Τη σφοδρή αντίδραση των ΑΕΙ θα συναντήσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας για το θέμα της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών -στο τέλος του μήνα-, καθώς τα ιδρύματα θέλουν να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να πάρουν έστω και την τελευταία στιγμή το πτυχίο τους.
Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και έχει ζητήσει από όλα τα ιδρύματα να στείλουν τα τελικά στοιχεία για τους «λιμνάζοντες φοιτητές» έως την άλλη εβδομάδα.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για «εμμονή» και αναίτια αναστάτωση του φοιτητικού πληθυσμού, ενώ πολλά ιδρύματα θέλουν να δώσουν στους φοιτητές που το επιθυμούν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου και γι' αυτό τα ΑΕΙ ζητούν από τον υπουργό να προβεί σε σχετική ρύθμιση. Χθες πάντως και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Κυριαζής, τόνισε ότι ο νόμος για τη διαγραφή των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι σαφής και «ορίζει τη διαγραφή τους στις 31 Αυγούστου του 2014», προσθέτοντας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν δοθεί επιπρόσθετες εξεταστικές περίοδοι προκειμένου να βοηθηθούν οι φοιτητές που χρωστούσαν λίγα μαθήματα».
Ο κ. Κυριαζής υπογράμμισε επίσης ότι πρόθεση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους και από τη στιγμή που δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι οργανισμοί ώστε να προβλέπεται κάτι διαφορετικό, τα ιδρύματα οφείλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, εκτιμώντας ότι στο υπουργείο θα σταλούν τα πλήρη στοιχεία μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Χθες η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας ανακοίνωσε ότι στη βάση της διαχρονικά εφαρμοζόμενης χρηστής διοίκησης αποφάσισε να διευρύνει την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, όχι μόνο με θεωρητικά αλλά και με εργαστηριακά μαθήματα προκειμένου να διευκολύνει και τους «λιμνάζοντες φοιτητές» και ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν υποστήριξης. Κατόπιν αυτών, διαπιστώνει ότι είναι απορίας άξια η εμμονή του υπουργείου Παιδείας στη διαγραφή «λιμναζόντων φοιτητών» μέχρι 31-08-2014, χωρίς να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2014.
Ακόμη διαπιστώνει την κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, καθώς και το πνεύμα και το γράμμα του ίδιου του ν. 4009/11 όπως ισχύει, που προβλέπει ότι η διαδικασία αυτή είναι πρόνοια ενός εκάστου ιδρύματος και ρυθμίζεται από τον Οργανισμό του, ο οποίος για το ΤΕΙ Αθήνας βρίσκεται σε τελική έγκριση από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Διαμαρτυρία
Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας διαμαρτύρεται στο υπουργείο Παιδείας για τον ανορθολογισμό που επικρατεί, την αναίτια αναστάτωση που επιχειρείται στον φοιτητικό πληθυσμό, και ανακοινώνει ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου προτίθεται να συγκαλέσει όλους τους φορείς του ιδρύματος σε έκτακτη συνέλευση, ώστε να αποφασισθούν τρόποι αντίδρασης για τη συμμετοχή «λιμναζόντων φοιτητών» στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Την ύστατη στιγμή καλεί το υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί το άτοπο της εμμονής του, τις επιπτώσεις της, και να προβεί άμεσα σε σχετική ρύθμιση. Το ίδρυμα επισημαίνει ότι πρόσφατη έρευνα σε αποφοίτους του (Φεβρουάριος 2014) δείχνει ότι περίπου το 75% ολοκληρώνει τις σπουδές του πριν από τα έξι χρόνια, ενώ περίπου το 60% εργάζεται, πλήρως ή μερικά, παράλληλα με τις σπουδές του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τους 180.000 «λιμνάζοντες φοιτητές» που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχουν, μόνο το 2% περίπου αφορά το ΤΕΙ Αθήνας.
Νικολίτσα Τρίγκα
"Εθνος"