Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Γιατί η κυματική ενέργεια είναι τόσο πίσω σε σύγκριση με αιολικά και φωτοβολταϊκά;

Η κυματική (και η παλιρροϊκή) ενέργειαπαραμένει μια εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη πηγή. Ελάχιστα κράτη επενδύουν στο κυματικό και παλιρροϊκό δυναμικό τους, με τη Σκωτία να είναι ένα από αυτά που πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ντέηβ Λέβιταν του διαδικτυακού περιοδικού Yale Environment 360 έκανε έναν πάρα πολύ ενδιαφέροντα απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της κυματικής ενέργειας. Εκεί εντοπίζει τους λόγους που αυτή η τεχνολογία ΑΠΕυπολείπεται παρασάγγες των φωτοβολταϊκών και των αιολικών σε εγκατεστημένη ισχύ.

Μεταξύ άλλων:

1. Ο ωκεανός είναι ένα σκληρό περιβάλλον για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τη στεριά. Η διαβρωτική δράση του αλατιού, η ισχύς των κυμάτων, το κόστος μεταφοράς συνεργείων συντήρησης και εξοπλισμού καθιστούν την εδραίωση της τεχνολογίας δύσκολη υπόθεση. Αντίστοιχα αυξημένα κόστη συνεπάγεται η λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών σε σύγκριση με τα επίγεια.

2. Η Έρευνα και Ανάπτυξη στην κυματική ενέργεια έχει συγκεντρώσει πολύ λιγότερα επενδυτικά κεφάλαια σε σύγκριση με αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους ειδικούς είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός των γεννητριών. Ουσιαστικά ακολουθούνται οι ίδιες τεχνικές με εκείνες που εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 όταν η κυματική ενέργεια δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ως ανανεώσιμη ενεργειακή επιλογή.

3. Πιλοτικά προγράμματα κυματικής ενέργειας εφαρμόζονται στην Πορτογαλία, τη Σκωτία και την Αυστραλία. Ίσως η ανάπτυξη επιταχυνθεί εάν εμφανιστεί ένα πραγματικά αποδοτικό πρωτότυπο.

4. Ωστόσο, εάν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα της χαμηλής σχέσης κόστους/απόδοσης οι προοπτικές ευρείας υιοθέτησης της κυματικής ενέργειας ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ειδικοί, η κυματική ενέργεια δεν έχει τύχη εάν δεν καταφέρει να ανταγωνιστεί τον άνθρακα. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν κυβερνήσεις και κοινωνίες συνεχίζουν να αρνούνται την ενσωμάτωση του κόστους των αερίων του θερμοκηπίου σε εκείνο του άνθρακα.

econews