Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Δωρεάν εξετάσεις από 14 έως 18 Ιουλίου

Δωρεάν εξετάσεις για τους πολίτες διοργανώνει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, από τη Δευτέρα 14 έως και την Παρασκευή 18 Ιουλίου ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας “Προμηθέας”, σε συνεργασία με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ηπατίτιδας 2014, που έχει οριστεί η 28η Ιουλίου.
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη οι δωρεάν εξετάσεις (Rapidtests) θα γίνονται στο ThessCheckpoint (Αλεξάνδρου Σβώλου 15 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 282284) από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ελλάδα τα επίπεδα πληθυσμιακής έκτασης (επιπολασμός) της νόσου είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης με κατ’ εκτίμηση 200.000 - 300.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β και 200.000 - 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C.
Τα αντίστοιχα εκτιμώμενα ποσοστά είναι για το γενικό πληθυσμό της Ελλάδας 2% - 4% για τη χρόνια ηπατίτιδα Β και 1,5% - 2% για τη χρόνια ηπατίτιδα C, με ορισμένες ομάδες πληθυσμού να έχουν ιδιαίτερα υψηλό επιπολασμό, όπως οι μετανάστες από περιοχές όπου ενδημούν οι ηπατίτιδες, φυλακισμένοι, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.
Πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η υποδιάγνωση της νόσου, δηλαδή το χαμηλό ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί και το αντιστοίχως ακόμη χαμηλότερο ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε θεραπεία. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι επιτακτική η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης, ένας από τους στόχους του οποίου θα πρέπει να είναι η αύξηση των ποσοστών διάγνωσης από 33% σε 66% για την ηπατίτιδα Β και από 45% σε 66% για την ηπατίτιδα C, αλλά και η μείωση του ποσοστού των νέων περιστατικών ηπατίτιδας C κατά 25% έως το 2020.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Παρότι με τον εμβολιασμό στη βρεφική ηλικία για την ηπατίτιδα Β από το 1997 στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά της νόσου έχουν μειωθεί αρκετά, τα περιστατικά ηπατίτιδας C συνεχώς αυξάνονται και αυτό συνδέεται στενά με τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της κρίσης, όπως η ραγδαία αύξηση των αστέγων (κύριος παράγοντας), η ανέχεια και η περιθωριοποίηση των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) και μεγάλης μερίδας μεταναστών, η γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, η οικονομική αδυναμία μεγάλης μερίδας πασχόντων να ακολουθήσουν τις θεραπείες τους, αλλά και η οικονομική αδυναμία των κρατικών φορέων να ελέγξουν και να καταγράψουν, και να ενημερώσουν.
Στον αντίποδα, η διεθνής ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα έχει να παρουσιάσει επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής θεραπείας με την παραγωγή νέων, εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων για τη χρόνια ηπατίτιδα C με συντομότερο χρόνο θεραπείας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτά, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα, επιτυγχάνουν όχι απλώς έλεγχο, αλλά εκρίζωση της νόσου σε υψηλότατα ποσοστά, κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί με τη χρόνια ηπατίτιδα Β. Τα δεδομένα αυτά παρέχουν πλέον την προοπτική εξάλειψης της ηπατίτιδας C, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τη δραστική μείωση της επίπτωσης των ιογενών ηπατίτιδων στην κοινότητα, με την προϋπόθεση βεβαίως να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι ασθενείς, ασχέτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.
Σοβαρά εμπόδια σε αυτό τον τομέα αποτελούν για την Ελλάδα το κόστος των νέων φαρμάκων -τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη τιμή από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και εισάγονται με υψηλό κόστος για μεμονωμένες περιπτώσεις προχωρημένης νόσου- αλλά και η πλήρης αδυναμία του κρατικού συστήματος υγείας να ελέγξει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται δριμύτατα από την ασθένεια και λόγω της κρίσης, και να τους παρέχει όχι μόνο τα φάρμακα αλλά και μια ομπρέλα κοινωνικής προστασίας που είναι απολύτως απαραίτητη για να ακολουθήσουν επιτυχημένα τη θεραπεία.

"Μ"