Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Νέα μπλόκα, νέες διαβουλεύσεις

Νέο γύρο διαβουλεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων ξεκίνησαν οι αγρότες, προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις τους για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους και να πετύχουν επιπλέον ρυθμίσεις. Παράλληλα, στήνουν νέα μπλόκα και ενισχύουν τα υπάρχοντα κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις στους δρόμους.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες και οι αγρότες της Καβάλας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στον κόμβο της Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες του μπλόκου των Βασιλικών (κόμβος Σφαγείων) θα αποκλείσουν συμβολικά και πάλι σήμερα (όπως τη Δευτέρα) τον δρόμο για μία ώρα, από τη 1 μετά το μεσημέρι. Στα Βασιλικά η δύναμη του μπλόκου αριθμεί 20 τρακτέρ, ενώ μπλόκα στον νομό υπάρχουν ακόμη στα Μάλγαρα (70 τρακτέρ), στην Επανομή (37), στον Τρίλοφο (12), στον Λουδία (10) και στη Θέρμη (4).
Στις Σέρρες θα γίνει σήμερα το πρωί διαμαρτυρία στην εφορία, ενώ στις πλατείες των χωριών του νομού Σερρών παραμένουν σταθμευμένα τρακτέρ. Συμβολική κατάληψη της εφορίας στην Έδεσσα έκαναν χθες το πρωί αγρότες της Πέλλας, όπου παραμένουν τα μπλόκα στο Μαυροβούνι, στο Γυψοχώρι, στο Μελίσσι, στο Πλεύρωμα και στην Αριδαία. Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο μπλόκο διατηρείται στην Κουλούρα Ημαθίας (380 τρακτέρ), ενώ στον νομό υπάρχουν άλλα δύο μπλόκα, στην Αλεξάνδρεια και στη διασταύρωση Κοπανού Ναούσης. Στον νομό Χαλκιδικής τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στις πλατείες των χωριών, ενώ μπλόκο υπάρχει και στο Κιλκίς. Στον Έβρο μπλόκα υπάρχουν στην Ορεστιάδα, στον κόμβο της Κορνοφωλιάς και στις Φέρες. Στο μπλόκο της Νίκαιας, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, διοργανώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης νέο συλλαλητήριο, ανάλογο με αυτό που έγινε την περασμένη Κυριακή με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να πυκνώσουν τα μπλόκα απευθύνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος συντάσσεται με τα βασικά αιτήματα των αγροτών αναφορικά με τη φορολόγηση και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, ο ΣΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του στις επιχειρούμενες ενέργειες για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και τροποποίηση των προδιαγραφών παρασκευής των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι αύριο στις 11 το πρωί εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αντιπροσωπεία της παράταξης Πρωτοβουλία βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και θα επιδιώξει σήμερα να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων συναντήθηκαν τη Δευτέρα με στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ χθες συνέχισαν τις επαφές με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένοντας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.