Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Εισαγγελικό “φίλτρο” στις προμήθειες για αιμοκάθαρση

Έρευνα που αγγίζει μέχρι και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης με αφορμή νέες καταγγελίες για δράση “καρτέλ” στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για τη δεύτερη εισαγγελική έρευνα που γίνεται στη Θεσσαλονίκη με το ίδιο αντικείμενο.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε χθες στην επιχειρησιακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, ελέγχοντας μία προς μία όλες τις προμήθειες φίλτρων αιμοκάθαρσης σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από το 2005 μέχρι φέτος. Η έρευνα στρέφεται κυρίως σε εταιρείες που προμηθεύουν τα συγκεκριμένα υλικά, επεκτείνεται σε γιατρούς, αγγίζει όμως τόσο την επιτροπή ανταγωνισμού όσο και το υπουργείο Υγείας, καθώς στην καταγγελία τονίζεται ότι οι συγκεκριμένοι φορείς έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως για “εναρμόνιση τιμών” στους διαγωνισμούς που συμμετέχουν, δηλαδή τη δημιουργία καρτέλ στο συγκεκριμένο αντικείμενο προμηθειών, χωρίς να έχουν αντιδράσει.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην καταγγελία που έλαβε ο κ. Δημόπουλος και η οποία προέρχεται από στελέχη του χώρου της υγείας στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζεται ότι σε όλους τους διαγωνισμούς προμηθειών φίλτρων αιμοκάθαρσης οι τιμές των διαγωνιζομένων εταιρειών είναι οι ίδιες. Επίσης, οι συγκεκριμένες τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τις ευρωπαϊκές, οδηγώντας σε εταιρείες και μεσάζοντες να απομυζούν τεράστια κέρδη από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.
Στην έρευνα που γίνεται έχουν επισυναφθεί συγκεκριμένες αναφορές που έχει κάνει προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την επιτροπή ανταγωνισμού αλλά και τις οικονομικές διωκτικές αρχές ο τέως διοικητής του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης Γιώργος Βέργουλας. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2011, όταν ο τότε διοικητής του νοσοκομείου διαπίστωσε πως σε δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης οι συμμετέχουσες έντεκα εταιρείες είχαν δώσει ακριβώς τις ίδιες τιμές. “Εγώ ανοιχτά είχα καταγγείλει πως στον συγκεκριμένο χώρο των προμηθειών υπήρχε καρτέλ”, τόνισε ο κ. Βέργουλας μιλώντας στη “Μ”. “Αυτό έγινε εγγράφως προς όλους τους εμπλεκόμενους, ας ελπίσουμε τώρα να βγει κάποιο αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει στα χέρια του ο κ. Δημόπουλος, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στα ελληνικά νοσοκομεία πωλούνται σε τιμές που κυμαίνονται από 23 έως 30 ευρώ, όταν την περίοδο αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπερβαίνουν τα 15 ευρώ. Παλιότερα μάλιστα οι τιμές τους είχαν εκτοξευτεί στα 50 ευρώ το ένα, παρότι το κόστος παρασκευής των υλικών αυτών υπολογίζεται ότι μετά βίας ξεπερνάει το 1 ευρώ.

ΤΡΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
Στην παραγγελία του για προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας διαφθοράς ζήτησε να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου από την πλευρά των ιδρυμάτων, αλλά και τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας. Ακόμη θα εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Δεν αποκλείεται παράλληλα να γίνουν έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων, καθώς οι καταγγέλλουσες πηγές ανέφεραν ότι υποστηρίζουν πως από τις συγκεκριμένες προμήθειες μέλη νοσοκομείων “εισπράττουν ποσοστά”. Ενδεικτικά είναι πάντως τα ποσά που αναφέρονται στην καταγγελία σύμφωνα με τα οποία μόνο για δύο διαστήματα ένα νοσοκομείο ζημιώθηκε με τα ποσά των 81.000 και 150.000 ευρώ από τέτοιες προμήθειες.
Πάντως, η αναφορά που είχε κάνει πέρυσι ο τότε διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Γ. Βέργουλας είχε προκαλέσει πάλι την επέμβαση των εισαγγελικών αρχών και είχε ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Πρωτοδικών, για να ελεγχθεί η παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού και η δημιουργία καρτέλ. Η δικογραφία αυτή έχει διαβιβαστεί επίσης στον εισαγγελέα διαφθοράς λόγω αρμοδιότητας και ενδεχομένως τα αποτελέσματά της να περιληφθούν στην έρευνα που διενεργείται τώρα.