Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε το έργο της αποτίμησης επιπτώσεων 100 Νομοθετικών και Κανονιστικών Ρυθμίσεων στην Πολιτική Ισότητας των Φύλων


Ένα έργο σημαντικό για την εγκαθίδρυση ενός πλαισίου καλής νομοθέτησης στη χώρα μας, με έμφαση στο πεδίο της ισότητας των φύλων, παρουσιάστηκε εχθές, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Νομοθεσία και Φύλο: Προβλήματα, Προκλήσεις, Προοπτικές», στην Αίθουσα Συνεδρίων / Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Βασικός κορμός του έργου που είχε τίτλο «Αποτίμηση των Επιπτώσεων 100 Νομοθετικών και Κανονιστικών Ρυθμίσεων στην Πολιτική Ισότητας των Φύλων», ήταν η ανάπτυξη ενός εργαλείου αξιολόγησης των επιπτώσεων 100 αντιπροσωπευτικών νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Το εργαλείο εφαρμόστηκε σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, σε 16 τομείς πολιτικής: Απασχόληση, Υγεία, Παιδεία, Αγροτική Πολιτική, Περιβάλλον, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνική Αλληλεγγύη, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Φορολογικό Δίκαιο, Δημοσιονομική Πολιτική, Οικογενειακό Δίκαιο, Μεταναστευτική Πολιτική, Δικαιοσύνη, Καταναλωτές, Δημόσιος Τομέας, Εκλογικές Διαδικασίες, Ανάπτυξη – Ανταγωνιστικότητα.
Το έργο προσφέρει ένα βασικό εργαλείο προώθησης της ισότητας των φύλων για θεσμούς, φορείς και μηχανισμούς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο νομοπαρασκευαστικό έργο, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, μέλη του κοινοβουλίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη, θα ωφεληθούν άμεσα ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα που δραστηριοποιείται στα πεδία της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων, αλλά και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που προωθούν την ισότητα των φύλων.
Κατά το χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Βάσω Κόλλια, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε χρέος να διευκολύνουμε την ισότιμη γυναικεία συμμετοχή σε κάθε πτυχή της ζωής. Να κατοχυρωθούν, όπου ακόμα υπολείπονται, τα δικαιώματα του μισού και πλέον πληθυσμού των κοινωνιών μας. Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχάσουμε το ανδρικό φύλο και την ανάγκη ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων των ανδρών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας απηρχαιωμένος και άσκοπος γυναικείος προστατευτισμός, βάζει τους άνδρες «στη γωνία» δίνοντας τα λάθος μηνύματα στην κοινωνία μας. Αντιλειτουργικά στερεότυπα δεν εγκλωβίζουν μόνον τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες συχνά ακολουθούν τα στερεότυπα «γυναικείων» επαγγελμάτων με χαμηλές εργασιακές προοπτικές. Έχουμε εν τέλει ελάχιστες γυναίκες μηχανικούς πληροφορικής, παρότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες αδυνατούν να καλυφθούν.
Όμως, και οι άνδρες, αντίστοιχα, «σπρώχνονται» μυωπικά προς «ανδρικά» επαγγέλματα, αδικώντας τα ταλέντα, τις δεξιότητες, τα όνειρά τους. Γιατί να μην έχουμε περισσότερους άνδρες παιδαγωγούς ή νοσηλευτές; Η νομοθεσία μπορεί να κάνει πολλά για όλα αυτά. Αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» για την άσκηση πολιτικής. Ενέχει μια συμβολική λειτουργία στέλνοντας «μηνύματα» στους κοινωνικούς αποδέκτες. Η ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων στους κανόνες της κοινωνίας μας αποτελεί βήμα εξέλιξης στον πολιτισμό μιας σύγχρονης διακυβέρνησης. Ένα νέο νομοθέτημα του 2012 απαιτεί πλέον κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκης ή τροπολογίας που φθάνει στη Βουλή, να συνοδεύεται από ειδική ανάλυση αξιολόγησης πιθανών συνεπειών της σχεδιαζόμενης ρύθμισης και σε σχέση με την ισότητα των φύλων. Βέβαια, για να διασφαλίζεται πραγματική ισότητα ευκαιριών για τα δύο φύλα, το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντά ο νομοθέτης είναι: σε ποια πράγματα η γυναίκα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ίδια» και σε ποια ως «διαφορετική» από τον άνδρα».
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.
Το ειδικό θέμα της ομιλίας παρουσιάσθηκε από τους ακόλουθους ειδικούς νομικούς επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων (αλφαβητικά):
-Λουκία Αργυροπούλου, Προϊσταμένη Νομικού Τμήματος ΓΓΙΦ.
-Παναγιώτης Καρκατσούλης, ΔΝ, Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών
-Μαρία Μουσμούτη, ΔΝ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
-Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη.
-Κλεοπάτρα Χριστοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ.Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.
Το έργο υλοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Διαχείρισης και Εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ ΥΠΕΣ) με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, από τον Άξονα ΙΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013».
Το σύνολο των αποτελεσμάτων του έργου είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο www.lawandgender.gr