Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πώς θα γίνουν οι περικοπές σε εφάπαξ-επικουρικές

της Ρούλας Σαλούρου

Σε διαπραγμάτευση με την τρόικα των δανειστών τίθενται και μια σειρά «προεξοφλημένων» αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν είναι άλλες από τις περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, οι προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών τίθενται πλέον υπό το πρίσμα των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για αποφάσεις που κρίνουν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δημιουργούν δε, νέα βάση διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Στο θέμα των εφάπαξ, φαίνεται πως υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για την αλλαγή στην υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, με αποτέλεσμα οι περικοπές να περιορίζονται περίπου στο 20%. 

Στον αντίποδα, μεγαλύτερες αναμένονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς εκτός από τις αλλαγές που προωθούνται στον υπολογισμό τους, βάσει του νέου Κανονισμού του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η μείωση θα είναι μεγαλύτερη γιατί μειώνονται οι εισφορές για μια σημαντική ομάδα «παλαιών» ασφαλισμένων. 

Αναλυτικά, όσον αφορά στις ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας, οι αναμενόμενες αλλαγές είναι: 

Πρώτον, ο υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται για κάθε ασφαλισμένο με βάση τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου την επόμενη 15ετία, έτσι ώστε να περιοριστούν οι περικοπές στο 20%. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο το μέσο εφάπαξ που θα δοθεί στους περίπου 50.000 δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται στην ουρά, έχοντας καταθέσει τις αιτήσεις τους, από το 2012 και μετά, θα είναι 29.000 ευρώ, ενώ βάσει του αρχικού σχεδιασμού, όπου λαμβάνονταν υπόψη κάθε φορά, τα κατ’ έτος οικονομικά στοιχεία του ταμείου, το βοήθημα θα έπεφτε στις 4.000 ευρώ. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και που ήδη αποτελεί βασικό επιχείρημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, είναι ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία των εισφορών με την καταβαλλόμενη παροχή, με αποτέλεσμα να μπορεί ανά πάσα στιγμή ένα δικαστήριο να προσβάλει την υπουργική απόφαση. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) επιτρέπει την βελτίωση στους όρους απονομής του εφάπαξ. Βέβαια, ένα σημαντικό πρόβλημα στην πρόταση αυτή, είναι η καθυστέρηση που θα υπάρξει στον χρόνο καταβολής των συντάξεων, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι, από τις τελευταίες ημέρες του 2013 και εν αναμονή των προωθούμενων αλλαγών, έχουν «παγώσει» όλες οι καταβολές και δεν απονέμονται εφάπαξ… 

Δεύτερον, επιδιώκεται ώστε η σειρά για την πληρωμή του εφάπαξ να καθορίζεται με βάση την ημερομηνία αποχώρησης του υπαλλήλου από την υπηρεσία και όχι με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Βέβαια κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση όσων έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις, παρ’ ότι είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους ακόμη και πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, είτε πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, είτε για συνταξιούχους από ΔΕΚΟ και Τράπεζες… 

Είναι ενδεικτικό ότι πρώην εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν ήδη λάβει μειωμένο εφάπαξ κατά 35%, ενώ αντίστοιχα, οι συνταξιούχου της Εμπορικής έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 30% και έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

Εφόσον η τρόικα – όπως αναμένεται – εκφράσει αντιρρήσεις στις προωθούμενες αλλαγές, στο υπουργείο Εργασίας έχουν έτοιμη αντιπρόταση, που αφορά σε περαιτέρω μείωση όσων έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος του 2013, ανεξάρτητα εάν θα το λάβουν όταν πλέον θα ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού, να είναι της τάξης του 10%. 

Όσο για αυτούς που θα αποχωρήσουν από το 2014 και μετά, θα λάβουν το εφάπαξ τους αφού πρώτα πληρωθούν οι παλαιές αιτήσεις… Συνεπώς, θα λάβουν εφάπαξ κάπου κοντά στο 2017 με 2018, χωρίς να μπορούν από τώρα να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση του ταμείου ή τον τρόπο υπολογισμού που θα ισχύει τότε! 

Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, εκτός από την αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΤΕΑ που προωθείται, επιπλέον περικοπές αναμένονται στους λεγόμενους «παλαιούς» ασφαλισμένους, που από φέτος έχουν μια «αναπάντεχη» αύξηση στο μισθό τους, γιατί μειώνονται οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση στο 3%. Στο μέλλον, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλλει, συνεπώς θα υπάρχει μια επιπλέον μείωση… 


Πηγή:www.capital.gr