Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τα παράξενα μεταφορικά μέσα ηγετών του πλανήτη

ΑΠΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΚΥΚΛΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί ενίοτε ένα υποβρύχιο για τις θαλάσσιες μετακινήσεις του, την ώρα που ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, προτιμά ένα παλιό Volkswagen Beetle ενώ ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο διαθέτει ένα τρίκυκλο.

Μερικά από τα πιο ασυνήθιστα μέσα μεταφορά αρχηγών κρατών.

Κιμ Γιονγκ Ουν – Σκάφος τύπου Disney
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει ένα ιστιοφόρο 60 μέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό αστέρι του μπάσκετ, Ντένις Ρόντμαν. Ο Ρόντμαν περιέγραψε το ιστιοφόρο ως «διασταύρωση ανάμεσα σε πλοίο και σκάφος του Disney». Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, η οικογένεια Κιμ κατέχει μια μεγάλη ιδιωτική έκταση στα ανατολικά της χώρας που περιλαμβάνει ιδιωτικές βίλες, παραλίες και ένα μεγάλο υπόστεγο για πλοία. Τον Ιούνιο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, φωτογραφήθηκε με ένα πολυτελές γιοτ αξίας 4,5 εκατ. λιρών που χρησιμοποίησε για την 10ήμερη επίσημη περιοδεία του. 

Βλαντιμίρ Πούτιν – Υποβρύχιο
Τον Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο τύπου Τζέιμς Μποντ, προκειμένου να δει από κοντά ένα ναυάγιο στον Κόλπο της Φινλανδίας. Ο Ρώσος ηγέτης καταδύθηκε 60 μέτρα για να δει τα ερείπια της ναυτικής φρεγάτας Oleg, με ένα υποβρύχιο αξίας περίπου 2,4 εκατ. δολαρίων.



Μπαράκ Ομπάμα – Air Force One
Τεχνικά, το Air Force One είναι το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται για την μεταφορά του Προέδρου της Αμερικής. Το Air Force One, με ικανότητα ανεφοδιασμού στον αέρα, έχει απεριόριστο εύρος πτήσης. Είναι σε θέση να λειτουργήσει ως κινητό κέντρο διοίκησης σε περίπτωση επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών. Η προεδρική σουίτα διαθέτει ένα μεγάλο γραφείο, τουαλέτα και αίθουσα συνεδρίων. Περιλαμβάνει επίσης μίας ιατρική σουίτα που μπορεί να λειτουργήσει και ως χειρουργείο, ενώ ένας γιατρός βρίσκεται μονίμως στο αεροσκάφος. Η κουζίνα μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμη και 100 ανθρώπους ταυτόχρονα.



Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο – τρίκυκλο
Το ισχύων ιταλικό προεδρικό όχημα είναι μια θωρακισμένη Μαζεράτι, αλλά ο Πρόεδρος της χώρας έχει ένα πιο ενδιαφέρον όχημα στην υπηρεσία του – ένα τρίκυκλο Piaggio Ape βρίσκεται στην κατοικία του, την Villa Roseberry στη Νάπολη. Είναι μπλε με ξύλινα διακοσμητικά και δερμάτινα καθίσματα.

Βασίλισσα της Αγγλίας – Βασιλικό τρένο
Το Βασιλικό τρένο χρησιμοποιείται από τη Βασίλισσα, το Δούκα του Εδιμβούργου και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας για τις μακρινές διαδρομές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένει δεσπόζων στοιχείο από την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας, σύντομα όμως μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει να κυκλοφορεί.

Ζοζέ Μουχίκα – Volkwagen beetle
Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, κατονομάστηκε από κάποιους ως ο «φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο». Δώρισε το 90% της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς και οδηγεί ένα Volkswagen Beetle του 1987, αντικαθιστώντας το επίσημο κρατικό αυτοκίνητο, ένα τεθωρακισμένο Chevrolet Vecta. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2010, είχε δηλώσει πως η καθαρή περιουσία του ήταν όση η αξία του αυτοκινήτου του – μόλις 1.500 ευρώ.

Πάπας Φραγκίσκος – Popemobile
Ο Πάπας έχει ένα ειδικά σχεδιασμένο Popemobile, που του επιτρέπει να είναι ορατός όταν χαιρετά τα πλήθη. Πρόκειται για ένα τεθωρακισμένο όχημα, παρόλο που ο Πάπας προτιμά να μαπινοβγαίνει για να χαιρετά τους πιστούς. Τον Σεπτέμβριο ένας καθολικός ιερέας του χάρισε ένα Renault 4 με 186.000 μίλια στο κοντέρ του. Ο ίδιος φέρεται να έχει παραιτηθεί από την λαμπερή Mercedes-Benz μετά από έκκληση που απηύθυνε στους ιερείς να μην οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα. Πρόσφατα, τον είδαν με ένα Ford Focus. 

Βασιλιάς Αμπτουλάχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ – Σούπεργιοτ
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο, το Prince Abdulaziz. Με μήκος 147 μέτρα είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο μηχανοκίνητο σκάφος στον κόσμο εδώ και 22 χρόνια. Σε πλήρη δυναμικότητα, το σκάφος απαιτεί πλήρωμα 60-65 ανδρών και προσφέρει διαμονή μέχρι και 64 άτομα, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο.



Πηγή: Telegraph