Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΚΙΛΚΙΣ Στο σκαμνί θα καθίσει ο πρώην δήμαρχος

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσει ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ο Δημήτρης Τερζίδης (φωτ.) με βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 120.000 ευρώ και για ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση. Η υπεξαίρεση, που συνολικά ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, φαίνεται να έγινε από δύο προέδρους, έναν αντιπρόεδρο και μία διευθύντρια του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Κιλκίς» την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2006-31 Δεκεμβρίου 2010. Μαζί με το δήμαρχο και με βαρύτατες κατηγορίες παραπέμπονται να δικαστούν οι τέσσερις προαναφερθέντες και ένας ταμίας των δημοτικών βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών Κιλκίς.

ΔΟΛΙΑ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ
Ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς σύμφωνα με το βούλευμα «παρέσχε σε άλλους απλή συνδρομή πριν από την τέλεση από αυτούς του αδικήματος της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, από την οποία το όφελος που επέτυχαν και η ζημία που προκλήθηκε στο νομικό πρόσωπο υπερβαίνει ποσό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Ειδικότερα με προφορική απόφασή του στα τέλη του έτους 2005 αφαίρεσε παράνομα την ταμειακή διαχείριση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Κιλκίς από το δημοτικό ταμία Δ.Τ., ο οποίος μέχρι τότε εκτελούσε όλες τις διοικητικές και οικονομικές εργασίες, υποχρεώνοντάς τον να παραδώσει το μπλοκ των επιταγών βάσει του οποίου γίνονταν οι πληρωμές του νομικού προσώπου στον τότε πρόεδρο του νομικού προσώπου Φ.Ρ., και την ανέθεσε άτυπα (την ταμειακή διαχείριση) για το χρονικό διάστημα από 1.1.2006 έως 31.12.2006 αποκλειστικά στη Β.Π., διευθύντρια του νομικού προσώπου, και τον Φ.Ρ., πρόεδρο του νομικού προσώπου, και εν συνεχεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2007 έως 31.12.2010 στη Β.Π. και στον Ι.Γ., πρόεδρο του νομικού προσώπου κατά το ίδιο διάστημα. Βάσει του κανονισμού η ταμειακή διαχείριση του νομικού προσώπου έπρεπε να ασκείται από τον αρμόδιο υπάλληλο του κλάδου διοικητικού λογιστικού ή την αντίστοιχη ΔΟΥ που ασκεί τη διαχείριση του δήμου Κιλκίς. Το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι ο Δ. Τερζίδης «στην πράξη του αυτή προέβη με δόλια προαίρεση, με σκοπό να παρέχει συνδρομή στους συγκατηγορουμένους του πριν από την τέλεση από αυτούς των μερικότερων πράξεων της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατά μόνας και από κοινού, τελεσθείσας κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του ΝΠΔΔ, ενώ γνώριζε ότι ιδιοποιούνται παράνομα χρηματικά ποσά με αντίστοιχη ζημία του νομικού προσώπου, χωρίς δε τη συνδρομή του δεν θα μπορούσαν να τελέσουν την πράξη τους αυτή».

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ
Ειδικότερα οι συγκατηγορούμενοι του πρώην δημάρχου εκμεταλλευόμενοι την άσκηση της εξουσίας ταμειακής διαχείρισης του νομικού προσώπου: 1) Διενήργησαν πληρωμές είτε χωρίς τα νόμιμα παραστατικά είτε χωρίς καθόλου παραστατικά. 2) Διενήργησαν εισπράξεις χωρίς την έκδοση νομίμων παραστατικών και δεν τις εισήγαγαν στη διαχείριση του νομικού προσώπου. 3) Κατά τη διενέργεια των πληρωμών του νομικού προσώπου δεν απέδωσαν τις κρατήσεις υπέρ τρίτων (προμηθευτές, μισθωτοί κ.λπ.), μολονότι από τα βιβλία προκύπτει ότι έγιναν οι παρακρατήσεις από τους δικαιούχους. 4) Δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα βιβλία διαχείρισης και συγκεκριμένα επίσημα βιβλία ταμείου με τις νόμιμες υπογραφές και σφραγίδες, στα οποία να καταγράφονται όλοι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί και να εμφανίζεται κάθε στιγμή η οικονομική κατάσταση του νομικού προσώπου, ούτε και βιβλία χρηματικών ενταλμάτων, ακυρωθέντων ΧΕΠ, πληρωθέντων ΧΕΠ και γραμματίων είσπραξης, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται οι πληρωμές και οι εισπράξεις του νομικού προσώπου και ιδίως τα έσοδα, οι τόκοι, τα εισπραττόμενα τροφεία και οι επιχορηγήσεις από το δήμο Κιλκίς. 5) Δεν τήρησαν βιβλίο πρακτικών κατά τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου.
Επιπλέον στο βούλευμα επισημαίνεται: «Περαιτέρω ασκώντας την ταμειακή διαχείριση του νομικού προσώπου, με περισσότερες πράξεις τους που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, αποβλέποντας όμως με τις μερικότερες αυτές πράξεις στο συνολικό όφελος που προέκυπτε από αυτές, ιδιοποιήθηκαν παράνομα κατά μόνας και από κοινού τα κατωτέρω αναφερόμενα χρηματικά ποσά (περιγράφονται στο βούλευμα), τα οποία ανήκαν στην περιουσία του νομικού προσώπου και περιήλθαν στην κατοχή τους λόγω της υπαλληλικής τους ιδιότητας κατά την άσκηση της ταμειακής διαχείρισης του τελευταίου, για την οποία δεν ήταν αρμόδιοι, δεδομένου ότι μεταξύ της λήψης των χρηματικών ποσών και της υπαλληλικής τους ιδιότητας υπήρχε μια άμεση σχέση αιτιότητας».
Η διευθύντρια Β.Π. κατηγορείται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ο πρόεδρος Ι.Γ. την περίοδο 2007-2010 για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ο πρόεδρος το 2006 Φ.Ρ. για υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας, ο ταμίας Δ.Τ. για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση και ο αντιπρόεδρος Κ.Α. για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση.