Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ανακαλύφθηκε ο “Γκοτζίλα των Γαιών” και εκπλήσσει τους αστροφυσικούς

Ένα νέο τύπο πλανήτη που ανήκει στην κατηγορία των “Μέγα-Γαιών” ανακάλυψαν αστρονόμοι του αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ αναλύοντας δεδομένα παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίουΚέπλερ.
Πρόκειται για έναν πλανήτη με βραχώδη σύσταση που ζυγίζει 17 φορές όσο η Γη και πυκνότητα 7,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό έναντι 5,5 gr/cm3 του πλανήτη μας. Σε αντίθεση τη συνηθισμένη σύσταση των πολύ μεγάλων πλανητών όπως ο Δίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “γίγαντες αερίων”, αποτελούμενοι από έναν βραχώδη πυρήνα “περικυκλωμένο” από υδρογόνο, ο Κέπλερ 10c είναι στέρεος όπως η Γη.

Κι ενώ οι βραχώδεις πλανήτες μεγέθους μεγαλύτερο από αυτό της Γης ονομάζονται υπερ-Γαίες, ο Κέπλερ 10c είναι μια κατηγορία μόνος του καθώς είναι η πρώτη “μέγα-Γη”.

Μάλιστα ο αστρονόμος Ντιμίτρι Σασέλοφ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό “Γκοτζίλα των Γαιών“.

Ο εν λόγω πλανήτης βρίσκεται 560 έτη φωτός μακρυά από τη Γη, στον αστερισμό του Δράκοντα. Με διάμετρο 29.000 χιλιομέτρων, περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, ο Κέπλερ 10c αρχικά κατηγοριοποιήθηκε ως μικρός-Ποσειδώνας.

Στο ίδιο πλανητικό σύστημα βρίσκεται και ένας ακόμη βραχώδης πλανήτης, ο Κέπλερ 10b με μάζα τριπλάσια της Γης ο οποίος όμως είναι ένας πύρινος κόσμος που χρειάζεται μόλις 10 ώρες για να εκτελέσει μία περιστροφή γύρω από το άστρο του. Αντίθετα, ο Kέπλερ 10c συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για να την ανάπτυξη ζωής.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μάζα του πλανήτη είναι τέτοια που μπορεί να συγκρατήσει ατμόσφαιρα γύρω του και υπολογίζουν ότι δημιουργήθηκε με την παρούσα μορφή πριν από περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μετρήσεις της μάζας του έγιναν από το τηλεσκόπιο Telescopio Nazionale Galileo στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και είναι αυτές που άφησαν έκπληκτους τους επιστήμονες αφού δεν περίμεναν να ανακαλύψουν έναν πλανήτη τέτοιου μεγέθους που δεν σχηματίστηκε από αέρια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο όμοιο σε μέγεθος με τον Ήλιο, ενώ χρειάζεται 45 ημέρες για μία πλήρη περιφορά γύρω από αυτό.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας.

econews