Εν αναμονή της αποκάλυψης του μεγάλου «μυστικού» του αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη βρίσκεται πλέον ολόκληρη η χώρα.
Η αναμονή εντατικοποιήθηκε ακόμα περισσότερο από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από το σημείο των ανασκαφών, οι οποίες δημιούργησαν την προσδοκία για κάποιο τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα που θα δώσει μία νέα ώθηση στη χώρα, φέρνοντάς την στο παγκόσμιο προσκήνιο για μία τόσο θετική είδηση που θα θέσει εκ νέου βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη τουριστική έκρηξη. Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ταφικό μνημείο που έχει να κάνει με την ιστορία της Μακεδονίας, ενώ πολλοί το συνδέουν ήδη με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων και της σημασίας τους είναι το γεγονός ότι εδώ και μέρες η είδηση απασχολεί όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται με μεγάλο ενδιαφέρον με το θέμα. Αυτό ακριβώς είναι που επιχείρησε να εντείνει και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με την επίσκεψή του, να στρώσει το έδαφος, ώστε όταν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις να αποτελέσει η Αμφίπολη και η Ελλάδα το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο του ανασκαφικού έργου.
«Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς έκανε περιγραφή του ευρήματος, τονίζοντας ότι «πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά»
«Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου» είπε.
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».
news.gr