Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΛΟΓΙΑ Στη μάχη ρίχνονται αστυνομία, στρατός και πυροσβεστική

Τις δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας επιστρατεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη μάχη για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς, τα οποία παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Η διασπορά της νόσου από τον Έβρο έως τη Λέσβο έχει σημάνει συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών, καθώς η εξάπλωσή της απειλεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Η αστυνομία, η οποία στην ουσία καλείται να αντικαταστήσει την αγροφυλακή, θα αναλάβει τον ρόλο του επιτηρητή προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τη μια περιοχή στην άλλη, με στόχο τον περιορισμό της ζωονόσου. Από την πλευρά του ο στρατός, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα διαθέσει στρατιωτικούς κτηνιάτρους στη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία θα κληθεί να διαμορφώσει τάφρους με νερό για να απολυμάνει τα διερχόμενα οχήματα, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα.
Τη συνδρομή των παραπάνω δυνάμεων στον περιορισμό της νόσου ανακοίνωσε στη διάρκεια χθεσινής ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρουσία του υπουργού Θεόδωρου Καράογλου, εκπροσώπων των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, κ.ά. «Η ευλογιά δεν είναι νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν είναι απειλή για τη δημόσια υγεία, απειλεί όμως το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα», επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Καθοριστικής σημασίας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου είναι η άμεση ενημέρωση και συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος, θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Στο ζήτημα της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, τονίζοντας ότι καταβάλλεται από όλους τους φορείς μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, να μην πάρει επιδημιολογικές διαστάσεις και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ενημέρωσαν ότι για τους κτηνοτρόφους, στις κτηνοτροφικές μονάδες των οποίων βεβαιώθηκαν κρούσματα ευλογιάς και τα κοπάδια τους σφαγιάστηκαν, έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις μέχρι τις 15 Νοεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων υπογράμμισε ότι τα ζώα που προσβάλλονται θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για τα ζώα που αναγκάζονται να θανατώσουν. «Οι αποζημιώσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται και από την ΕΕ, και στον Έβρο ήδη έχουν καταβληθεί και ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που αναγκάζονται να εγκλείουν τα κοπάδια τους στις στάνες, που δεν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να τα βόσκουν ελεύθερα έξω για να μη μεταδοθεί η νόσος», σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι για το ποσό των αποζημιώσεων καταβάλλεται ενίσχυση δέκα ευρώ ανά ζώο στην περίπτωση του Έβρου, ενώ, όπως είπε, το ποσό θα εξεταστεί και σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να είναι ακόμη πιο δίκαιες οι αποζημιώσεις.
Σε ό,τι αφορά τις εστίες της νόσου που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί -τρεις εξ αυτών επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη-, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι βρίσκονται στον βόρειο και τον νότιο Έβρο, στην Ξάνθη και στη Λέσβο.