Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Αντιμέτωπη με νέες πλημμύρες η Βρετανία

Επιπλέον μέτρα προστασίας λαμβάνουν οι αρχές στη νότια Βρετανία υπό το φόβο νέων πλημμυρών, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να απομακρύνονται από τις εστίες τους. Σε επιφυλακή και οι αρχές στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ καθώς αναμένονται νέες καταιγίδες.
Στη Βρετανία, περίπου1600 στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να συνδράμουν στην ενίσχυση των αναχωμάτων κατά μήκος του υπερχειλισμένου Τάμεση.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε 16 επιπλέον προειδοποιήσεις καθώς και την πρώτη «κόκκινη προειδοποίηση» για το χειμώνα. Η προειδοποίηση σημαίνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» και ότι πρέπει να «αποφεύγουν τις επικίνδυνες ζώνες». Σφοδροί άνεμοι αναμένεται να πλήξουν εκ νέου την δυτική Ουαλία και τη βορειοδυτική Αγγλία. 

Περίπου 850 κατοικίες πλημμύρισαν την περασμένη εβδομάδα και χιλιάδες άλλες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Κάποιοι κάτοικοι έχουν καταγγείλει περιστατικά λεηλασιών στα σπίτια που έχουν εκκενωθεί. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες 16 προειδοποιήσεις για σφοδρές πλημμύρες, 14 στο Μπέρκσιρ και το Σάρεϊ -όπου ο ποταμός Τάμεσης υπερχείλισε- και 2 στο Σόμερσετ, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές.


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση που έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες πλημμύρες.

Έντονη είναι η κριτική που δέχεται ο Κάμερον για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εν μέσω της κρίσης αυτής. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κοινοτήτων Έρικ Πικλς εμφανίστηκε να επιτίθεται φραστικά εναντίον της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας απειλεί όμως και αρκετέςνοτιοανατολικές πολιτείες της Αμερικής, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για μεγάλη καταιγίδα που θα επηρεάσει περιοχές της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και Νότιας Καρολίνα, ενώ ο πάγος στους δρόμους αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατοστά πάχος. Πιθανές είναι και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η πρωτεύουσα της Τζόρτζια, Ατλάντα, που είχε πληγεί από την κακοκαιρία πριν από δύο εβδομάδες. Πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ατλάντα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα των ΗΠΑ, αναμένεται να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ethnos.gr –