Τρία μέτρα για να προστατευθεί η ελληνική φέτα στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά κατέθεσαν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στην κυβέρνηση αλλά και να συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο πρόεδρος κ. Νίκος Παλάσκας και τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας πρότειναν: “Να μη χρησιμοποιηθεί η ονομασία φέτα σε κανένα προϊόν του Καναδά, τόσο μόνη της όσο και μαζί με κάποια άλλη λέξη π.χ. “τύπου φέτα”, “imitation Feta” και άλλα. Να αφαιρεθούν όλα τα ελληνικά σύμβολα που υπάρχουν σήμερα στις συσκευασίες τυριού που παράγονται στον Καναδά και παραπλανούν τους καταναλωτές και να αναγράφεται απαραίτητα η χώρα παρασκευής. Η Ε.Ε. να μην επιτρέψει τις εισαγωγές τυριού με την επωνυμία “φέτα” ή “τύπου φέτα”, “imitation Feta” και άλλα από τον Καναδά σε καμία από τις χώρες μέλη της”.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επισήμαναν στον περιφερειάρχη ότι “τα τυριά που φέρουν σήμερα την ονομασία ‘φέτα’ στον Καναδά παραπέμπουν γενικά, ρητά ή σιωπηρά στην επισήμανσή τους, παρά το γεγονός ότι παράχθηκαν εκεί και όχι στην Ελλάδα, στο έδαφος, τις πολιτιστικές παραδόσεις ή τον πολιτισμό της Ελλάδας, με την παρουσίαση κειμένου ή σχεδίων έντονης ελληνικής φύσεως. Από αυτά προκύπτει ότι επιδιώκεται εκουσίως η συσχέτιση μεταξύ της ονομασίας ‘φέτα’ και της Ελλάδας και αποτελεί επιχείρημα πώλησης, που είναι σύμφυτο με τη φήμη του πρωτότυπου προϊόντος, δημιουργώντας έτσι πραγματικούς κινδύνους σύγχυσης στον καταναλωτή”.
Εν τω μεταξύ, ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει με τις συμφωνίες του Καναδά και της Σιγκαπούρης για τη φέτα ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΚ “με έκπληξη είδαμε σήμερα δημοσίευμα σε εφημερίδα και δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με επισυναπτόμενη επιστολή του υπουργού Εμπορίου της Σιγκαπούρης, στην οποία φαίνεται καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει ανάλογη με τη συμφωνία του Καναδά για τη φέτα και με τη Σιγκαπούρη. Στην επιστολή αυτή, η οποία στάλθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013, είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί και για άλλη μια φορά τη φέτα για τα συμφέροντα των βορειοδυτικών εταίρων μας, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε μέχρι τώρα από το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Μηταράκη, οι οποίοι σε όλους τους τόνους διαβεβαίωναν ότι είναι πολύ καλή η συμφωνία με τον Καναδά και ότι θα ισχύει μόνο εντός της συγκεκριμένης χώρας”. “Τώρα διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεπουλάει τη φέτα (π.χ. Καναδάς, Σιγκαπούρη) και αναρωτιόμαστε είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιες συμφωνίες χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά;”, υπογραμμίζει ο ΣΕΚ και δηλώνει ότι “η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για μια στρατηγική ήττα που θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις για τη χώρα μας”.