Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΚΑΛΟΧΩΡΙ Στη φάκα λαθρέμποροι καυσίμων

Ελληνοαλβανικό κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης με τη σύλληψη δύο μελών του και την ταυτοποίηση ακόμη δύο συνεργών τους.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Φέρεται ότι πουλούσε παράνομα στη χώρα μας καύσιμα που προορίζονταν για την Αλβανία, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστή η ποσότητα που διοχετεύτηκε στην εσωτερική αγορά, καθώς και το πού κατέληγαν τα λαθραία καύσιμα.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο τέλος του περασμένου μήνα, όταν σε εγκαταστάσεις εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε 59χρονος αλβανός οδηγός βυτιοφόρου, την ώρα που φόρτωνε 36,5 τόνους καύσιμο. Στη συνέχεια μετέβη σε μάντρα που του είχε παραχωρήσει έναντι αμοιβής 42χρονος Έλληνας, όπου άλλαξε το βυτίο με δεύτερο που βρισκόταν στο σημείο και διέθετε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα με ποσότητες καυσίμου και νερό. Ο οδηγός συνελήφθη καθ’ οδόν, ενώ είχε φτάσει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ ο ιδιοκτήτης της μάντρας στο σπίτι του.
Το κύκλωμα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομία, φόρτωνε καύσιμα από εταιρεία στο Καλοχώρι με προορισμό την Αλβανία. Στη συνέχεια άλλαζε φορτηγό σε παρακείμενη μάντρα με άλλο που είχε κρύπτες. Εξήγαγε τελικά μικρότερη ποσότητα αδασμολόγητου υγρού καυσίμου και την υπόλοιπη την πουλούσε παράνομα.
Η αστυνομία κατέσχεσε στη μάντρα στο Καλοχώρι δύο τράκτορες και τρία βυτία (δύο με το περιεχόμενό τους και ένα κενό). Διαπιστώθηκε επίσης ότι και τα τρία βυτία είναι παραποιημένα στην κατασκευή και στον αριθμό πλαισίου τους. Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί τελωνειακού κώδικα. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο συνεργοί τους, ιδιοκτήτρια και διαχειριστής εταιρείας εμπορίας καυσίμων με έδρα την Αλβανία, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα.