Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΒΑΤΟΠΕΔΙ «Νόμιμα τα συμβόλαια με τους ιδιώτες»

Νόμιμα έκρινε η δικαιοσύνη τα συμβόλαια παραχώρησης ακινήτων σε ιδιώτες από τη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Με δύο αποφάσεις του πολυμελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης τα οικόπεδα-φιλέτα που είχαν καταλήξει στο μοναστήρι μετά τις «ιερές» ανταλλαγές με τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας θεωρήθηκε ότι δόθηκαν νόμιμα σε ιδιώτες και τράπεζες.
Πρόκειται για τα ακίνητα που βρίσκονται στο Ωραιόκαστρο και στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Το δημόσιο με σειρά αγωγών που έχει καταθέσει σε βάρος του μοναστηριού αλλά και όσων απέκτησαν τα ανταλλάξιμα οικόπεδα επιχειρεί να τα επανακτήσει μετά την ακύρωση της πράξης της ανταλλαγής των εκτάσεων της Βιστωνίδας. Στην υπόθεση των ακινήτων Ωραιοκάστρου και Νέων Επιβατών το δημόσιο με την αγωγή του ζητούσε να ακυρωθούν οι πράξεις των συμβολαίων με τις οποίες παραχωρήθηκαν οι συγκεκριμένες εκτάσεις από το μοναστήρι σε ιδιώτες και τράπεζες. Επίσης διεκδικούσε αποζημίωση από το μοναστήρι για ηθική βλάβη ύψους 200.000 ευρώ, με το επιχείρημα από τη μία ότι το δημόσιο εξαπατήθηκε από τους εκπροσώπους του Βατοπεδίου σχετικά με την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και από την άλλη ότι το μοναστήρι σε συμπαιγνία με φορείς του δημοσίου προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις.
Στις δύο αποφάσεις του πολυμελούς Θεσσαλονίκης τα συγκεκριμένα συμβόλαια των ακινήτων που κατέληξαν σε ιδιώτες χαρακτηρίστηκαν νόμιμα και σύμφωνα με το σκεπτικό οι αγωγές κρίθηκαν νόμω αβάσιμες, με συνέπεια το δημόσιο να μην έχει αυτή τη στιγμή το δικαίωμα επανάκτησης των συγκεκριμένων ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκεπτικό των αποφάσεων σημειώνεται πως, ακόμη και στην περίπτωση που το μοναστήρι δεν είχε ιδιοκτησιακή σχέση με τα ακίνητα, τα συμβόλαια είναι νόμιμα.
Ακόμη οι δικαστές του πολιτικού δικαστηρίου έκριναν σχετικά με την ηθική βλάβη ότι δεν υπάρχει λόγος χρηματικής αποζημίωσης, υπογραμμίζοντας ότι η επιχειρηματολογία του δημοσίου είναι αντιφατική. Όπως αναφέρουν, δεν μπορεί από τη μία το δημόσιο να έπεσε θύμα απάτης και από την άλλη οι ίδιοι οι φορείς του δημοσίου να έχουν συνεργήσει σε αυτό.

Η ΛΙΜΝΗ
Πάντως το δικαστήριο αποφεύγει να μπει στην ουσία των «ιερών» ανταλλαγών και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστωνίδας, το οποίο αμφισβητείται από το δημόσιο, όμως από το μοναστήρι υποστηρίζεται ότι ισχύει. Το πολυμελές στις αποφάσεις του αναφέρει πως η συγκεκριμένη διαφορά για τη λίμνη Βιστωνίδα πρόκειται να λυθεί από άλλο δικαστήριο και συγκεκριμένα από τα πολιτικά δικαστήρια της Ροδόπης, όπου οι σχετικές αγωγές αναμένεται να συζητηθούν το προσεχές φθινόπωρο.
Οι συγκεκριμένες δύο αποφάσεις του πολυμελούς Θεσσαλονίκης ήρθαν να προστεθούν σε άλλες δύο που έχουν εκδοθεί από άλλα δικαστήρια για εκτάσεις που αποκτήθηκαν με τις ανταλλαγές από το μοναστήρι και στη συνέχεια κατέληξαν σε ιδιώτες. Και στις δύο εκείνες περιπτώσεις τα δικαστήρια απέρριψαν τις αγωγές του δημοσίου. Πάντως τα νομικά επιτελεία του δημοσίου αναμένεται να ασκήσουν εφέσεις επί των αποφάσεων, εξακολουθώντας να διεκδικούν τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν.