Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς οι πάσχοντες φτάνουν τις 200.000, ενώ στην Ευρώπη τα 10 εκατομμύρια και στην Αμερική τα 5,4 εκατ.
Της Φανής Σοβιτσλή
Την ίδια ώρα οι μελέτες δείχνουν ότι το 2020 το ¼ του πληθυσμού στην Ε.Ε. θα είναι άνω των 65 ετών και ο αριθμός των ατόμων άνω των 80 χρόνων θα διπλασιαστεί, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις παρεμβάσεις για αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων.
Όπλο για την ανεξάρτητη διαβίωση των πασχόντων από άνοια αποτελούν κατά τους επιστήμονες οι νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια, τεχνολογικά προηγμένες κονσόλες που υπάρχουν ήδη στο εμπόριο, οι έξυπνες διαδραστικές τηλεοράσεις. Μέσω αυτών των δράσεων οι πάσχοντες θα υποβάλλονται σε σωματική και νοητική άσκηση ακονίζοντας το μυαλό τους.
Το θέμα της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της άνοιας παρουσιάστηκε σε χθεσινή ημερίδα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Innovage», το οποίο προωθεί τις νέες τεχνολογίες για την αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων. Αναφερόμενος στη χρήση παιγνίων σοβαρού σκοπού και τις εμπειρίες από συγκεκριμένα προγράμματα στο ΑΠΘ, ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής του τμήματος Ιατρικής Παναγιώτης Μπαμίδης τόνισε ότι πλέον ένας ασθενής μπορεί να επισκεφθεί ένα μουσείο, να συνομιλεί με άλλους ανθρώπους, ακόμη και να κάνει αγροτικές δουλειές. «Όλα αυτά είναι εφικτά σε μία εικονική πραγματικότητα, στην οποία μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε ηλικιωμένος χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους παιχνιδομηχανές και κονσόλες του εμπορίου, που έχουν προσαρμοστεί να λειτουργούν με ειδικό λογισμικό, το οποίο δημιουργήθηκε, ώστε να βοηθά την τρίτη ηλικία να διατηρεί την ανεξαρτησία της και το καθημερινό επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης», υπογράμμισε ο κ. Μπαμίδης.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΛΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ
Την ανάγκη να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν από φορείς, εταιρείες και ιδρύματα επισήμανε μιλώντας στην ημερίδα η καθηγήτρια Νευρολογίας - Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μαγδαληνή Τσολάκη. Αναφερόμενη στη νόσο σημείωσε ότι δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις, ενώ τόνισε ότι κάθε 68 δευτερόλεπτα προσβάλλεται κάποιος από Αλτσχάιμερ. Η ίδια είπε πως οι εκτιμήσεις για το 2050 ανεβάζουν τους πάσχοντες από άνοια παγκοσμίως σε 104 εκατομμύρια. «Μόνον στις ΗΠΑ το κόστος φροντίδας και περίθαλψης των ανθρώπων αυτών το 2050 υπολογίζεται σε 1,2 τρισ. δολάρια, ποσό που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα καταρρεύσουν τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών του κόσμου, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές, που θα ευνοούν την αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων με άνοια», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τσολάκη.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι οι ασθενείς με άνοια σήμερα είναι περίπου 200.000, ενώ εκτιμώνται ως θετικά στοιχεία τα καλά γονίδια των Ελλήνων σε σχέση με την ασθένεια, η χρήση καλών αντιοξειδωτικών παραγόντων και το γεγονός ότι πολλοί από τους πάσχοντες μένουν με τις οικογένειές τους.
ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Σχετικά με τα ηλεκτρονικά προγράμματα που συμβάλλουν στη νοητική και σωματική άσκηση, η καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ Μ. Τσολάκη αναφέρθηκε στο «brain workout» και στο πρόγραμμα «symbiosis» για ασκήσεις λόγου και νοητικής ενδυνάμωσης, στο «εν - νόησις», ένα εικονικό σούπερ μάρκετ που εξασκεί τους χρήστες στη διαδικασία των αγορών, στα προγράμματα που έχουν εκπονήσει πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από ψυχολόγους σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια αλλά και σε ένα γαλλικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου άτομα με άνοια εκπαιδεύονται σε ποικίλες εφαρμογές μέσω της χρήσης έξυπνων τηλεοράσεων. Πρόκειται, όπως είπε, για σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αυτονομίας ηλικιωμένων ανθρώπων και ασθενών με άνοια.