Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Σύνοδος στις Βρυξέλλες: Με κυρώσεις κατά της Μόσχας απαντά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στο παράνομο "αποκαλούμενο δημοψήφισμα" στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου συναντώνται σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και όπου αναμένεται να αποφασιστεί «πάγωμα» των οικονομικών πόρων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

Το δημοψήφισμα είναι "παράνομο σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", δήλωσε η Άστον και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να μένεις αμέτοχος και να επιτρέπεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση".

"Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους Ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης", είπε η Άστον.

Η ΕΕ προσπαθεί να στείλει "όσο πιο ισχυρά μηνύματα γίνεται" στη Ρωσία "για να διασφαλίσει ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης", δήλωσε η Άστον και τόνισε ότι "η Ουκρανία χρειάζεται και επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ και για τον υπόλοιπο κόσμο".

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο BBC είπε: "Θα συμφωνήσουμε σήμερα, είμαι σίγουρος, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε κάποιες κυρώσεις, κάποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κάποιες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν άτομα στη Ρωσία. Θα καταλήξουμε μετά τη συνάντηση στα πρόσωπα αυτά. Η συνάντηση πρέπει να εξετάσει αυτή τη λίστα, μπορεί να τροποποιηθεί", δήλωσε ο Χέιγκ.

Ερωτηθείς αν η κρίση σηματοδοτεί την κήρυξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο Χέιγκ απάντησε: "Δεν θα το περιέγραφα ως έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά σίγουρα αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων μέσα στις επόμενες μέρες".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι η Ρωσία απομονώθηκε σε διεθνές επίπεδο διεξάγοντας ένα δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι απομονωμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση αυτού του λεγόμενου δημοψηφίσματος», είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ επισημαίνοντας την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία 13 χώρες απέρριψαν την διαδικασία ως παράνομη, η Κίνα απείχε και η Ρωσία έμεινε μόνη, χρησιμοποιώντας το βέτο.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ή κίνηση στο ουκρανικό έδαφος για το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, παρά το ότι η Μόσχα απορρίπτει τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση ως παράνομη.

Ethnos.gr