Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ Διώχνει τους ταλαντούχους

Στη λαβωμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα, όπου η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 60%, δεν υπάρχει πεδίο δράσης για τα ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενα παιδιά. Όσα έχουν τη δυνατότητα αναδεικνύουν τις ικανότητές τους στο εξωτερικό, αλλιώς... χάνονται και μαζί τους βγαίνει διπλά χαμένη η πατρίδα τους, που δεν μπορεί να επενδύσει επάνω τους.

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πρώτης έκδοσης του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων 2013 (GTCI) από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD και τον όμιλο παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Adecco.
Ο παγκόσμιος δείκτης ανταγωνιστικότητας ταλέντων μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με βάση την ποιότητα του ταλέντου που μπορεί αυτή να αναδείξει, να προσελκύσει και να διατηρήσει. Η πρώτη έκδοση του δείκτη GTCI τοποθετεί στην κορυφή της κατάταξης την Ελβετία. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και η Δανία στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα κατατάχτηκε στην 56η θέση του παγκόσμιου καταλόγου μεταξύ 103 χωρών.
Ο δείκτης αξιολογεί την κάθε χώρα σε έξι διαφορετικούς πυλώνες: Ενεργοποίηση ταλέντου, Προσέλκυση ταλέντου, Ανάπτυξη ταλέντου, Διατήρηση ταλέντου, Απασχόληση και Επίπεδο επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Από τους πυλώνες αυτούς προκύπτουν 48 τομείς αξιολόγησης. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν επιτρέπουν έναν ευρύ συνδυασμό δεδομένων μέτρησης, αξιολόγησης και συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθεί κάθε χώρα για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, για την κυβερνητική πολιτική της, την ποιότητα και το επίπεδο της εκπαίδευσης αλλά και την αειφορία και τον τρόπο ζωής.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ο σκοπός του GTCI είναι να καταστεί ένας παγκόσμιος και αντικειμενικός δείκτης που θα λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιτρέποντας την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών και των πρακτικών που σχετίζονται με την αξιοποίηση και εκτίμηση των ταλέντων και τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων για δράση στους σχετικούς τομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο GTCI καλύπτει 103 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 86,3% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 96,7% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Η ολοένα και αυξανόμενη αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης του ταλέντου έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η παγκόσμια αγορά εργασίας πάσχει από υψηλά ποσοστά ανεργίας, που πλήττει κυρίως τους νέους. Στην Ευρώπη σχεδόν οκτώ εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ξεπερνά το 55% στην Ισπανία ενώ στην Ελλάδα το 60%. Αυτό επιβεβαιώνεται και με τη θέση που κατέχει η Ελλάδα στον τομέα Youth Employment (απασχόληση νέων), αφού κατατάσσεται στην 99η θέση της λίστας. Τη δυσμενή κατάσταση στην τοπική αγορά εργασίας αποτυπώνει και η σχέση μισθού και παραγωγικότητας, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 97η θέση.