του Θανάση Κάλφα *
EBR
Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων θα συνεχίσει και μετά το Συνέδριο τον διάλογό του με την κυβέρνηση, τους άμεσους εταίρους του –που είναι οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων και το διδακτικό προσωπικό– αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη των ηθικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας.
Σε μία κρίσιμη για την ελληνική οικονομία φάση, όπου η εκπαίδευση και η παραγωγή γνώσης καλούνται με ένταση να παίξουν σοβαρό αναπτυξιακό ρόλο, ο ΣΙΕΙΕ συνδιοργανώνει με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, το Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, με θέμα «Ιδιωτικό Σχολείο και Ανάπτυξη».
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, με την πρωτοβουλία του αυτή ο ΣΙΕΙΕ παρεμβαίνει δημόσια για να τονίσει ότι: α) η κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας έχει άμεση σχέση με το σύστημα εκπαίδευσης, β) κάθε πρωτοβουλία για βιώσιμες διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη οφείλει να περιλάβει την εκπαίδευση, γ) κάθε πρωτοβουλία για διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης μοιραία οφείλει να λάβει υπ’ όψη και να αξιοποιήσει τον δυναμισμό και την εμπειρία των ιδιωτικών σχολείων –για τα οποία η αξιολόγηση, η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία αποτελούν όρους ύπαρξης, δ) τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν δυναμικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας (άρα γνώσης) και ταυτόχρονα εντάσεως κεφαλαίου. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απελευθέρωσης του ιδιωτικού σχολείου, τα επενδυμένα σε αυτό κεφάλαια θα κινηθούν ταχέως και τα σχολεία, ως οικονομικές-παραγωγικές μονάδες, ανεξάρτητα από τον προαναφερθέντα κοινωνικό τους ρόλο, θα αποτελέσουν φορείς ανάπτυξης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, από θεσμικής πλευράς, το ιδιωτικό σχολείο είναι κατοχυρωμένο ως περιεχόμενο ατομικού δικαιώματος ήδη από το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827. Ο ΣΙΕΙΕ λειτουργεί από το 1917, ενώ τα ιδιωτικά σχολεία έχουν αδιάλειπτη παρουσία και δημόσια προσφορά στην εξέλιξη του τόπου μας. Σαφώς δε, ο ρόλος τους υπήρξε πάντα θετικός και ουσιαστικός ως προς την πολιτική αναβάθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Γι αυτό και η εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΙΕΙΕ είναι σημαντική. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, δεκαπέντε συνολικά διακεκριμένοι ομιλητές –κορυφαίες προσωπικότητες της εκπαίδευσης, του χώρου της οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και πανεπιστημιακοί– θα καταθέσουν την προσωπική αλλά και την διεθνή εμπειρία τους στο Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, μεταξύ των οποίων: ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας ΗΠΑ επί προεδρίας Κάρτερ, Dr.Michael J. Bakalis, ο Harry Anthony Patrinos, ανώτερο στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, οι δημοσιογράφοι Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος και Πάσχος Μανδραβέλης, ο πρόεδρος του ΣΙΕΙΕ Χαρ. Κυραϊλίδης και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Ληξουριώτης.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιασθεί μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση –συγκριτική ανάλυση». Οι τελικές θέσεις του Συνεδρίου θα διαμορφωθούν από τις εισηγήσεις και θα στηριχθούν στην μελέτη του ΙΟΒΕ.
Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων θα συνεχίσει και μετά το Συνέδριο τον διάλογό του με την κυβέρνηση, τους άμεσους εταίρους του –που είναι οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων και το διδακτικό προσωπικό– αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη των ηθικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας. Μία χώρα στην οποία είναι καιρός η Παιδεία να αποκτήσει την θέση που τής αρμόζει ως ύπατη πολιτιστική, κοινωνική και παραγωγική πλέον αξία.
* Ανεξάρτητος δημοσιογράφος, πρώην συνεργάτης του BBC