηχανική κατασκοπεία». Η εταιρεία διαθέτει αντιπροσωπείες σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης στην Αμερική και την Ασία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα οχτώ άτομα αντέγραψαν σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, σχέδια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, τα οποία αποτελούν μοναδικές δημιουργίες της εταιρείας.

Στη συνέχεια, διέγραψαν τα στοιχεία αυτά από τους servers της εταιρείας και τα διέθεσαν σε ανταγωνίστριες εταιρίες, έναντι άγνωστης χρηματικής αμοιβής, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην εγκαλούσα εταιρεία.

Μάλιστα, ένας εκ των δραστών είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, φωτογραφίες από μηχανήματα της μηνύτριας εταιρίας, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν δικές του κατασκευές.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε Διάταξη και Βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές έρευνες στα σπίτια δύο εμπλεκομένων ατόμων, όπου βρέθηκαν, σε σκληρούς δίσκους και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πληθώρα αρχείων και σχεδίων της εταιρείας, καθώς και αρχεία που καταδεικνύουν την συνεργασία των δύο εμπλεκομένων με ανταγωνίστριες εταιρείες.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι διαμένουν πλέον στο εξωτερικό, όπου έχουν αναπτύξει παρόμοια επαγγελματική δραστηριότητα με την καταγγέλλουσα εταιρεία.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.
newsit