Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες

Ενισχύονται τα μπλόκα που έστησαν από προχθές οι αγρότες σε κομβικά σημεία.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Τα μεγαλύτερα είναι πριν τον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, με περίπου 700 τρακτέρ, και πριν τον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, με 200 τρακτέρ. Οι αγρότες διαμαρτύρονται κυρίως για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους, που προβλέπει την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων. Το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας με αντικείμενο το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Στην Κουλούρα, οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, ανεξάρτητη αγροτοσυνδικαλιστική παράταξη που αποτελείται κυρίως από νέους αγρότες, στάθμευσαν τα τρακτέρ στον παράδρομο πριν την Εγνατία οδό. Η Πρωτοβουλία, που αρχικά ξεκίνησε διαβουλεύσεις με κυβερνητικά στελέχη την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξαναστείλει τις επόμενες ημέρες αντιπροσώπους στην Αθήνα για συνομιλίες με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Πρότασή της είναι να παγώσει το φορολογικό το 2014 και να επανεξεταστεί το ζήτημα εκ του μηδενός. Προτείνει οι αγρότες να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.
Στην Ημαθία μπλόκα της Πρωτοβουλίας αλλά και της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων έχουν στηθεί επίσης στην Αλεξάνδρεια, ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη προς τη Βέροια (50 τρακτέρ), στο Καμποχώρι (20 τρακτέρ) και στον δρόμο Βέροιας - Σκύδρας (60 τρακτέρ). Στον νομό Πέλλας μπλόκα υπάρχουν στο Μαυροβούνι (20 τρακτέρ), στη διασταύρωση Γυψοχωρίου (25 τρακτέρ), στη διασταύρωση Μελισσίου (60 τρακτέρ), στη διασταύρωση Πλευρώματος (60 τρακτέρ). Στον νομό Σερρών τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στην πλατεία Ψυχικού (20), στον Νέο Σκοπό (20), μεταξύ Μεσοράχης και Αμφίπολης (60), στην Αλιστράτη (20) και στη Νιγρίτα (10). Στη Χαλκιδική 30 τρακτέρ βρίσκονται στο μπλόκο Μεταγγιτσίου, 10 στην Κασσανδρεία και 10 στην Ορμύλια. Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας δεν στήθηκαν ακόμη μπλόκα. Η τρίτη αγροτοσυνδικαλιστική παράταξη, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, θα αποφασίσει σήμερα ποια πορεία θα ακολουθήσει σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.
Στη Νίκαια Λάρισας, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, έχει στηθεί από το απόγευμα της Δευτέρας το μεγαλύτερο μπλόκο της Ελλάδας, με περισσότερα από 700 τρακτέρ, από την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, παράταξη με μέλη προερχόμενα ως επί το πλείστον από την Παναγροτική Συσπείρωση (ΚΚΕ). Αύριο στις 5 το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση των φορέων της Θεσσαλίας, ενώ για την Κυριακή οργανώνεται μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα. Εν τω μεταξύ, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Οι αγρότες της ΠΑΣΥ ζητούν εκτός των άλλων να μην τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ και να οριστεί αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.