Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΡΙΛΟΦΟΣ Κοινωνία αγάπης και προσφοράς

Έγινε γνωστός για την αγάπη του στην ομάδα του ΠΑΟΚ, τα φίλαθλα αισθήματά του και την τακτική παρουσία του στη Θύρα 4 της Τούμπας, όπου βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Ο πατήρ Χρήστος, εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Τριλόφου, πέρα από τα ιερατικά και… οπαδικά καθήκοντά του, έχει έντονη φιλανθρωπική δράση, την οποία πολλές φορές αναπτύσσει και έξω από το χώρο της εκκλησίας ή των θεσμοθετημένων φορέων της πολιτείας. Έτσι το τελευταίο διάστημα δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Κοινωνία αγάπης και προσφοράς ‘Γέροντας Παΐσιος’”, το οποίο με έδρα τον Τρίλοφο προσφέρει συσσίτιο, ρούχα και τρόφιμα σε άπορους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με τους λόγους ίδρυσης του σωματείου, αναφέρει τη ρήση-εντολή του Ιησού: “Επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με”. Πήρε το όνομά του από το γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, “ο οποίος αποτελεί μέγιστο παράδειγμα αγάπης, πνευματικότητας, προσφοράς και απλότητας”, και υπάρχει σελίδα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση gerontaspaisios.gr. Τόσο τις Κυριακές όσο και τις καθημερινές με τη βοήθεια εθελοντών μοιράζεται φαγητό σε άπορους σε Επανομή, Περαία, Ρύσιο, Καρδία, Πλαγιάρι, Σχολάρι μέχρι το Φοίνικα.
“Δεν έχουμε καμία σχέση με την εκκλησία, τους δήμους, άλλους φορείς. Είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία. Πήραμε τα διαπιστευτήρια από το κράτος και ιδρύσαμε το σωματείο, στο οποίο συμμετέχουν εθελοντές, που παλεύουν καθημερινά, για να συγκεντρώσουμε τρόφιμα, ρούχα και να μαγειρέψουμε”, ξεκαθαρίζει στη “ΜτΚ” ο πατέρας Χρήστος, υπογραμμίζοντας ότι “οι χώροι, ο εξοπλισμός, τα ρούχα, τα υλικά, τα τρόφιμα, το κρέας, τα ψάρια, όλα είναι προσφορά του κόσμου. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε χρήματα και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν κάποιο ποσό τούς προτείνουμε να αγοράσουν προϊόντα και να μας τα φέρουν. Όπου χρειαστούν χρήματα, βάζουμε από την τσέπη μας οι υπεύθυνοι. Είδατε τι γίνεται με τις ΜΚΟ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση”.
Κοντά στο σωματείο, που διοργάνωσε το πρώτο συσσίτιο τα Χριστούγεννα και έκανε επίσημα τα εγκαίνια των χώρων του πριν από δύο εβδομάδες, είναι περισσότεροι από 1.000 εθελοντές. “Είναι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, νέοι άνθρωποι, που έρχονται τα απογεύματα και βοηθάνε στην οργάνωση των ρούχων και του κοινωνικού παντοπωλείου, στην προετοιμασία του φαγητού, στο σερβίρισμα και τη συσκευασία των γευμάτων και όλων αυτών που παραλαμβάνουν τα δέματα κάθε φορά και τα μεταφέρουν με πολλή αγάπη στα σπίτια όσων έχουν ανάγκη”, περιγράφει ο πατήρ Χρήστος. Στο ερώτημα εάν έπαιξε ρόλο η φίλαθλη ιδιότητά του στην προσέλκυση νέων εθελοντών απαντά: “Ναι, έπαιξε κάποιο ρόλο που είμαι ΠΑΟΚ αλλά και το γεγονός ότι όλα τα χρόνια που λειτουργώ δεν ζήτησα από πουθενά χρήματα”.

ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΟΙ, ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σήμερα το σωματείο διαθέτει τρεις χώρους, κοινωνικό μαγειρείο, κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό κατάστημα ρούχων.
Το κοινωνικό μαγειρείο προσφέρει το συσσίτιο. Εκεί μαγειρεύονται τα φαγητά “με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με άριστες πρώτες ύλες, ζαρζαβατικά από παραγωγούς της περιοχής μας, με φρέσκα ψάρια και κρέατα. Με πολλή όρεξη και μεράκι παρασκευάζουμε ένα υπερπλήρες μενού και κάθε Κυριακή μεσημέρι το πηγαίνουμε στο σπίτι όσων έχουν ανάγκη. Μόνον τον πρώτο μήνα δώσαμε οκτώ γεύματα και περισσότερες από 1.500 μερίδες. Στόχος μας να αυξήσουμε τις μερίδες και να γίνει το συσσίτιο καθημερινό και για κάθε γιορτή”.
Στο κοινωνικό παντοπωλείο συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων, που μοιράζονται στους απόρους. Στο κοινωνικό κατάστημα ρούχων υπάρχει μεγάλη ποικιλία ρούχων για μικρούς και μεγάλους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλα καθαρά και περιποιημένα, έτοιμα να δοθούν σε κάθε άπορο και άνεργο. “Έχουμε εκτυπώσει κουπόνια και με αυτά μπορεί να πάρει όποιος έχει ανάγκη ενδύσεων”. Τα γραφεία του σωματείου βρίσκονται στην οδό Προφήτου Ηλία 12 στον Τρίλοφο.
Τα επόμενα βήματα του σωματείου είναι: Δημιουργία χώρου ιατρικής φροντίδας για ανασφάλιστους και ανήμπορους με στόχο τη θεραπεία, την ενημέρωση και την πρόληψη. Δημιουργία τράπεζας αίματος και ομάδας ειδικών για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τη μάστιγα της εποχής μας, τα ναρκωτικά, και την κάθε είδους εξάρτηση από ουσίες, τζόγο, ίντερνετ, αλκοόλ. Δημιουργία σχολής γονέων και ανάδειξή της ως ανοικτού πανεπιστημίου. Διοργάνωση φροντιστηριακών μαθημάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παράδοσης και των πολιτιστικών αξιών του τόπου μας. Ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αγωγής υγείας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Συμπαράσταση και βοήθεια με κάθε τρόπο και μέσο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες εκκλησίες και τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αλεξάνδρειας κ.λπ. Διοργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών και επισκέψεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κυρίως εκεί όπου έζησε ο Γέροντας Παΐσιος. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως η οργάνωση διαλέξεων, συζητήσεων, ομιλιών, μαθημάτων, σεμιναρίων, εκθέσεων, προβολών, καθώς και άλλων εκδηλώσεων με περιεχόμενο θρησκευτικό, εκκλησιαστικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό. Δημιουργία δικτύου εύρεσης εργασίας. Ευαισθητοποίηση και συντονισμός ομάδας εθελοντών για την ανακούφιση ανήμπορων και μοναχικών ανθρώπων.
Η “Κοινωνία αγάπης και προσφοράς ‘Γέροντας Παΐσιος’” διατηρεί αναλυτικά στοιχεία ροής συσσιτίου και ενημερώνει καθημερινά τη σελίδα στο διαδίκτυο.