Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Γεωμηχανική μέθοδος καταπολεμά την αιθαλομίχλη σαν κηπουρός

Μια νέα γεωμηχανική μέθοδος εμπνευσμένη από τις βασικές τεχνικές της κηπουρικής προτάθηκε στην Κίνα ως λύση για το οξύτατο πρόβλημα τηςατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο αναδυόμενος οικονομικός γίγαντας.

Το πρόβλημα της ρύπανσης του αέρα στην Κίνα δεν είναι πρόσφατο. Τα τελευταία 30 χρόνια τα αστικά κέντρα της χώρας κυριολεκτικά υποφέρουν λόγω της καλπάζουσας οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Οχήματα και βιομηχανική παραγωγή κατηγορούνται για την αιθαλομίχλη και το νέφος που καθιστούν την καθημερινότητα αφόρητη στις μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Ειδικά η αιθαλομίχλη διατηρείται στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες περιορίζοντας την ορατότητα σε λιγότερο από δέκα μέτρα απόσταση.

Επιστήμονες του Zhejiang University στην Κίνα και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στις ΗΠΑ προτείνουν μια καινοτόμο μέθοδο για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα: τον ψεκασμό του αέρα με νερό.

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Chemistry Letters, ο Κινέζος επιστήμονας Shaocai Yu υποστηρίζει ότι οψεκασμός νερού στην ατμόσφαιρα από ψηλά κτήρια εξομοιώνει τις συνθήκες πραγματικής βροχόπτωσης η οποία συλλέγει και απομακρύνειαερολύματα και άλλους ρυπαντές από την ατμόσφαιρα.

“Εάν μπορείς να διαθέσεις μισή ώρα για να ποτίσεις τον κήπο σου, μπορείς να διαθέσεις άλλο τόσο για να ψεκάσεις την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα ώστε να διατηρήσεις τον αέρα καθαρό” υποστηρίζει ο Yu.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αυτή η γεωμηχανική μέθοδος θα μπορούσε να περιορίσει τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα στα ασφαλέστερα επίπεδα των 35 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Η τεχνική θα πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά ώστα να αποφευχθεί η συγκέντρωση ρυπαντών. Για αυτό το λόγο ο Yu συστήνει τη συλλογή ομβρίων υδάτων και την επαναχρησιμοποίηση του νερού ώστε να μην σπαταλώνται πολύτιμοι υδατικοί πόροι.

“Πρόκειται για μια περιβαλλοντικά ασφαλή γεωμηχανική μέθοδο χωρίς παράπλευρες, ανεπιθύμητες συνέπειες που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και σε μεγάλη κλίμακα” προσθέτει ο Κινέζος επιστήμονας.

Αυτή τη στιγμή διενεργούνται έρευνες και πειράματα για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου συστήματος τροφοδοσίας νερού.

Δεδομένης της θλιβερής ατμόσφαιρας που επικρατεί τις βραδινές ώρες στα αστικά κέντρα της χώρας μας τον φετινό χειμώνα ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εφαρμογής της μεθόδου αυτής και στη χώρα μας.

econews